Έσοδα Οκτωβρίου : Ανατροπή ή πρόσκαιρη ευφορία ?

0

1e230b04a90e3f200dfa0f26ab815ec8

Ευφορία προκαλούν  στο Υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα στοιχεία που αφορούν στα έσοδα του Οκτωβρίου , στις πληρωμές του Δημοσίου και στη πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του μήνα.Αυτό που απομένει είναι να δούμε τα τελικά στοιχεία που θα δημοσιευθούν για τον Οκτώβριο για την εκτίμηση της κατάστασης.

Από τις πληροφορίες λοιπόν τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα 4,386 δισ. ευρώ από 4,196 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα.

Η εξήγηση εδώ θα πρέπει να αναζητηθεί στην έναρξη καταβολής του ΕΝΦΙΑ (1η Δόση 30/10) , από τον οποίο το Δημόσιο αναζητά συνολικά 2,6 δισ ευρώ ή 520 εκατ. ευρώ ανά δόση. Η καταβολή είτε σε μετρητά , είτε με τη χρήση πιστωτικών καρτών (άτοκες δόσεις) και την εξόφληση όλου του ποσού είναι δεδομένο ότι ενίσχυσε τα έσοδα του Οκτωβρίου σημαντικά.

Ένας ακόμα παράγοντας ενίσχυσης ήταν και οι συμψηφισμοί , που έγιναν και γίνονται με τις οφειλές του Δημοσίου (επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος κυρίως) προς τους Ιδιώτες και εξ’ αυτού είδαμε να διαμορφώνονται οι πληρωμές του Δημοσίου  σε 257 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ. Αυτό  σημαίνει ότι ένα μέρος της αύξησης των εσόδων προήλθε από τα ποσά που χρωστά το Δημόσιο και τα επιστρέφει μετατρέποντας τα τελικά σε έσοδα.

Η τάση της μείωσης δε,  των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο , οι οποίες ανήλθαν στο ποσό 600 εκατ. ευρώ , σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο  που είχαν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ , φαίνεται να οφείλεται στο ότι τον Οκτώβριο δεν υπήρχε η δόση εισοδήματος των ιδιωτών , που υπήρχε τον Σεπτέμβριο.

Η θετική κατάσταση αυτή θα ήταν καλό να επανεκτιμηθεί στο τέλος Νοεμβρίου όπου θα πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιώτες η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος , η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ λογικά θα έχουν “φτάσει” και τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 .

Παράλληλα δυστυχώς , ο Νοέμβριος , με βάση τα σημερινά δεδομένα και πιθανόν και τα νέα που θα προκύψουν από τις συζητήσεις για την αξιολόγηση της Δόσης , θα είναι ο μήνας που θα ξεκινήσουν να παρουσιάζονται τα πρώτα φαινόμενα απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων . Το γεγονός αυτό θα έχει διπλή επίπτωση , τόσο στα έσοδα όσο και στη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Θεωρούμε τέλος οι εκτιμήσεις για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για εφέτος , με βάση τα έσοδα, μάλλον είναι πολύ αισιόδοξες και δύσκολα θα επιβεβαιωθούν.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.