Τα σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία είναι το σχέδιο της Amazon

0

Η Amazon επεκτείνεται δυναμικά στην αγορά φυσικών καταστημάτων. Σχεδιάζει έως το 2021 να ανοίξει 3.000 καταστήματα τύπου σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία. Η εταιρεία έχει ανοίξει δοκιμαστικά τρία τέτοια καταστήματα, τα οποία είναι γνωστά ως Αmazon Go, στο Σιάτλ, όπου βρίσκονται τα κεντρικά της γραφεία.

Στις αρχές της εβδομάδας άνοιξε ακόμα ένα στο Σικάγο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η Amazon θα πρέπει να επενδύσει έως και 3 δισ. δολάρια για να υλοποιήσει το σχέδιό της.



Πώς, όμως, λειτουργούν τα Amazon Go; Πριν μπουν μέσα οι πελάτες, κατεβάζουν την εφαρμογή Amazon Go στο κινητό τους, η οποία συνδέεται με τον λογαριασμό τους στην Αmazon. Αυτός εν συνεχεία χρεώνεται ανάλογα με τις αγορές τους

. Στην οροφή των καταστημάτων υπάρχουν κάμερες και στα ράφια ειδικοί αισθητήρες που «αντιλαμβάνονται» πότε αφαιρούνται ή επανατοποθετούνται προϊόντα. Κάθε προϊόν που αφαιρείται προστίθεται στο εικονικό καλάθι του λογαριασμού των καταναλωτών.

Ωστόσο,στα τέσσερα πιλοτικά σούπερ μάρκετ της Amazon έχουν διαπιστωθεί προβλήματα, όπως το να μην είναι σε θέση να παρακολουθούν οι αισθητήρες πολλούς πελάτες ταυτόχρονα.

Tις πληροφορίες για δημιουργία των 3.000 καταστήματα της Αmazon χωρίς ταμεία έδωσαν στο Bloomberg έγκυρες πηγές.

Αυτή η επιχειρηματική πρωτοβουλία, την οποία, προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνει η Amazon, θα οξύνει τον ανταγωνισμό στον κλάδο. «Δεν επιβεβαιώνουμε φήμες ή σχόλια που γίνονται για κερδοσκοπικούς σκοπούς», δήλωσαν εκπρόσωποι του ομίλου.

Πάντως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα www. foxnews. com, αν η Amazon θέλει να ανοίξει 3.000 καταστήματα έως το 2021, πρέπει από τις αρχές του 2019 να ανοίγει 20 καταστήματα την εβδομάδα. Αυτό ακόμα και για μια εταιρεία όπως η Amazon είναι δύσκολο. Σημαίνει ότι χρειάζεται 1 εκατ. δολάρια για τη μηχανοργάνωση του καθενός τέτοιου σούπερ μάρκετ, ενώ εν συνεχεία οφείλει να κάνει προσλήψεις και να εκπαιδεύσει κατάλληλα το προσωπικό της, αλλά και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της προμηθευτικής της αλυσίδας, ώστε να έχει τα ράφια γεμάτα.

Διόλου τυχαία ,όταν έγινε γνωστό το σχέδιο της Amazon, σημείωσαν πτώση οι τιμές των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, είτε διατηρούν αλυσίδες σούπερ μάρκετ είτε αλυσίδες μίνι μάρκετ, όπως οι Walmart, CVS, Walgreesn, Τarget και Κroger.




Η διείσδυση σε αυτόν τον τομέα της Amazοn, με τα αυτοματοποιημένα καταστήματα, όπου δεν υπάρχουν ουρές και ταμεία, θα απειλήσει τις προαναφερθείσες εταιρείες. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι καταναλωτές θα κάνουν τις αγορές τους χωρίς να χάνουν χρόνο.

Το καθένα από τα νέα Amazon Go θα έχει έκταση περίπου 610 τετραγωνικά μέτρα. Θα πρέπει να επισημανθεί, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το CNBC, ότι στα υφιστάμενα καταστήματα Amazon Go διατίθενται μόνον συσκευασμένα τρόφιμα και όχι φρέσκα λαχανικά ή φρούτα ή κρέας. Συνήθως οι πελάτες βρίσκουν εκεί σαλάτες σε αεροστεγή συσκευασία, σάντουιτς, αλλά και γιαούρτια και μπάρες δημητριακών.

Κατά διαστήματα, η Amazon είχε πειραματιστεί διαθέτοντας στα καταστήματά της και προμαγειρεμένα γεύματα. Ο όμιλος σχεδιάζει να ανοίξει έως το 2019 περίπου 50 τέτοια σούπερ μάρκετ σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή



 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.