Συμβολαιογράφοι αντιμέτωποι με πρόστιμα για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

0

Πρόστιμο  θα κληθούΝ να καταβάλλουν συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει τους προβλεπόμενους ελέγχους απόδοσης ΕΝΦΙΑ πριν την σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.

του Θανάση Κουκάκη

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η φορολογική διοίκηση θα διενεργεί εξ αποστάσεως ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες για να διαπιστώνει εάν κάνουν ορθά τους ελέγχους απόδοσης ΕΝΦΙΑ πριν την σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.

Εφόσον διαπιστώνονται παραλήψεις θα επιβάλλονται πρόστιμα 300 ευρώ ως 1.000 ευρώ σε όσους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες εντοπιστούν να έχουν διαπράξει παραβάσεις. Τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Η εγκύκλιος προβλέπει πως οι εφορίες θα ελέγχουνδειγματοληπτικά, υποθέσεις μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν εκδοθεί και έχουν επισυναφθεί στα μεταβιβαστικά συμβόλαια τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά της φορολογικής διοίκησης.

Με τις εν λόγω βεβαιώσεις θα πιστοποιείται ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχει περιληφθεί στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, δηλαδή έχει αναγραφεί στο Ε9, ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ ή έχει απαλλαγεί νόμιμα από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο για τα πέντε προηγούμενα έτη και πως ο φορολογούμενος έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ή έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

πηγή: www.cnn.grΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.