Πού κινούνται οι μισθοί στον τουρισμό μετά τις αυξήσεις

0

Περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους σε ξενοδοχεία όλης της χώρας αναμένεται να ευνοήσει η απόφαση με την οποία επεκτείνονται οι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στο σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο, που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

της Ρουλας Σαλούρου

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ισχύ κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και η ομοσπονδία ξενοδόχων, για τα έτη 2018-2019. Κι όπως προέκυψε από τον έλεγχο που διενήργησε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων καλύπτει το 52% των εργαζόμενων στο σύνολο του κλάδου. Συνεπώς ισχύουν οι προϋποθέσεις επέκτασης της σύμβασης για το σύνολο των 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η επέκταση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Λασίθι και Χανιά, οι οποίες αφορούν περίπου 20.000 εργαζομένους και προβλέπουν μισθούς από 765 έως 850 ευρώ.

Η νέα σύμβαση, που με την απόφαση της υπουργού Εργασίας καθίσταται υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζόμενων ανά την Ελλάδα, υπεγράφη τον Μάρτιο και ισχύει από 1/1/2018 έως 31/12/2019. 

Εκτιμάται ότι εφαρμόζεται πλήρως ή μερικώς σε λιγότερους από 65.000 εργαζόμενους. Προβλέπει δε, αύξηση των βασικών μισθών του 2016 κατά 1,5%, ώστε να διαμορφωθούν από 780 έως 850 ευρώ για φέτος και άλλη μια αύξηση 1,5% για το 2019, οπότε οι ίδιοι μισθοί κλιμακώνονται από 792 έως 863 ευρώ.

Εκτός από το μισθολογικό, η σύμβαση ρυθμίζει και την υπερεργασία (πρόσθετη αμοιβή στα ρεπό κ.λπ.).

Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, η επέκταση της κλαδικής σύμβασης στο σύνολο του κλάδου, σε συνδυασμό με την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις σε περίπου 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους. Πρόκειται για εργαζόμενους που είτε ασφαλίζονται για 586 ευρώ το μήνα και παίρνουν “μαύρα” κάποια επιπλέον χρήματα, είτε λαμβάνουν τα χρήματα που προβλέπει η κλαδική σύμβαση χωρίς όμως τις προσαυξήσεις από τις υπερωρίες και την υπερεργασία, είτε καλύπτονται από επιχειρησιακές συμβάσεις με μισθούς κοντά στα 586 ευρώ.

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί

Αναλυτικότερα η εθνική κλαδική που κηρύχτηκε χθες γενικώς υποχρεωτική προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών του 2016 κατά 1,5% ώστε να διαμορφωθούν φέτος από 780 έως 850 ευρώ και άλλη μια αύξηση 1,5% για το 2019, οπότε οι ίδιοι μισθοί κλιμακώνονται από 792 έως 863 ευρώ.

Εκτός από το μισθολογικό, η σύμβαση ρυθμίζει πρόσθετες αμοιβές για την υπερεργασία (εργασία στα ρεπό, τις Κυριακές και τις αργίες), ενώ προβλέπει επίδομα προϋπηρεσίας, γάμου, εκπαιδευτικό επίδομα από 6% για την ταχύρρυθμη έως 15% για την ανώτατη εκπαίδευση, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10%, εποχιακό 10% κ.ά.Από την κήρυξη της χθεσινής σύμβασης ως υποχρεωτικής και μετά, τα μισθολογικά κλιμάκια διαμορφώνονται σε 4 βασικές κατηγορίες ως εξής:

Α: Ισχύει για τις ειδικότητες ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρός Α, μπουφετζής Α, προϊστάμενος υπνοδωματίων, μάγειρας Α, τεχνίτης ζαχαροπλάστης. Ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 851,06 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.391,61 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Β: Ισχύει για τις ειδικότητες βοηθός υποδοχής, προϊστάμενος πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρος τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλος, μπάρμαν, μάγειρας Β, τηλεφωνητής. Ο βασικός μισθός ορίζεται σε 833,11 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.367,38 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Γ: Ισχύει για τις ειδικότητες βοηθός σερβιτόρου, θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρας Γ, καμαριέρης – καμαριέρα, βοηθός ζαχαροπλάστη. Ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 816,62 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.345,11 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Δ: Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων. Ο βασικός μισθός ξεκινάει από 780,40 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.257,19 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

πηγή: www.euro2day.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.