Εκλογές ΕΦΕΕΑ: Στην τελική ευθεία, με τους εκπροσώπους των συνδυασμών να απαντούν…

0

Όλη την τρέχουσα εβδομάδα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ), η οποία αναμένεται να κορυφωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 3-4/11 με το παράλληλο Σεμινάριο που διοργανώνει η Ένωση στο Ξενοδοχείο Novotel.

Οι πληροφορίες που έχουμε για τη μέχρι τώρα συμμετοχή, “μιλούν” για λίγα μέλη (κάτω από 100) που ψήφισαν στο Γραφεία της ΕΦΕΕΑ  ( Ιουλιανού 42-46, ΑΘΗΝΑ) τις προηγούμενες ημέρες, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την άνοδο της συμμετοχής στο επόμενο διήμερο.
Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 06/11, όπως παρακάτω:

  • Το Σάββατο και την Κυριακή 3 & 4/11/2018 , από ώρα 09:00 έως 15:00
    στο Ξενοδοχείο NOVOTEL 
    (Μιχ.Βοδα 4-6, ΑΘΗΝΑ)
  • Από Δευτέρα 5/11/2018 έωςΤρίτη 6/11/2018 , από ώρα 10:00 έως 18:00 
    στα γραφεία της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.  ( Ιουλιανού 42-46, ΑΘΗΝΑ)

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι οι σταυροί προτίμησης που μπορούν να βάζουν τα μέλη της ΕΦΕΕΑ, ανά όργανο είναι μέχρι: Για το ΔΣ: 9, Για το Πειθαρχικό: 4, Για την Εξελεγκτική: 2,  Για τους αντιπ/πους στην ΠΟΦΕΕ: 20


Θέσαμε υπ’ όψιν των εκπροσώπων  των συνδυασμών, ένα ερωτηματολόγιο που συντάξαμε για θέματα που αφορούν τον Κλάδο και τους ζητήσαμε αν επιθυμούν να απαντήσουν…
Αναμένοντας τις απαντήσεις και των άλλων συνδυασμών, δημοσιεύουμε σήμερα τις απαντήσεις που έφτασαν πρώτες, αυτές του  Δικτύου Συνεργασίας & Παρέμβασης Λογιστών Φοροτεχνικών(στην ΕΦΕΕΑ)  και του εκπροσώπου του κ.Απόστολου Ντάλλα (μέλους του απερχόμενου ΔΣ της ΕΦΕΕΑ)

  1. Σήμερα βρισκόμαστε, στα πλαίσια της ΕΦΕΕΑ, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Πως αποτιμάτε από τη πλευρά σας τη θητεία του απερχόμενου ΔΣ και σε ποιες ενέργειες θεωρείται ότι πρέπει να προχωρήσει το νέο ΔΣ για τη περαιτέρω μαζικοποίηση της ΕΦΕΕΑ ;

H θητεία του Προεδρείου του απερχόμενου Δ.Σ ήταν αποτυχημένη και τεκμήριο αυτής της διαπίστωσης αποτελεί το γεγονός ότι  για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης δεν εγκρίθηκε ο Διοικητικός απολογισμός στο Δ.Σ  και καταψηφίστηκε στην Γ.Σ.

Η παράταξη των ΄΄Ανεξαρτήτων ΄΄ που ηγεμονεύει την  ηγεσία της Ένωσης  δεκαετίες τώρα ,έχει επιλέξει τον ρόλο του ΄΄συνεργάτη ΄΄ του ΥΟ και της ΑΑΔΕ δείχνοντας μια εκούσια  υποταγή  στα  κελεύσματα  της  εκάστοτε  ηγεσίας  του  Υ.Ο.Αυτό που  απαιτείται είναι μια  διαφορετική  λειτουργία  της ΕΦΕΕΑ  που  θα  αναδεικνύει  τα  καυτά προβλήματα  του κλάδου  και  θα  κινητοποιεί τους  συναδέλφους  να αγωνιστούν  για  τα  δίκαια του  κλάδου  και της  ζωή  τους.

Να λειτουργήσει η Ένωση ως  συνδικαλιστικός  φορέας  που θα διεκδικεί αφορολόγητο ,αμοιβές  αξιοπρέπειας , κατοχύρωση του επαγγέλματος ,την ΕΦΕΕΑ να αποτελεί φραγμό στην κατάληψη του επαγγελματικού μας χώρου και των εργασιών μας από τα μεγαθήρια των ελεγκτικών ,παροχές στην Δημόσια υγεία και Παιδεία και πάλη  για την κοινωνική προκοπή.

Είναι  απαραίτητο να μειωθεί η συνδρομή  ώστε να είναι πιο  εύκολη η εγγραφή νέων μελών γεγονός που θα  μαζικοποιήσει την Ένωση και θα δυναμώσει την φωνή της.
Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την νομοθετική κατοχύρωση της αποτροπής  του αθέμιτου  ανταγωνισμού από την αθρόα  αδειοδότηση  από το ΟΕΕ εταιρειών που παρέχουν λογιστικές  υπηρεσίες και αποτελούν επί της ουσίας παραρτήματα ελεγκτικών.

  1. Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά από τα επίσημα θεσμικά όργανα για την αναβάθμιση των λογιστών – φοροτεχνικών, και παράλληλα διατυπώνεται η πρόταση για τον πιστοποιημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με ένα ασαφές μέχρι αυτή τη στιγμή πλαίσιο αρμοδιοτήτων, δυνατοτήτων, διαφορών από τους αδειούχους λογιστές.Ποια είναι η άποψη σας ;

Όσες φορές επιχειρήσαμε να μας δοθούν διευκρινήσεις ποιες εργασίες θα κάνει ο πιστοποιημένος και ποιες  δεν θα κάνει ο μη πιστοποιημένος λογιστής, από την κεντρική διοίκηση του Ο.Ε.Ε εισπράξαμε ασάφεια άγνοια και μισόλογα.Οι εκφράσεις που εισπράξαμε ξεκινούσαν από το «δεν γνωρίζουμε» και έφταναν έως το «εεε… δεν νομίζουμε»…

Ωστόσο στις προτάσεις της φορολογικής επιτροπής του Ο.Ε.Ε., (29/5/2014),  διαφαίνονται προθέσεις για εμπλοκή των «πιστοποιημένων» σε ζητήματα ελέγχου, συμψηφισμούς ΦΠΑ, φορολογικά και ασφαλιστικά πιστοποιητικά και πόσα άλλα μελλοντικά θα προκύψουν.

Το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού θα είναι ίσως το μόνο που για την άσκησή του, δηλαδή το πτυχίο οι σπουδές και η επαγγελματική εμπειρία δεν θα έχουν την παραμικρή αξία για την επαγγελματική εξέλιξη, αλλά θα είναι προαπαιτούμενα για την «αξιολόγηση» δηλαδή για εξετάσεις και για την πιστοποίηση.Το δικαίωμα στην εργασία για το μεγαλύτερο  τμήμα των απασχολουμένων στο επάγγελμα παραβιάζεται βάναυσα και θα εξελιχθεί σε άπιαστο όνειρο.
Η «Πιστοποίηση» πηγαίνει χέρι –  χέρι με την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ελέγχου, την αποψίλωση του φορολογικού μηχανισμού και των υπηρεσιών του.Το έργο της φορολογικής διοίκησης αλλά και της λογιστικής διαχείρισης μεταφέρεται σε ισχυρά οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα (μεγάλες ελεγκτικές, λογιστικές εταιρίες που υπάρχουν ή που στήνονται ή είναι στα σκαριά) που με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα έχουν την ικανότητα να το διαχειριστούν, και να πιστοποιηθούν γι αυτό.

  1. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Λογιστών(ιδίως) τη τελευταία δεκαετία απειλούν την βιωσιμότητα τόσο των Γραφείων, όσο και των ανθρώπων που εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες πίεσης & άγχους. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας, ο τρόπος αντίδρασης στη κατάσταση αυτή;

Πέρα από την αύξηση των υποχρεώσεων, που αναγκάζει τους συναδέλφους να  εργάζονται 15ωρα , Σάββατα και Κυριακές , ο  κλάδος έχει  φορτωθεί υπέρμετρα βάρη που δεν  αντιστοιχούν στις  θεσπισμένα  όρια άσκησης του επαγγέλματος.Το Κράτος έχει αποδώσει στους  Λ-Φ εκτεταμένες  ευθύνες σχετικά με την διασφάλιση τήρησης της φορολογικής (και όχι μόνο ) νομοθεσίας και μάλιστα όχι μόνον όσον αφορά τους ίδιους  αλλά και τους εντολείς  εργοδότες του.

Καθιστά δηλαδή το κράτος τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς κατ’ ουσίαν συνυπεύθυνους με τα αρμόδια διοικητικά όργανα και κυρίως αυτά της φορολογικής διοίκησης, όχι μόνο για την απλή τήρηση των τυπικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων (εμπρόθεσμη και πλήρης υποβολή όλων των απαιτούμενων δηλώσεων), αλλά και για την ουσιαστική ορθότητα και ακρίβεια του περιεχομένου των σχετικώς υποβαλλόμενων δηλώσεων.Ανάλογου περιεχομένου και έκτασης ευθύνη δεν προβλέπεται στο δίκαιο για καμία άλλη κατηγορία επαγγελματιών.

Η συνυπευθυνότητα ,συναυτουργία και ποινικοποίηση του Λογιστή-Φοροτεχνικού  για εργασίες από την έκδοση, καταχώρηση παραστατικών έως την πληρωμή των φόρων μας έχει καταστήσει επί της ουσίας  υπεύθυνους και συνένοχους στην φοροδιαφυγή των εντολέων μας.Οι ασκούμενες πολιτικές  έχουν οδηγήσει σε  εξαθλίωση των όρων και συνθηκών υπό τους οποίους καλούμαστε να ασκήσουμε το επάγγελμά μας

Ο κλάδος μέσω των συνδικαλιστικών του εκπροσώπων πρέπει να αντισταθεί σε αυτές τις πρακτικές και να προστατέψει τα εργασιακά δικαιώματα .Είναι αναγκαίο  να πάψουν τα όργανα της φορολογικής διοίκησης να  επεμβαίνουν στην άσκηση του επαγγέλματος μας, υποχρεώνοντας μας να εργαζόμαστε υπό συνθήκες αδικαιολόγητα δυσμενείς, κατά παράβαση  άρθρων του  Συντάγματος  του ΑΚ, αλλά και άρθρων  του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, με τα οποία διασφαλίζεται το δικαίωμα σε εργασία υπό συνθήκες αξιοπρέπειας, με σεβασμό στην ασφάλεια και την υγεία.

  1. Με βάση το δεδομένο ότι η ΕΦΕΕΑ πρωτίστως αποτελεί ένα συνδικαλιστικό φορέα ο οποίος καθήκον έχει να προασπίζει τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα των μελών καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα τους. Ποια πιστεύεται ότι πρέπει να είναι η στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου απέναντι στα μέτρα και τους Νόμους που θίγουν και καταπατούν τα βασικά αυτά δικαιώματα του επαγγελματία Λογιστή-Φοροτεχνικού ;

Η  συνδικαλιστική μας  ηγεσία  πρέπει να αποτινάξει τον ρόλο του ΄΄συνεργάτη΄΄ της ΑΑΔΕ και να  προασπίσει τα  συμφέροντα των συναδέλφων.Η  διαχρονική  αυτή λογική οδήγησε το συνδικαλιστικό  κίνημα σε  απαξίωση και μαρασμό.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μας, δεν βρέθηκαν ικανές και αντάξιες να διαχειριστούν τα σοβαρά προβλήματα του Κλάδου και αρκέστηκαν σε διεκπεραιωτικά καθήκοντα, πρακτικών και μόνο ζητημάτων υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή των συναδέλφων και τα αιτήματα διεκδίκησης που αφορούν τη ζωή μας και κυρίως το μέλλον μας.
Είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα στην εργασία , την αμοιβή,την ασφάλιση  και την υγεία.

  1. Στο Κλάδο μας συζητείται το ενδεχόμενο της ίδρυσης ενός Φοροτεχνικού Επιμελητηρίου ή της μετατροπής της ΠΟΦΕΕ σε ΝΠΔΔ για να παίξει αυτόν τον ρόλο.Ποια είναι η άποψη σας ;

Επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη για το ΝΠΔΔ που γίνεται εσκεμμένα ώστε να πεισθεί ο κόσμος να συναινέσει σε μια διαδικασία (που αν ισχύσουν αυτά  είναι εν γνώσεις μας ) δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για τους συναδέλφους.Απλά θα υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός πάνω από το κεφάλι μας που θα μας εξουσιάζει.

Στην Επιτροπή της  ΕΦΕΕΑ που συμμετείχα παρουσιάσθηκε  ένα σχέδιο το οποίο θα είναι το σχέδιο Νόμου με το οποίο θα ιδρυθεί ΝΠΔΔ .Η δομή του θα είναι ακριβώς η ίδια με του ΟΕΕ.

Προβλέπει τα ίδια όργανα ( Συνέλευση των αντιπροσώπων Κεντρική Διοίκηση Πειθαρχικό κλπ ) και την ίδια οργανωτική δομή όπως το ΟΕΕ με Περιφερειακά Τμήματα ανά Νομό και όχι Περιφέρεια.Μέλη του θα είναι όλοι οι αδειούχοι Λογιστές-Φοροτεχνικοί ( ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί ) που αυτή την στιγμή έχουν άδεια Λογιστή-Φοροτεχνικού από το ΟΕΕ.

Για να εκδώσει ή να ανανεώσει κάποιος την άδεια του Λογιστή-Φοροτεχνικού απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσκομίζει πιστοποιητικό από τον ΣΕΦΕ στο ΟΕΕ.Προβλέπεται ετήσια συνδρομή  και τελος για την  έκδοση του πιστοποιητικού.Υπολογίζεται ότι τα μέλη του ΣΕΦΕ θα είναι περίπου 22.000 ( όσοι είναι οι αδειούχοι Λογιστές του ΟΕΕ).Τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων θα είναι με παραταξιακά ψηφοδέλτια

Στην ουσία δημιουργείται ένα οιονεί Επιμελητήριο , όπου οι άδειες παραμένουν στην αρμοδιότητα του ΟΕΕ και τίθεται εμβόλιμα στην ΠΟΦΕΕ και το ΟΕΕ το ΝΠΔΔ.Απλά θα υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός πάνω από το κεφάλι μας που θα μας εξουσιάζει.Θέλουμε Πανελλαδικό Συνδικαλιστικό φορέα, με την ισότιμη συμμετοχή των τοπικών ενώσεων, δημοκρατικό,πλουραλιστικό, διεκδικητικό.

  1. Εδώ και οκτώ και πλέον χρόνια η χώρα και οι πολίτες της ζουν κάτω από ένα ιδιόμορφο πλαίσιο, συνεχών αλλαγών τόσο στο φορολογικό τοπίο, όσο και στο ασφαλιστικό. Το τοπίο αυτό εδράζεται κυρίως στο πλαίσιο της μείωσης των αμοιβών, των κοινωνικών παροχών και της επιβολής δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων. Θεωρείται ότι το πλαίσιο αυτό αποτελεί διέξοδο από την κρίση ;

 Ως κοινωνία και Πολίτες συνεχίζουμε να βιώνουμε την ζοφερή κατάσταση και τη σκληρή πραγματικότητα, με τις μειωμένες συντάξεις, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, , το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τους επαχθέστατους φορολογικούς συντελεστές και τους έμμεσους φόρους, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και αυτά που βλέπουμε στον ορίζοντα διαμορφώνουν τη λαίλαπα που «παράγει» ανεργία,μετανάστευση των παιδιών μας στο εξωτερικό, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.Η ενεργοποίηση μας, η συμμετοχή, ο συντονισμός με τους αγώνες κι άλλων επαγγελματικών και εργατικών ενώσεων, και η αντίσταση μας στη σημερινή πραγματικότητα και στο διαφαινόμενο μέλλον που μας ετοιμάζουν, θα πρέπει να είναι η απάντηση και η πρόταση επιβίωσης μας.


Οι συνδυασμοί και τα ονόματα των υποψηφίων μέχρι στιγμής, που έχουν δημοσιμοποιηθεί :

Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές ΕΦΕΕΑ από το
«ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ»

Πηγή: Taxheaven

Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές στην ΕΦΕΕΑ της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής
Πηγή: Taxheaven

Ανεξάρτητη Κίνηση Φοροτεχνικών: Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές στην ΕΦΕΕΑ
Πηγή: Taxheaven

Είναι προφανές ότι με την δημοσιοποίηση και των υπόλοιπων ψηφοδελτίων, το site μας θα τα δημοσιεύσει, όπως επίσης θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την ολοκλήρωση των εκλογών.


Το Ερωτηματολόγιο μας είναι πανομοιότυπο με το αντίστοιχο περσινό το οποίο είχαμε δώσει στους συνδυασμούς, ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Φοροτεχνικών κ.Δ.Τσαμόπουλος, αρνήθηκε να απαντήσει απαντώντας:.“Δεν επιθυμώ να απαντήσω γιατί οι ερωτήσεις είναι κατευθυνόμενες και δεν βγάζω τα εσωτερικά(?) της ΕΦΕΕΑ στη φόρα…”
Ως εκ τούτου θεωρήσαμε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο και φέτος να τον ενοχλήσουμε για το ίδιο θέμα.




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.