ΕΝΦΙΑ : Ανάλυση των εκπτώσεων & των απαλλαγών για το 2015

10

Μια συνηθισμένη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη ερώτηση που δεχόμαστε τις τελευταίες ημέρες , αφορά στο δικαίωμα έκπτωσης και απαλλαγής επί των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Αναδημοσιεύουμε στοιχεία από  το Άρθρο μας στις 2 Οκτωβρίου 2015 , υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι δόσεις φέτος είναι 5 (αντί 6 τη περσινή χρονιά) και ως εκ τούτου η μηνιαία δόση είναι μεγαλύτερη από την περσινή αλλά το σύνολο του φόρου -αν δεν έχει υπάρξει εντός του 2014 κάποια τροποποίηση ή αλλαγή- είναι το ίδιο.

Δείτε αρχικά τον συγκεντρωτικό Πίνακα  για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που δημοσίευσε το http://logistis-amea.blogspot.gr/2015/10/2015.html

ΕΝΦΙΑ 2015

  • ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ που αφορά στο Εισόδημα

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.”

Α. Ο Πίνακας 4 αφορά ΟΛΑ τα είδη εισοδήματος που δηλώθηκαν στη τελευταία φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2014 ήτοι :
Α) Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
Β) Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
Γ) Εισόδημα από κεφάλαιο
Δ) Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου

Β. Τα ποσά των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του Πίνακα 6 τηςδήλωσης , αφορούν όλα τα δηλωθέντα εισοδήματα ήδη φορολογημένα ή αφορολόγητα που δηλώθηκαν στη τελευταία φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2014 ήτοι (ανά περίπτωση) :
Περίπτωση 2. Εισοδήματα που αποκτήσατε το 2014, τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο
ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση
Περίπτωση 3. Εισοδήματα που αποκτήσατε το 2014, τα οποία απαλλάσσονται από το φάρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο
Περίπτωση 4. Εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά (παρ. 2 άρθρ. 29 ν. 3986/2011) χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση
Περίπτωση 5. Εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά (παρ. 2 άρθρ, 29 ν.3986/2011)
Περίπτωση 8. Επίδομα ανεργίας Ο.Α.Ε.Δ.
Περίπτωση 9. Καθαρά κέρδη από αυμμετοχή σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία
Περίπτωση 10. Καθαρό ποσό κοινωνικής σλληλεγύης (ΕΚΑΣ) χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση
Περίπτωση 11. Καθαρό ποσό κοινωνικής αλληλεγύης (ΕΚΑΣ)
και
Γ. Το ποσό της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται , δηλαδή την  πιθανή διαφορά του  τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από  τη τελευταία φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2014.

Ακόμα για το οικογενειακό εισόδημα υπάρχουν και περαιτέρω επεξηγήσεις :

Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

  • ΑΠΑΛΛΑΓΗ λόγω αναπηρίας

Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώριση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη Δ.Ο.Υ., απαιτείται, πριν τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώριση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώριση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ.. Για την πιστοποίηση της αναπηρίας εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1088/17.4.2015 (ΦΕΚ 763 Β’), όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση ΠΟΛ.1132/25.6.2015 (ΦΕΚ 1286 Β’) και ισχύει.

  • ΕΚΠΤΩΣΗ για κένα ΜΗ ηλεκτροδοτούμενα

Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του οικείου έτους, και στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.
Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Θυμηθείτε επίσης τις ημερομηνίες των δόσεων του  ΕΝΦΙΑ  :

  • 1η 30/10/2015
  • 2η 30/11/2015
  • 3η 31/12/2015
  • 4η 29/01/2016
  • 5η 29/02/2016

10 Σχόλια

  1. Γιάννης on

    Θεωρώ αναγκαία διευκρίνηση.
    Η αναπηρία άνω του 80% αφορά μόνο “κινητικά” αναπήρους και όχι γενικά όλα τα άτομα με 80% αναπηρία και πάνω.
    Καλή εβδομάδα

  2. Καλημέρα Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το σημείο που αναφέρετε “…άνω του 80% αφορά μόνο “κινητικά” αναπήρους…” Θα μας βοηθήσετε

  3. Γιάννης on

    Έτσι με ενημέρωσαν από την Β΄Περιστερίου εάν αυτό είναι εσφαλμένο ζητώ συγνώμη και θα ρωτήσω σε ποια ΠΟΛ αναφαίρετε

  4. avraam konstantinidis on

    περυσι πληρωσα με 50% εκτπωση ενφια.φετοσ ηλθε ολοκληρος με τα ιδια κριτιρια συνολικα ,γιατι?
    εν τω μεταξυ ειχα υποβαλει εκ παραδρομης δηλωση Φ.Ε με επιφυλαξη και η
    δηλωση δεν εχει εκκαθαριστει ακομη μεχρι σημερα,αν φταιει αυτο τι κανω?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  5. Τα κριτήρια έκπτωσης 50% .Δείτε http://foroline.gr/archives/3260 .Προφανώς αφού δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωση σας , δεν υπάρχει εικόνα του εισοδήματος σας. Ως εκ τούτου δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μέχρι την εκκαθάριση , μετά στη Δ.Ο.Υ για να λάβετε την έκπτωση αν την δικαιούστε

  6. avraam konstantinidis on

    κυριε
    εχοντας μια οφειλη στην εφορια ποσου 1163,30 ευρω ενεταχθην στην ρυθμησιν των 100 δοσεων κανοντας χρησην 60 δοσεων αρχομενων απο 20/5/2015.εξωφλησα 11 δοσεις (εχω προπληρωσει δλδ εως και μαρτιον 2016)με μηνιαιον ποσον 22,79 ευρω.
    σημερα κανοντας ελεγχο στις οφειλες μου διεπιστωσα οτι αυξηθη το ποσον εις 25,15 ευρω/μηνα.
    σημειωτεον οτι πληρω τας προυποθεσεις 1)ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,2)η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ 3)η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη δηλαδή άνω των 10.000 ευρώ.τα δε ετησια εσοδα μου απο συνταξιν ειναι 6350 ευρω.γνωριζωντας οτι Οφειλές έως 5.000 ευρώ που ρυθμίστηκαν με τις 100 δόσεις εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις/τόκους εκπρόθεσμης καταβολής,ρωτω τι συμβαινει τελικως?μας εργαζονται ασυστολα?
    εναγωνιως αναμενω την εγκυρον γνωμην σας
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΑΒΡΑΑΜ

  7. Αγαπητέ κύριε η προσαύξηση της δόσεως οφείλεται πιθανόν στο ότι η βασική σας οφειλή ΔΕΝ υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος εισοδήματος….
    Βασικές συ-
    Οι συνολικές οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται σε
    πρόγραμμα ρύθμισης του παρόντος δεν επιβαρύνονται
    πλέον με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβο-
    λής εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋ-
    ποθέσεις:
    αα. ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί
    επιχειρηματική δραστηριότητα,
    ββ. η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει
    από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) είναι α-
    ντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και γγ. η υπαγό-
    μενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του
    δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.»

    Αν συμβαίνει αυτό είναι παράλογο ? Απόλυτα !!!!

  8. avraam konstantinidis on

    ΚΥΡΙΕ
    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ -ΑΠΑΤΕΩΝΑ-
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΚΟΥ 5,5% ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ
    ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ Ν 4321/2015 ΠΑΡ γγ (η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.)
    ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟ-ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΛΟΓΟ-ΛΟΓΙΚΗ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 100 ΕΥΡΩ -ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΑΠΟ 51 ΕΩΣ 99,9 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟΚΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΑΛΙ ΟΦΕΙΛΕΙΣ 49,99 ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ.
    ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΕ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 1000-3500 ΕΥΡΩ (ΠΕΡΙΠΟΥ 68%) ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΠΛΕΜΠΑΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ 6000-8500 ΕΥΡΩ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΤΩΧΟΥΣ.ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΧΡΕΩΝΕΙ ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΕΝ…ΠΟΛΛΟΙΣ Εκοπρίσθη η φοράς παρά τοις αλωνίοις .
    ΧΑΙΡΕ ΦΙΛΤΑΤΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΕΧΤΗΚΕΣ.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.