11 παραστάσεις που θα ξεχωρίσουν φέτος

0

Η νέα θεατρική σεζόν έχει ξεκινήσει και αυτά είναι μερικά από τα έργα που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού τους επόμενους μήνες

Εθνικό Θεάτρο

Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε  

Το Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Λουίτζι Πιραντέλο, ανεβαίνει φέτος στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του θεάτρου, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

Το έργο φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Μαυρίκιου, ενώ ντύνεται με την εμβληματική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.




Η υπόθεση ξεκινά με έναν θίασο που προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του ίδιου του Λουίτζι Πιραντέλο Αντίο Λεονόρα! Οι σκηνοθετικές εντολές, όμως, δημιουργούν ασάφεια στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη, θέλοντας να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!

Το έργο αποτυπώνει τη δύναμη που ασκεί το δημιούργημα στον ίδιο του τον δημιουργό και την εκρηκτική σχέση μεταξύ τους και αποτελεί μέρος της τριλογίας του συγγραφέα η οποία, με τον τρόπο του «θεάτρου μέσα στο θέατρο», μιλάει για το πλέον αγαπημένο του θέμα: τη σύγχυση της φαντασίας με την πραγματικότητα.

Μετάφραση – διασκευή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος

Διανομή: Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μαρία Βαρδάκα, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιάννης Βογιατζής, Δημήτρης Κακαβούλας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μπένος, Ράνια Οικονομίδου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Στέφανος Παπατρέχας, Γιούλικα Σκαφιδά, Νεκτάριος Φαρμάκης, Λυδία Φωτοπούλου Συμμετοχή από την οθόνη: Νίκος Καραθάνος  

Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, 210 5288170-171, 210 7234567

Πρεμιέρα: 10/11/18  

 

Θέατρο Μικρό Χορν

Master Class  

Φωτο: Τάσος Βρεττός

Μεγάλο στοίχημα της φετινής θεατρικής σεζόν η μεταμόρφωση της Μαρίας Ναυπλιώτου σε Μαρία Κάλλας υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, και στις πρώτες φωτογραφίες η πιστότητα και η ακρίβεια είναι εντυπωσιακές.

Tο θεατρικό του Αμερικανού Terrence McNally αντλεί υλικό από το σεμινάριο που παρέδωσε η Κάλλας στην επιφανή σχολή καλών τεχνών Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και έπειτα από διεθνή και εγχώρια ανεβάσματα με ονόματα όπως η Φέι Ντάναγουεϊ, η Φανί Αρντάν και η Κάτια Δανδουλάκη, η Ναυπλιώτου αναλαμβάνει φέτος αυτό το βαρύ φορτίο.

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Ερμηνεύει η Μαρία Ναπλιώτου  

Θέατρο Μικρό Χορν, Αμερικής 10, 211 8005141

Από 7/11/18 

 

Θέατρο Σφενδόνη

REM / Κήπος  

Μετά την αίσθηση που προκάλεσε στην εκπνοή της περσινής σεζόν η πρωτότυπη παράσταση της Άννας Κοκκίνου επιστρέφει στη Σφενδόνη. Τέσσερις ηθοποιοί οδηγούν τον θεατή μέσα από μια ρωγμή στον χρόνο στον μαγικό χώρο μιας σκηνικής συγχρονίας.

Παρόλο που πρόκειται για θέατρο, η παράσταση είναι σαν ένα μουσικό κομμάτι όπου πρωταγωνιστούν οι ήχοι, ενώ πλέκονται κείμενα, μεταξύ άλλων, των Ομήρου, Κλάιστ, Έλιοτ, Προυστ, Βιζυηνού και Καβάφη και κινηματογραφικά θραύσματα των Βιγκό, Ταρκόφσκι, Μπέργκμαν, Αντονιόνι, Μπρεσόν και Ζβιάγκιντσεφ.

Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου

Διανομή: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Σαμπρίνα Μπροντέσκου, Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου  

Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη – Ακρόπολη, 215 5158968

Από 3/11/18  

Θέατρο οδού Κεφαλληνίας

Γυάλινος Κόσμος 

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει φέτος στην ξένη κλασική δραματουργία μετά τη διπλή του ενασχόληση με ελληνικά κείμενα την περσινή σεζόν (Με δύναμη από την Κηφισιά και Ρομπ). Ο Γυάλινος Κόσμος μιας αμερικανικής οικογένειας που δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δυστυχία της να τρέφει ελπίδες και να κάνει όνειρα: η μάνα, ο γιος, η κόρη κι ένας επισκέπτης.

Ο νεαρός σκηνοθέτης επιστρατεύει την Μπέτυ Αρβανίτη και τον Χάρη Φραγκούλη για να αναμετρηθούν με τις μνήμες τους στο πασίγνωστο, σπαρακτικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς.

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Διανομή: Μπέτυ Αρβανίτη, Χάρης Φραγκούλης, Ελίνα Ρίζου, Έκτορας Λιάτσος  

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, 210 8838727

Από 2/11/18  

 

Εθνικό Θέατρο

Ξύπνα Βασίλη 

Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Πιστός στο σερί αναπάντεχων επιλογών, ο Άρης Μπινιάρης επιλέγει το ηθογραφικό έργο του Δημήτρη Ψαθά και η σκηνή του Εθνικού μεταφέρεται στα ’60s.

Η αιώνια πάλη του συντηρητισμού με το προοδευτικό πνεύμα δεν είναι φυσικά άγνωστη στις μέρες μας, γι’ αυτό και η χιουμοριστική προσέγγιση του συγγραφέα σε ζητήματα σοβαρά μέσω της χαρακτηριστικής θεατρικής φόρμας που έχει εισαγάγει ο σκηνοθέτης υπόσχεται να μιλήσει με αμεσότητα στο σύγχρονο κοινό.

Διασκευή: Άρης Μπινιάρης, Θεοδώρα Καπράλο

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γάλλος, Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Ηρώ Μπέζου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Λυδία Τζανουδάκη, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης.  

Εθνικό Θέατρο – Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 210 5288170-171, 210 7234567

 

Θέατρο Θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες

Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν  

Η καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία (Νικορέστης Χανιωτάκης & Γεράσιμος Σκαφίδας) παρουσιάζει στο Θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν (Der gute mensch von Sezuan), ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας σε μετάφραση-σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωτότυπη μουσική Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για ένα έργο τρυφερό, αστείο όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους και παραμένουν διαρκώς στη σκηνή, συνθέτοντας έναν βουβό θίασο που σχολιάζει και υπογραμμίζει τα δρώμενα της εκάστοτε σκηνής.

Στο κέντρο του έργου βρίσκεται ένα ηθικό πρόβλημα: μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων;

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Διανομή: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κώστας Κάππας, Γεράσιμος Σκαφίδας, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μπέτυ Αποστόλου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Βαλέρια Δημητριάδου και η Λήδα Πρωτοψάλτη  

Θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210 3255444

Πρεμιέρα: 2/11/18  

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Βόυτσεκ  

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, μετά τη μεγάλη επιτυχία του Φάουστ (2015-2016), επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σκηνοθετώντας το αριστούργημα του Γκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσεκ, με έναν δυναμικό θίασο 10 ηθοποιών. Στον ομώνυμο ρόλο ο Γιώργος Γάλλος.

Ο Βόυτσεκ είναι ένα έργο-φαινόμενο. Γράφτηκε το 1836/7 από έναν Γερμανό συγγραφέα 23 ετών, ο οποίος πέθανε πριν προλάβει να το ολοκληρώσει. Και όμως το ποιητικό αυτό αριστούργημα επηρέασε σχεδόν ολόκληρη τη μετέπειτα δραματουργία, από τους εξπρεσιονιστές και τον Μπρεχτ μέχρι τον Μπέκετ, και από τον Γκόρκι μέχρι τον Κολτές και τη Σάρα Κέιν.

Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Νέα δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Έλενα Μαυρίδου, Χάρης Χαραλάμπους, Σωτήρης Τσακομίδης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Γιώργος Ζυγούρης, Μιχάλης Μιχαλακίδης κ.ά.  

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 210 4143 310 

Πρεμιέρα: 22/2/19 

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Θείος Βάνιας 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εγκαινιάζει τη θεατρική περίοδο 2018-2019 με το αριστούργημα του Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ Θείος Βάνιας, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο.

Για πολλά χρόνια ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια ζουν ήρεμα και αρμονικά στην επαρχία, συντηρώντας τα κτήματα και την περιουσία της οικογένειας. Όταν όμως ένα καλοκαίρι ο πατέρας της Σόνιας έρχεται από την πρωτεύουσα μαζί με τη νέα του γυναίκα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι κρυφές αντιπαλότητες της οικογένειας έρχονται στην επιφάνεια και καταστρέφουν κάθε ηρεμία.

Η κρίση της μέσης ηλικίας, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, τα οικονομικά συμφέροντα, οι ενδοοικογενειακοί ανταγωνισμοί, οδηγούν σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας. Είναι ο θυμός που δημιουργείται στον κάθε άνθρωπο απ’ τη στιγμή που άλλο ήθελε να γίνει κι άλλο έγινε.

Μια ιδιαίτερα ανθρώπινη ιστορία του Τσέχοφ, όπου η ψευδαίσθηση και η απόγνωση ανταγωνίζονται το χιούμορ και την ελπίδα.

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης

Διανομή: Γιώργος Κιμούλης, Τάσος Νούσιας, Στέλλα Καζάζη, Γιώργος Ψυχογιός, Μάγδα Λέκκα, Χαρά Μάτα Γιαννάτος, Μαίρη Νάνου, Κώστας Κοράκης  

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 210 4143 310

Πρεμιέρα: 22/11/18 

 

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Η κωμωδία των παρεξηγήσεων  

Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρσι στην Επίδαυρο με την Άλκηστη του Ευριπίδη, καθώς και φέτος με την όπερα Ζ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επανέρχεται, σκηνοθετώντας για πρώτη φορά έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, νεανικό έργο του μεγάλου ποιητή, ξεκινά όταν δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη, χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Διανομή: Νίκος Κουρής, Ορφέας Αυγουστίδης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Αμαλία Νίνου, Ερρίκος Μηλιάρης, Νίκος Πυροκάκος, Γιώργος Νούσης, Βαλάντης Φράγκος, Στέλιος Παυλόπουλος, Ελίζα Σκολίδη, Πάνος Ζυγούρος, Μαριάμ Ρουχάτζε  

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 211 0132002-5

Πρεμιέρα: 9/11/18  

 

Θέατρο Χορν

Βυσσινόκηπος 

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καταπιάνεται με τον ογκόλιθο του Αντόν Τσέχοφ και σκηνοθετεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ενδιαφέροντες θιάσους που θα δούμε φέτος.

Το χθες που συγκρούεται με το σήμερα και βρίσκει τον άνθρωπο πάντα απροετοίμαστο μπροστά στις αλλαγές και στις επιταγές της κάθε εποχής είναι ο κεντρικός άξονας του έργου που παρουσιάστηκε στη Μόσχα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θεατρικά της παγκόσμιας δραματουργίας.

Μετάφραση: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Απόδοση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης Διανομή: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα.  

Θέατρο Χορν, Αμερικής 10, 210 3612500 

 

Θέατρο Πορεία

Γιούνκερμαν  

Το μυθιστόρημα που θεωρείται το πλέον εντελές και συναρπαστικό του συγγραφέα Μ. Καραγάτση ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πορεία, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του με τον Στρατή Πασχάλη στην παράσταση-σταθμό Η μεγάλη χίμαιρα, του ανέθεσε τη διασκευή του Γιούγκερμαν.

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Διανομή: Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Μαλάκης, Ζέτα Μακρυπούλια, Θάλεια Σταματέλου, Γιάννης Καπελέρης, Πολύδωρος Βογιατζής, Δημήτρης Πετρόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Δανάη Σαριδάκη, Καίτη Μανωλιδάκη, Δημήτρης Μπίτος, Νίκος Καλαμός, Λήδα Μανιατάκου, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Μπίλιω Μαρνέλη, Κορίνα Κόκκαλη, Ανδρέας Νάτσιος, Ελένη Χαλαστάνη  

Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 πλατεία Βικτωρίας 210 8210991, 210 8210082

Πρεμιέρα: 28/11/18  

πηγή: www.lifo.gr



 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.