Η ρατσιστική πλευρά του Αινστάιν

0

Τα ταξιδιωτικά ημερολόγια που κρατούσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κατά την διάρκεια των ταξιδιών του με τη σύζυγό του στην Ασία εκδόθηκαν για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα και κάποιες απόψεις του που δεν συνάδουν με το ανθρωπιστικό του πνεύμα και την επιστημονική του ευφυΐα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Από τον Guardian

Συγκεκριμένα, κάποια σημεία των ημερολογίων μιλούν με υποτιμητικό τρόπο για τους κατοίκους χωρών της Ασίας και δη για τις γυναίκες

.
«Εργατικοί, βρωμιάρηδες και αργόστροφοι» είναι οι Κινέζοι σύμφωνα με τις σημειώσεις του Αϊνστάιν, ο οποίος έγραφε ότι «δεν κάθονται σε πάγκους όταν τρώνε, αλλά στις φτέρνες τους, όπως οι Ευρωπαίοι όταν ανακουφίζονται στο δάσος».

Επίσης χαρακτηρίζει τα παιδιά των Κινέζων «άψυχα και βραδύνοα», τις γυναίκες της Κίνας απωθητικές («δεν καταλαβαίνω τι είδους μοιραία γοητεία διαθέτουν που έλκει τους άνδρες σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αντιστέκονται στον πειρασμό της τεκνοποιίας μαζί τους», σημειώνει) και γενικά τους πολίτες της Κίνας «κοπάδι» που θυμίζει ρομπότ παρά ανθρώπους. 




«Θα ήταν κρίμα αν αυτοί οι Κινέζοι υποκαταστήσουν όλες τις άλλες φυλές. Για όλους εμάς και μόνο η σκέψη είναι αδιανόητα βαρετή», γράφει σε άλλο σημείο, κάνοντας λόγο για την μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα των Κινέζων

Η «μεγάλη βρώμα και δυσωδία» της Κεϋλάνης δεν γλίτωσε από το στόχαστρό του, ενώ πιο θετικές είναι οι εντυπώσεις του για τους Ιάπωνες. «Πρέπει κανείς να αγαπά και να θαυμάζει αυτή τη χώρα… αν και οι διανοητικές ανάγκες της φαίνονται πιο ασθενείς σε σχέση με τις καλλιτεχνικές, εκ φύσεως», γράφει.

Το ημερολόγιο το κρατούσε με τη σύζυγό του στα ταξίδια τους στις αρχές της δεκαετίας του 1920, με παραλήπτες τα παιδιά της γυναίκας του (από άλλο γάμο) στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι πολλά σχόλια μάς σοκάρουν ως ιδιαίτερα δυσάρεστα, ιδίως όσα λέει για τους Κινέζους. Κατά κάποιο τρόπο έρχονται σε αντίθεση με τη δημόσια εικόνα του ως μεγάλου ανθρωπιστικού συμβόλου. Είναι σοκ να διαβάζει κανείς αυτά τα σχόλια, που δεν προορίζονταν για δημοσίευση, και να τα αντιπαραβάλει με τις δημόσιες δηλώσεις του», λέει στον Guardian ο Ζέεβ Ρόζενκρατς, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος για το Αρχείο του Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.