Η “Φοροτρομοκρατία” σε πλήρη εξέλιξη !!!

1

28cfc7c6b88edfe1b221c2dde96c068a

Τη συνήθη και παλαιά πρακτική τους ακολουθούν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης , έντυπα ή ηλεκτρονικά , για το θέμα των φόρων και των επιβαρύνσεων που φέρνει το νέο Μνημόνιο… Αγαπημένη λέξη η Φοροκαταιγίδα , αποτέλεσμα η απόλυτη τρομοκράτηση των φορολογούμενων…

Η αναφορά μας  στο θέμα σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να λειάνει τις σημαντικές επιβαρύνσεις στο τοπίο των φόρων , αλλά να επισημάνει ότι το μόνο επίσημο κείμενο στο οποίο , αυτή τη στιγμή, μπορούμε να βασιστούμε είναι ο Ν.4336/2015 , ενώ σαφώς θα πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες εφαρμοστικές νομοθετικές αποφάσεις που βασίζονται στο νόμο.

Διαβάζουμε λοιπόν τίτλους και άρθρα με εκτιμήσεις και “δεδομένα” , που θέλοντας να επιτείνουν τον φόβο και να πρωτοστατήσουν στην “αποκλειστικότητα” , αναφέρουν ανακρίβειες και πιθανές αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Χαρακτηριστικά διαβάζουμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις :
“…Επιχειρήσεις. Με εξαίρεση τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις οποίες η προκαταβολή φόρου ήταν ήδη στο 100%, με το Μνημόνιο αυξήθηκε για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%. Έτσι, προσαρμόζονται ανάλογα και τα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος της περασμένης χρήσης…”
Είναι λάθος , η αύξηση της προκαταβολής από 80% σε 100% για το φορολογικό έτος 2014 (περασμένης χρήσης) αφορά συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα και όχι όλα , αφορά τις ΑΕ-ΕΠΕ & ΙΚΕ και όχι τα υπόλοιπα ΝΠ ή γενικά τις επιχειρήσεις.

Ακούμε :
“…Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φοροκαταιγίδα… έρχεται. Μετά από καθυστέρηση κάποιων μηνών, ο ΕΝΦΙΑ χτυπάει την πόρτα εκατομμυρίων φορολογούμενων, απαιτώντας 2,650 δισ. ευρώ σε 5 δόσεις…”
Φυσικά γνωρίζουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο και φυσικά έρχεται , όχι ως επιβολή ενός νέου φόρου που καθιερώνεται τώρα , αλλά σε εφαρμογή της ανακολουθίας της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στα λεγόμενα της πριν τις 25 Ιανουαρίου.

Ακούμε ακόμα : Για αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας , για επιβάρυνση πάνω από τα 12.000€, για “αχρήστευση” των αποδείξεων που συλλέγουν οι φορολογούμενοι στο 2015 , για συντελεστή 29% σε όλες τις επιχειρήσεις , για ενοποίηση όλων των πηγών εισοδήματος και ενιαίο φόρο…

Όλα αυτά δημιουργούν ένα απίστευτο κλίμα κατατρομοκράτησης των Πολιτών και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το καταθλιπτικό τοπίο που ήδη βρισκόμαστε…
Όλα λοιπόν είναι “ρόδινα και όμορφα” ?
Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο , γιατί το 3ο Μνημόνιο είναι εδώ και θα μείνει για πολλά χρόνια κοντά μας…

Λέμε απλά… Να περιμένουμε να δούμε και να εκτιμήσουμε μόνο τις επίσημες νομοθετικές διατάξεις που η εθνική αντιπροσωπεία ,θα καταθέσει και θα ψηφίσει στο επόμενο διάστημα.
Να δούμε τα δημοσιευμένα ΦΕΚ ή τις εγκυκλίους , διότι μόνο τότε θα έχουμε την καθαρή εικόνα για το φορολογικό τοπίο στο οποίο θα βρεθούμε.
Άλλωστε τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ψήφισε-ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η προηγούμενη Βουλή , δεν επιτρέπουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
“Κυριακή κοντή γιορτή”… Λέει ο λαός μας !!!

Εν κατακλείδι το κλίμα της Φοροτρομοκρατίας που καλά κρατεί , είναι σίγουρο ότι κανέναν δεν βοηθά και κυρίως δεν βοηθά την Αγορά να αναπνεύσει , αγορά για την οποία όλοι κόπτονται και ανησυχούν…

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής-Φοροτεχνικός

 

 

1 Σχόλιο

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.