Ιστορικός περίπατος για τα Δεκεμβριανά στην Καισαριανή

0

Έναν ιστορικό περίπατο για τις μάχες που σημειώθηκαν στην Καισαριανή κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών θα πραγματοποιήσει στις 20 Μαΐου ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 20 Μαΐου με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Καισαριανής (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως) και θα ολοκληρωθεί με τελευταία στάση το Σκοπευτήριο Καισαριανής.

 Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, με στάσεις σε κτίρια και σημεία όπου έγιναν οι μάχες, θα γίνει αναφορά στα εξής:

  • Από την Κατοχή στα Δεκεμβριανά. Πολιτικές επιδιώξεις ΕΑΜ, Βρετανών και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.
  • 7 Δεκεμβρίου: Η πρώτη γενική επίθεση του ΕΛΑΣ στο ανατολικό μέτωπο κατά της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στο Γουδί.
  • 18 Δεκεμβρίου: Η επίθεση αντιπερισπασμού της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Καισαριανή προς υποστήριξη της επίθεσης των βρετανικών δυνάμεων για την εκκαθάριση της λεωφόρου Συγγρού.
  • 29 Δεκεμβρίου: Η πρώτη φάση της γενικής επίθεσης των Βρετανών για την κατάληψη των ανατολικών συνοικιών. Οι συγκρούσεις σε Παγκράτι, άλσος Συγγρού και Άγιο Νικόλαο Καισαριανής.
  • 29 Δεκεμβρίου: Η δεύτερη φάση της γενικής επίθεσης των Βρετανών για την κατάληψη των ανατολικών συνοικιών. Ο βομβαρδισμός της Καισαριανής, οι απώλειες των αμάχων και οι συγκρούσεις στην περιοχή του Σκοπευτηρίου.

Θα ακολουθήσει προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τις μάχες των Δεκεμβριανών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας στο Δημαρχείο της Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.