Το καλοκαίρι που τελειώνει,μαζί με τις Δηλώσεις…(Άρθρο)

0

1234567

Η τυπική λήξη του Καλοκαιριού συμβαδίζει φέτος με την καταληκτική ημερομηνία των Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων … Ειλικρινά , για “Πρώτη Φορά” !!!

Τα “παλιά” τα χρόνια μέχρι το τέλος Μαΐου ή το πολύ μέσα Ιουνίου , οι υποχρεώσεις από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είχαν ολοκληρωθεί και το Καλοκαίρι κυλούσε μόνο  , με τις εκάστοτε τρέχουσες υποχρεώσεις απέναντι στη Φορολογική αρχή.

Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων εκτείνεται πια σε όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά , που το “κάλυψε” ολόκληρο… 31 Αυγούστου 2015 , η τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης υποβολής !!!

Τα επιχειρήματα για να “μουρμουρίσει” κάποιος για τη φετινή κατάσταση και μάλιστα ειδικά αν είναι επαγγελματίας Λογιστής… Άπειρα !!! Όμως πια φαίνεται ότι έχουμε συνηθίσει την ανάλγητη και ανεύθυνη συμπεριφορά των ιθυνόντων και στωικά , αποδεχόμαστε τη “μοίρα” μας ως προς την αντιμετώπιση μας με τον τρόπο αυτό.

Η άποψη του “Έλληνα της τελευταίας στιγμής” θα μπορούσε να δικαιολογούσε τη καθυστέρηση , αν εν αρχή το παραγόμενο αποτέλεσμα των φορολογικών δηλώσεων (βλ. επαχθέστατοι επιβληθέντες φόροι) δεν ήταν τόσο δυσάρεστο και επώδυνο.
Ως εκ τούτου πως να κατηγορήσεις συλλήβδην τον “Έλληνα της τελευταίας στιγμής” , όταν προσπαθεί όσο μπορεί να παρατείνει τη καταβολή φόρων που δύσκολα ή καθόλου , μπορεί να καταβάλει.

Όμως η ευθύνη αυτής της κατάστασης -για να μη γελιόμαστε- , τόσο η περσινή και πολύ περισσότερο η φετινή… Έχει ονοματεπώνυμα και όχι αυτά , των 6 εκατομμυρίων  περίπου υπόχρεων σε φορολογική δήλωση στη Χώρα μας.

Από τον Ιούλιο του 2013 και συγκεκριμένα από τις 23 Ιουλίου 2013 , υπάρχει δημοσιευμένος ο φορολογικός νόμος (Ν.4172 ΦΕΚ Α’ 167/23-07-2013) με βάση τον οποίο 2 χρόνια μετά θα έπρεπε να υποβάλλουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις , για το έτος 2014 !!!

Τα πρώτα ονοματεπώνυμα λοιπόν που “συναντάς” ως προς τις ευθύνες της καθυστέρησης , ανήκουν στον Κύριο Χάρη Θεοχάρη και στην Κυρία Κατερίνα Σαββαίδου , αμφότεροι Γενικοί Γραμματείς Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) , που επιμελημένα ή όχι “φρόντισαν” , να καθυστερήσουν την έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων του Νόμου.
Μάλιστα η τελευταία ως ΓΓΔΕ , ουσιαστικά άρχισε να εκδίδει τις εγκυκλίους αυτές από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά  !!!

Φυσικά και οι δύο είχαν πολιτικούς προϊσταμένους που προφανώς βαρύνονται και ευθύνονται για τον συνολικό σχεδιασμό. Πάλι λοιπόν συναντάς ονοματεπώνυμα και ανθρώπους συγκεκριμένους , με περισσή ανευθυνότητα και προχειρότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Καλά και λοιπόν ? Θα μπορούσε να πει κάποιος… Καθυστέρησε η υποβολή των Δηλώσεων και τι έγινε ?
Μα…

  • Η προχειρότητα , η αντιφατική πολλές φορές  και η “πλούσια” παραγωγή συσσωρευμένων αποφάσεων σε ελάχιστο χρόνο δημιούργησε ασάφειες και επέτεινε τις αδικίες του Νόμου.
  • Το Κράτος που αποζητούσε έσοδα σε μια κρίσιμη περίοδο , έστω και περιορισμένα έσοδα , παρέτεινε την είσπραξη(?) τους.
  • Το περιβόητο taxisnet για ακόμα μια φορά “αγκομαχούσε” να δεχθεί τον όγκο των δηλώσεων σε χρόνο συμπιεσμένο.
  • Η Διοίκηση και πάλι βρέθηκε εκτεθειμένη από τον ίδιο της τον εαυτό , ρίχνοντας βέβαια  μονομερώς το βάρος της ευθύνης-τελικά- στο Πολίτη , απειλώντας τον κιόλας και με “ποινές” , αν δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του !!!

Αφήνω τελευταίους τους συναδέλφους Λογιστές , που μέσα σε αυτό το “χάος” , τα κατάφεραν πάλι !!!
Συνηθισμένοι και εθισμένοι στο άγχος και στη μιζέρια , στην ασάφεια και στη πολυνομία , σήκωσαν το βάρος με κόστος προσωπικό και απάνθρωπο…
Εντάξει θα πουν κάποιοι “δουλειά σας είναι και κερδίζετε κιόλας”… Λάθος !!!
Είμαστε όλοι χαμένοι απ’ αυτό και σε αυτό το περιβάλλον , γιατί όταν η Δουλειά , γίνεται Δουλεία , τότε το αποτέλεσμα για όλους είναι κακό , γιατί η ανθρώπινη και η εργασιακή αξιοπρέπεια ΔΕΝ αποτιμάται σε χρήμα…

Επίλογος κοινότυπος… Στο ίδιο έργο και πάλι Θεατές !!!
Μόνο που η επανάληψη πια , δεν είναι “μήτηρ πάσης μαθήσεως” , αλλά μια κακόγουστη επαναλαμβανόμενη φάρσα…

Καλή συνέχεια
Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.