Φαρμακεία : Αλλάζουν τα πάντα στο ιδιοκτησιακό… (Δείτε τη ΚΥΑ)

0

vfbyrmzytv54ec72adaa13f

Με κοινή απόφαση τους οι Υπουργοί Οικονομίας & Υγείας , καθορίζουν το νέο πλαίσιο που αφορά στην ιδιοκτησία των Φαρμακείων εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Ν.4336/2015 .

Τα κύρια σημεία της Απόφασης :

1. Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού χώρας μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους−μέλους της Ε.Ε.

2. Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα (1) φαρμακείο. Για το έτος 2015 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι πέντε (5) αδειών. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία (1) άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι δέκα (10) άδειες σε πανελλαδική κλίμακα.

3. Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου. Τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό, μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με όποια εταιρική μορφή του αστικού δικαίου επιλέξουν οι εταίροι τους, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας.

4. Η χορήγηση άδειας ίδρυσης σε φαρμακοποιό, κάτοχο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού κράτους μέλους της ΕΕ και άλλα φυσικά πρόσωπα, πολίτες κράτους−μέλους ΕΕ, δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και τις τιθέμενες προϋποθέσεις στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση.

Θεωρώντας ότι η παραπάνω απόφαση χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων επισημαίνουμε :

  • Εισάγεται και νέα νομική εταιρική μορφή στην σύσταση-ίδρυση Φαρμακείων , αυτή της ΕΠΕ , εκτός από τις μέχρι τούδε Ο.Ε & ΕΕ.
  • Φαίνεται να ορίζεται η δυνατότητα λειτουργίας -ουσιαστικά- υποκαταστημάτων σε ιδρυθέντα Φαρμακεία , αρχικά μέχρι 5 και 10 μέχρι το 2020  και μάλιστα πανελλαδικής κλίμακας.
  • Καταργείται κάθε περιορισμός στην ίδρυση Φαρμακείων εκτός των πληθυσμιακών κριτηρίων.
  • Ο Φαρμακοποιός διατηρεί το 20% στην ίδρυση των Φαρμακείων , με υποχρεωτική -σε αυτή τη περίπτωση- εταιρική μορφή αυτή της ΕΠΕ.

Διαβάστε όλη τη σχετική απόφαση(ΚΥΑ).

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.