Εκλογές στην ΕΦΕΕΑ: Γιατί πολύ απλά το Σωματείο είμαστε, Εμείς!

0

Από την Δευτέρα 29/10 έως και την Τρίτη 06/11, διεξάγονται οι διπλές εκλογές στην Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής – ΕΦΕΕΑ, για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Ένωσης αλλά και για την εκλογή των αντιπροσώπων της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Φ.Ε.Ε., της οποίας η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου.

Τα τεκταινόμενα στην ΓΣ της ΕΦΕΕΑ (13/10/2018) , αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι  η ενεργή συμμετοχή των Λογιστών-μελών στις διαδικασίες  της Ένωσης, μπορεί να ανατρέψει χρόνιες καταστάσεις και παθογένειες που υφίστανται στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση μας.

Μπορεί ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ στην ομιλία του να υποστήριξε  ότι ο καταστατικός σκοπός  της ΕΦΕΕΑ είναι:  «….η ανάπτυξη εις τα μέλη του της συντονισμένης και οργανωμένης προσπάθειας για την αποφασιστική τους συμμετοχή εις το έργον της Πολιτείας και στις διαδικασίες αυτής δια την θεσμοθέτηση φορολογικών νόμων και κανόνων – αρχές Φορολογικού Δικαίου για την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης στον φορολογούμενο…» αλλά παρέλειψε να πάει λίγο πιο κάτω στους καταστατικούς σκοπούς όπου αναφέρεται ότι : «… Η ανάπτυξη κάθε είδους συνδικαλιστικής μορφωτικής, πολιτιστικής δραστηριότητας καθώς επίσης η συνεργασία με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς με κοινούς στόχους ανάπτυξης και προαγωγής των συλλογικών συμφερόντων και επιδιώξεων…».

Η παράταιρη διατύπωση «…για την αποφασιστική τους συμμετοχή εις το έργον της Πολιτείας και στις διαδικασίες αυτής…» που υπάρχει πράγματι στο καταστατικό της ΕΦΕΕΑ, υπήρξε η βάση της διαχρονικής τακτικής της πλειοψηφίας του ΔΣ ώστε η Ένωση να είναι ο συνεργάτης της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και όχι το όργανο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων & των αιτημάτων των Λογιστών.

Με τη μέθοδο αυτή,  «… Η ανάπτυξη κάθε είδους συνδικαλιστικής δραστηριότητας…» μπήκε σε δεύτερη μοίρα, καθιστώντας το συνδικαλιστικό όργανο ένα φορέα αποκρουστικό απέναντι στη πλειοψηφία των Λογιστών, που τελικά επιλέγουν  ή τη συμμετοχή τους  σε άλλους φορείς οργανωμένους ή μη ή την ιδιώτευση.
Μάλιστα προσεγγίσεις από μέλη της ΕΦΕΕΑ για την ανάγκη καταστατικών αλλαγών και σε αυτό το σημείο, δεν βρήκαν απήχηση αφού η υπάρχουσα κατάσταση  βολεύει τη λογική των «συνεργατών εις  το έργον της Πολιτείας».

Υπάρχει όμως ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει;

Σήμερα μπορούμε να απαντήσουμε ότι ίσως για πρώτη φορά, ΝΑΙ υπάρχει!
Υπάρχει αν πιστέψουμε, εμείς τα μέλη της ΕΦΕΕΑ αρχικά που μπορούμε να συμμετάσχουμε στην εκλογική διαδικασία, ότι  το «παιγνίδι» δεν θα αφήσουμε να είναι «σικέ» και ότι μπορούμε να εκφράσουμε μέσα από τις διαδικασίες την αντίθεση μας σε αυτό που δεν μας αρέσει και μας περιθωριοποιεί.

   Αν πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, επιλέγοντας να αναδείξουμε εκπροσώπους στο ΔΣ της Ένωσης συναδέλφους με μια άλλη λογική και κυρίως πρακτική, συμμετέχοντας στην εκλογική  διαδικασία.

  Αν πιστέψουμε ότι ο διάλογος και η αντιπαράθεση θέσεων & απόψεων, είναι η πεμπτουσία της δημοκρατικής λειτουργίας κάθε φορέα και ότι δεν απαιτείται να συμφωνούμε σε όλα καθώς  κάθε άποψη «επιβάλλεται» να είναι σεβαστή, χωρίς αποκλεισμούς και αναθέματα.

  Αν πιστέψουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας αντικαταστήσει και ότι θα πρέπει να είμαστε εμείς παρόντες & παρούσες, στη διεκδίκηση όχι των συμφερόντων μας απλά , αλλά των αιτημάτων μας για την καθημερινότητα που κάνει τη ζωή μας αβίωτη και μας καταδικάζει στον αφανισμό.

Η κάθε επιλογή είναι σεβαστή, ακόμα και αυτή της αποχής απ’ όλα αυτά, αν και αυτή ίσως μας κάνει να νιώσουμε άβολα αργότερα όταν οι οδοστρωτήρες των «συνεργατών της Πολιτείας» θα καλύπτουν ή θα εξαφανίζουν  κάθε δίκαιη φωνή μας.

«Μα τι κάνουν τα σωματεία μας; Γιατί δεν αντιδρούν;»
Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό; ή πόσες φορές το έχουμε δει γραμμένο στην οθόνη του υπολογιστή μας; Πόσες φορές έχουμε παίξει το ρόλο του «θύματος»;

Ίσως αυτή τη φορά έχουμε την επιλογή να παίξουμε το ρόλο του «θύτη», αντιλήψεων και πρακτικών που μας απομόνωσαν, που μας χώρισαν…
Γιατί πολύ απλά το Σωματείο είμαστε, Εμείς!
Και η δική μας δράση δεν εκχωρείται, ούτε αντικαθίσταται από κανέναν!

Φυσικά τίποτα δεν τελειώνει σε μια εκλογική διαδικασία, ούτε αποτελεί αυτή, πανάκεια στην επίλυση των προβλημάτων μας… Αλοίμονο αν πιστέψουμε κάτι τέτοιο! Τίποτα δεν σταματά εκεί…
Απλά αυτές οι εκλογές, μπορούν να είναι μια αρχή, με μοναδική & βασική προϋπόθεση η Συμμετοχή μας, να μην σταματήσει σ’ αυτές…

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Μέλος της ΕΦΕΕΑ

ΥΓ. Ο χώρος αυτός (www.foroline.gr) διατίθεται για την έκφραση απόψεων και θέσεων των συναδέλφων, είτε εντός, είτε εκτός Συλλόγων καθώς και των παρατάξεων ή ομάδων που δραστηροποιούνται στον χώρο μας.
(Περιμένουμε τα μεηλ σας στο foroline.f1@gmail.com)



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.