Λογιστής : Ο Συνεργός εγκλημάτων

1

021220141443s

Άμεσο συνεργό στα εγκλήματα φοροδιαφυγής θεωρεί , στο Νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή αυτές τις ημέρες , η Πολιτική ηγεσία , τον Λογιστή…

Μία ακόμα  απαράδεκτη διάταξη που αυτή τη φορά έχει να κάνει ,  με Μισθωτούς &Επαγγελματίες του Κλάδου των Λογιστών , έρχεται να προσθέσει η Πολιτική ηγεσία στο Νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων του νέου Μνημονίου.

Η Διάταξη αυτή αναφέρει :

Άρθρο 67 Αυτουργοί και συνεργοί

“.…ως αυτουργοί των εγκλημάτων του παρόντος νόμου
θεωρούνται, εφόσον με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη συντέλεσαν στην τέλεσή
τους
3. Ως άμεσοι συνεργοί των ανωτέρω εγκλημάτων θεωρούνται ο προϊστάμενος του
λογιστηρίου κάθε μορφής ή τύπου επιχείρησης ή όποιος με πρόθεση συμπράττει με
οποιονδήποτε τρόπο γενικά στη διάπραξη των εγκλημάτων του παρόντος, ως
τοιούτου νοουμένου και του υπογράφοντος τη δήλωση ως πληρεξούσιος.”
Χωρίς να θέλουμε να σχολιάσουμε περαιτέρω την ανωτέρω διάταξη και τις σοβαρές επιπτώσεις της , παραθέτουμε τη δήλωση του πρόεδρου του ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας), κ.Κωνσταντίνου Κόλλια.
«Οι λογιστές – φοροτεχνικοί την μόνη ευθύνη που μπορούν να έχουν είναι για την τήρηση των βιβλίων και στοιχείων σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π και τίποτα άλλο. Είναι έξω από κάθε λογική η συνυπευθυνότητα για κάθε παρανομία που πράττουν οι εταίροι, μέτοχοι, μέλη των διοικήσεων.
Οι λογιστές δεν έχουν την παραμικρή δύναμη και εξουσία να επιβάλλουν οτιδήποτε. Αντιθέτως μάλιστα είναι ενδεχόμενο να δέχονται και πιέσεις.
Δεν είναι δυνατόν ο λογιστής – φοροτεχνικός να θεωρείται, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, άμεσα συνεργός στην τέλεση των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής.
Δεν είναι δυνατόν ο προϊστάμενος (υπάλληλος) του λογιστηρίου μιας μεγάλης επιχείρησης ή ο επιβλέπων λογιστής — εξωτερικός συνεργάτης μιας επιχείρησης, να εγγυάται τη νομιμότητα των συναλλαγών που αναφέρονται στις χιλιάδες των παραστατικών, τα οποία είναι καταχωρημένα ήδη από άλλους υπαλλήλους ή παραλαμβάνει για καταχώρηση στο γραφείο του.
Αλήθεια υπάρχει άλλο επάγγελμα στη χώρα μας που να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο;
Οι λογιστές – φοροτεχνικοί, δε διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις για να γνωρίζουν την εγκυρότητα των συναλλαγών που αναφέρονται στις χιλιάδες των παραστατικών. Την εγκυρότητα αυτή την γνωρίζουν μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε κάθε συναλλαγή οι οποίοι και συμπληρώνουν το ανάλογο παραστατικό.
Ο λογιστής ευθύνεται μόνο για την ορθή καταχώρηση των παραστατικών που παρελήφθησαν απ’ το λογιστήριο (εντός της εταιρίας ή στο δικό του γραφείο), και την ορθή μεταφορά των δεδομένων των συναλλαγών στις οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία.Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τον λογιστή – φοροτεχνικό με σεβασμό και να του ζητάει ευθύνες μόνο για παραβάσεις που αναφέρονται στην εργασία που προσφέρουν.»

1 Σχόλιο

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.