Μειώνεται το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για τους μη μισθωτούς

0

Μειώνεται το κόστος εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης που αφορούν το στρατιωτικό, τις σπουδές ή την ανατροφή παιδιών και μπορούν να αναγνωρισθούν από μη μισθωτούς, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

της Ρούλας Σαλούρου

Η εξαγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13,33%, που αφορά 1,5 εκατ. μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, καθιστά πλέον λιγότερο ασύμφορη την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης με στόχο τη βελτίωση του τελικού ποσού της σύνταξης.

Να σημειωθεί εδώ, ότι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται για την αύξηση τόσο της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς επηρεάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, όσο και τη διαμόρφωση της εθνικής (σε περίπτωση που αφορούν έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20 ετών.

Στον αντίποδα, πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και λαμβάνονται υπόψη μόνο για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης (μεταξύ 15ετίας και 20ετίας).

Οπως ξεκαθάρισε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, από την 1η Ιανουαρίου 2019, το κόστος της εξαγοράς πλασματικών ετών για τους μη μισθωτούς θα μειωθεί, ακολουθώντας τη μείωση του ασφαλίστρου για κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ από το 20% στο 13,33%.




Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μέσα στα επόμενα 5 έτη ήτοι έως το 2023 τουλάχιστον 100.000 μη μισθωτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν έως και επτά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας, εξαγοράζοντας αντίστοιχα πλασματικά έτη, και μάλιστα με μειωμένο κόστος σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα. Το οποίο, εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, ήταν σχεδόν απαγορευτικό για τους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους ή αγρότες.

Είναι ενδεικτικό ότι δικηγόρος με μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ εάν προχωρήσει σήμερα στην εξαγορά πρέπει να καταβάλει 240 ευρώ για κάθε μήνα επιπλέον ασφάλισης, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 το κόστος θα πέσει σε 159,96 ευρώ τον μήνα. Εξαγοράζοντας δηλαδή δύο χρόνια ασφάλισης, θα κληθεί να καταβάλει 3.839 ευρώ, κερδίζοντας 1.921 ευρώ.

Συνεπώς, συμφέρει η εξαγορά να πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά.

Να σημειωθεί ότι για τους αγρότες, οι οποίοι το 2018 καταβάλλουν το 18% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους συν τις εισφορές του προηγούμενου έτους, η νέα εισφορά κύριας ασφάλισης και κατά συνέπεια το κόστος της εξαγοράς πλασματικών ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα υπολογίζεται επί 12%.

Οσοι καταβάλλουν το ελάχιστο ασφάλιστρο των 117,2 ευρώ, καθώς δηλώνουν εισόδημα έως 586 ευρώ τον μήνα, δεν επηρεάζονται από τη μείωση στο κόστος εξαγοράς. Οσοι, δε, μη μισθωτοί έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα ή ήταν μισθωτοί το προηγούμενο έτος, μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο με βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό. Ειδικά για τους αγρότες, ο υπολογισμός γίνεται επί του 70% του κατώτατου μισθού, ήτοι επί των 410 ευρώ.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή





Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.