Τα Φιλαρακια. Τι να κάνεις αν βρεις εγκαταλελειμένα νεογέννητα γατάκια

1

Κατά την χρονική περίοδο που οι γάτες παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά γεννήσεων, άνοιξη και καλοκαίρι κυρίως, δεν είναι σπάνιο να βρει κανείς “φωλίτσα” από αφύλακτα, νεογέννητα γατάκια (ή ακόμα και μεμονωμένα) και στα πιο απίθανα σημεία, που με μία πρώτη ματιά φαίνονται εγκαταλειμμένα από τη μαμά τους.

Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις να βοηθήσεις, πριν αναλάβεις την ευθύνη, διάβασε τις παρακάτω χρήσιμες συστάσεις-συμβουλές.

Πρώτη περίπτωση: Κάτσε και Παρατήρησε!

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσεις πρώτα αν η μητέρα τους πρόκειται να επιστρέψει ή τα γατάκια που μόλις βρήκες είναι στ’ αλήθεια ορφανά!

Υπάρχει πιθανότητα να “έπεσες” πάνω στα νεογέννητα μικρά όταν η μαμά τους βγήκε για αναζήτηση τροφής ή απλά είναι στη διαδικασία μεταφοράς τους σε άλλο, ασφαλέστερο χώρο, για την εξεύρεση του οποίου απουσίαζε εκείνη τη στιγμή.

Για να το εξακριβώσεις αυτό ο μόνος τρόπος είναι να σταθείς λίγα μέτρα πιο πίσω από το σημείο που βρήκες τα νεογνά (τουλάχιστον 10 με 15 μέτρα!) και να περιμένεις να δεις την μητέρα να έρχεται ή…όχι!

Η παρατήρηση αυτή μπορεί να σου πάρει αρκετές ώρες, ίσως και να χρειαστεί να φύγεις και τελείως πριν η μητέρα αποφασίσει να προσεγγίσει ξανά τα μικρά. Όταν η μητέρα-γάτα αντιληφθεί την ανθρώπινη παρουσία παραπάνω απ’ όσο πρέπει κοντά στα μικρά της, αργεί πολύ να εμφανιστεί.



Δεύτερη περίπτωση: Αν πρέπει να φύγεις πριν επιστρέψει η μαμά τους!

Αν λοιπόν χρειάζεται τελικά να φύγεις πριν προλάβεις να εξακριβώσεις την επιστροφή ή όχι της μητέρα τους ώστε να τα φροντίσει η ίδια, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις προσεκτική εκτίμηση της κατάστασης στην οποία θα τα αφήσεις.

Τα νεογέννητα γατάκια έχουν περισσότερη ανάγκη από ζέστη παρά από τροφή!

Η ζωή τους διατρέχει μεγάλο κίνδυνο αν πάθουν υποθερμία ενώ αντίθετα αντέχουν ώρες νηστικά! Στους χειμερινούς μήνες είναι αυξημένος αυτός ο κίνδυνος για ευνόητους λόγους. Επίσης η καλύτερη τροφή για τα μικρά γατάκια είναι το μητρικό γάλα και γενικά η μητέρα τους είναι αυτή που τους δίνει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ευκαιρία να επιβιώσουν.

Εσύ λοιπόν, αρχικά, διαφύλαξε το περιβάλλον τους! Σιγουρέψου πριν φύγεις ότι αν βρέχει, για παράδειγμα ή χιονίζει αυτά παραμένουν ανεπηρέαστα και ασφαλή από αυτές τις συνθήκες. Αν αντιληφθείς ότι υπάρχουν σκυλιά ή άλλα ζώα που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή τους, να τα κυνηγήσουν και να χαθούν στους δρόμους, πράγμα που θα είναι μοιραίο για τη ζωή τους ή ακόμα αν η γειτονιά που τα βρήκες είναι πολυσύχναστη, με πολλά αυτοκίνητα, κόσμο και γενικότερη κίνηση, τότε πριν φύγεις προσπάθησε να τους παρέχεις προσωρινή ασφάλεια μέχρι να επιστρέψει η μητέρα τους.

Είναι πολύ σημαντικό σημείο, στην προσπάθεια επιβίωσής τους να μην απομακρυνθούν από το σημείο που τα άφησε η μητέρα τους ώστε επιστρέφοντας να τα βρει και να τα αναλάβει όπως μόνο εκείνη ξέρει και μπορεί!

Πιθανή μετακίνησή τους επιβάλλεται μόνο αν η ζωή τους βρίσκεται σε πραγματικά μεγάλο κίνδυνο!!

Τρίτη περίπτωση: Η μητέρα επιστρέφει…

Αν τελικά μετά την παραμονή σου στο σημείο δεις ότι η μαμά-γάτα επιστρέφει και το περιβάλλον για τα μικρά γατάκια είναι αρκετά ασφαλές, με βάση και όσα είπαμε παραπάνω, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις τα νεογνά στη φροντίδα της μητέρας τους!

Στην περίπτωση που θα ήθελες να υιοθετήσεις κάποιο από αυτά, πρέπει να ξέρεις ότι το πιο σωστό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο αφού απογαλακτιστούν δηλαδή 6 εβδομάδες περίπου μετά τη γέννησή τους. Θεωρείται ακόμα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο αλλά ωστόσο είναι επιτρεπτό χρονικό σημείο για την υιοθεσία και την κοινωνικοποίηση μιας γάτας σε ανθρώπινο περιβάλλον.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ωστόσο, εφόσον το επιθυμείς και θες να προσφέρεις τη βοήθειά σου αυτές τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες της ζωής τους στα νεογνά και στη μητέρα τους, τότε μπορείς, βρίσκοντάς τους μία ασφαλή κρυψώνα και τροφή πέρα από τη μητρική που είναι το γάλα.

Υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις όμως σ’ αυτό:

Η μητέρα-γάτα θα δεχτεί την προσφορά της τροφής αλλά όχι και της κρυψώνας αν αυτή βρίσκεται κοντά στην τροφή!

Αυτό το κάνει αποκλειστικά για να προστατέψει τα μικρά της εφόσον ξέρει ότι η τροφή θα προσελκύσει πιθανότατα και άλλες γάτες οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση η κρυψώνα θα γίνει φανερή και τα μικρά της θα διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο κάθε φορά που αυτή θα λείπει!!!

Άσε την τροφή σε σημείο μακρυά από την κρυψώνα τους λοιπόν και μην ανησυχείς.. η μαμά- γάτα θα την βρει και θα πάει να την προσφέρει στα μικρά της με κάθε ασφάλεια!

gataki002.jpg




Τέταρτη περίπτωση:  Η μαμά δεν επιστρέφει…

Αφού έχεις εξαντλήσει τα παραπάνω και τελικά μετά βεβαιότητας διαπιστώνεις ότι η μητέρα-γάτα δεν θα επιστρέψει (στο κυνήγι της για τροφή συχνά πέφτει θύμα από κάποιο αυτοκίνητο κλπ) τότε τα πράγματα αλλάζουν…

Σ’ αυτήν την περίπτωση το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να μεταφέρεις τα νεογέννητα γατάκια κάπου που θα είναι απόλυτα ασφαλή! Τι σημαίνει ασφάλεια το αναλύσαμε παραπάνω!

Εδώ τώρα ξεκινάει το ακόμα πιο δύσκολο κομμάτι της ευθύνης που αναλαμβάνεις, γι αυτό πρέπει να είσαι ενήμερος και προετοιμασμένος!

Τα μικρά που θέλεις να φροντίσεις διανύουν την περίοδο του θηλασμού και αν θες πραγματικά να τους δώσεις μία καλή ευκαιρία επιβίωσης, αυτό πρέπει να συνεχιστεί για 6 εβδομάδες ακόμα!

Στις περισσότερες χώρες, έτσι και στη δική μας δεν υπάρχουν οργανισμοί, φορείς, κτηνιατρεία ή ειδικά καταφύγια για αδέσποτα ζώα που εύκολα θα δεχτούν να φιλοξενήσουν μικρά που δεν έχουν απογαλακτιστεί. Θέλει πολύ χρόνο και αφοσίωση ένα νεογνό και δεν υπάρχει τόσο διαθέσιμο προσωπικό σε αυτά. Μόνο ίσως ομάδες εθελοντών και αυτό πολύ δύσκολα το βρίσκει κανείς, ως και καθόλου!

Η μόνη λύση για σένα που θες να φροντίσεις τα νεογέννητα μικρά που βρήκες είναι να γίνεις εσύ το υποκατάστατο της μητέρας τους στο θηλασμό ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • είσαι σίγουρος και καλά ενημερωμένος για την σπουδαία αλλά δύσκολη απόφαση που πήρες
  • είσαι πρόθυμος να προσαρμόσεις το μέχρι τώρα πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου (δουλειά, διασκέδαση, υποχρεώσεις) με βάση την ευθύνη που αναλαμβάνεις
  • αγοράζεις ένα πολύ μικρό μπιμπερό από καταστήμα που πουλάει είδη για γάτες, σκύλους κλπ (δεν είναι σωστό να τα λέμε pet shops, αλλά αυτά εννοώ)
  • αγοράζεις γάλα επίσης από το αντίστοιχο κατάστημα (θα εξηγήσεις στον πωλητή για ποιο λόγο τα θες αυτά και εκείνος θα σε βοηθήσει!)
  • το γάλα που θα προτιμήσεις θα πρέπει να είναι σε σκόνη και όχι κονσερβοποιημένο σε υγρή μορφή ώστε να μην του προκαλέσει διάρροια και βάλεις άθελά σου τη ζωή του σε κίνδυνο
  • τα νεογνά έχουν ανάγκη τροφής κάθε 3 ώρες (αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μέχρι να δυναμώσει να ξυπνάς και νύχτα)
  • αν είναι ασυνήθιστα μικρά ή άρρωστα θα χρειαστεί να τρέφονται κάθε 2 ώρες!
  • τα γατάκια που είναι μικρότερα των 4 εβδομάδων, απαγορεύεται να καταναλώσουν οποιαδήποτε τροφή εκτός από το γάλα που θα τους δίνεται, είτε αυτή είναι σε στερεή είτε σε υγρή μορφή!
  • αυτές τις πρώτες βδομάδες της ζωής τους δεν μπορούν επίσης να ουρήσουν και να αφοδεύσουν μόνα τους, οπότε θα πρέπει μετά από κάθε γεύμα που τους δίνεται με το μπιμπερό τους, να ερεθίζεις απαλά και με προσοχή τα γεννητικά τους όργανα και τον πρωκτό προκειμένου να καταφέρουν να απαλλαγούν από τις ακαθαρσίες τους…αυτό είναι άλλη μία δουλειά που αναλαμβάνει σε κανονικές συνθήκες η μητέρα τους!
  • μετά τις 4 βδομάδες τα γεύματα σταδιακά δεν θα γίνονται ανά τρίωρο αλλά θα μεσολαβεί περισσότερος χρόνος ανάμεσά τους
  • προσοχή στον υποσιτισμό τους ή στον υπερσιτισμό τους γιατί μπορεί να οδηγήσει σε εντερικές και στομαχικές διαταραχές τα μικρά που ανέλαβες με κυριότερο σύμπτωμα τη διάρροια..σε κάθε περίπτωση που κάποιο νεογέννητο εμφανίσει διάρροια πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα κάποιον κτηνίατρο ώστε να σε καθοδηγήσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ !! Όπως είπαμε και σε άλλο σημείο του άρθρου μας, πιο σημαντικό για τα μικρά γατάκια δεν είναι τόσο η τροφή όσο η εξασφάλιση της ζέστης που αφορά στη θερμοκρασία του σώματός τους και στο εξωτερικό περιβάλλον που τους φιλοξενεί.

Αν αντιληφθούμε ότι κάποιο γατάκι είναι κρύο, προέχει να επαναφέρουμε τη θερμοκρασία του και μετά του δίνουμε τροφή! Ποτέ δεν γίνεται το αντίθετο!!

Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό, ότι δηλαδή το νεογέννητο γατάκι που φροντίζουμε έπαθε υποθερμία;

  • πιάνουμε τα αυτάκια του και τα πατουσάκια του και αν είναι κρύα, βάζουμε προσεκτικά το δάχτυλό μας στη γλώσσα του.. αν είναι κρύα και αυτή τότε πρέπει ΑΜΕΣΑ να επαναφέρουμε τη θερμοκρασία του γιατί η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο!
  • η επαναφορά της θερμοκρασίας πρέπει να γίνει σε αργό χρόνο για να μην βλάψουμε το νεογνό (1-2 ώρες)
  • το τυλίγουμε προσεκτικά με μία ζεστή και μαλακή κουβέρτα (κατά προτίμηση fleece)
  • το κρατάμε πολύ κοντά στο σώμα μας για να θερμαίνετε και από τη δική μας θερμότητα αλλά και για να αισθάνεται ασφάλεια
  • καθ’ όλη τη διάρκεια το τρίβουμε προσεκτικά και με τα χέρια μας για να επισπεύσουμε την επαναφορά της θερμοκρασίας του



Αφού συμπληρωθούν περίπου 3 μήνες ζωής για τα μικρά γατάκια, επιβάλλεται πια η επίσκεψή τους σε κτηνίατρο ώστε να σε ενημερώσει για τα εμβόλια και ό,τι άλλο χρειάζονται από άποψη ιατρικής φροντίδας.

Αν δεν έχεις σκοπό να κρατήσεις τα γατάκια και θέλεις να τα δώσεις σε πρόθυμες, για υιοθεσία γατιών, οικογένειες, τώρα μπορείς αφού πια τα απογαλάκτισες με ασφάλεια και τα προετοίμασες για το επόμενο στάδιο που είναι η κοινωνικοποίησή τους, η εξοικίωσή τους με τον άνθρωπο και η συμβίωση μαζί του.

 

πηγή: https://gatakia.gr/

1 Σχόλιο

  1. Τέλειο άρθρο, εύγε Βερενίκη!!

    Ήθελα να προσθέσω ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό γρήγορα να γίνει αποπαρασίτωση τόσο εξωτερικά (ψύλλοι τσιμπούρια) όσο και εσωτερικά (σκουληκάκια εντέρου). Ένα όμορφο τιπ είναι να χώσετε στην κουβερτούλα του μικρού ένα ρολόι για να ξεγελιέται από το τικ τακ και να χει την ψευδαίσθηση ότι η μητέρα του είναι κοντά. Το κάνανε και σε μένα αυτό οι γονείς μου και ήταν μεγάλη παρηγοριά.

    Επίσης τα μπουκάλια με ζεστο νερό κάτω από τις κουβέρτες μας κρατούν ικανοποιητικά ζεστά!

    Ευχαριστώ και πάλι

    Τσίτσος η γάτα

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.