Τα άκαπνα της Αθήνας

0

Συγκεντρώνουν πιστούς θαμώνες οι οποίοι τα τιμούν αφ’ ενός για τις υπηρεσίες τους αφ’ ετέρου για το καθαρό τους περιβάλλον.

του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα «άκαπνα»  καφέ,εστιατόρια αλλά και μπαράκια

Για  καφέ

To Dizer στην Πεύκη (φώτο) σερβίρει στο μίνιμαλ εξωτερικό του specialty καφέδες οι οποίοι απολαμβάνονται ωραιότατα στις άνετες πολυθρόνες συνοδεία λαχταριστών pancakes και special sandwich. Σημειώστε πως στο εσωτερικό του απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αρώματα καφέ και όχι τσιγάρου αναδύονται και από τον εσωτερικό χώρο του The Beanerds στην καρδιά της Αργυρούπολης, ο οποίος μάλιστα δέχεται με ευχαρίστηση τα κατοικίδιά σας. Κρύα τσάγια, φυσικοί χυμοί και σοκολάτες συμπληρώνουν το μενού, ενώ για τις λιγούρες ετοιμάζει τοστάκια, μηλόπιτες και sandwich.

Σταθερή αξία για brunch, χειροποίητο παγωτό και προσεγμένο καφέ στην Κηφισιά, το Ninnolo είναι ένας all day προορισμός με άνετο εσωτερικό και μεγάλους πάγκους και τραπέζια τα οποία γεμίζουν και φιλοξενούν λαχταριστές pizza, βάφλες, pancakes και άλλα τέτοια ωραία. Τα Σαββατοκύριακα επιβάλλεται κράτηση.




Λίγα βήματα από το Ninnolo, το Καφέ Μέντα στο εξοχικό του Άγγελου Σικελιανού διαθέτει καταπράσινη αυλίτσα για τους θερινούς μήνες, όμως τον χειμώνα το α λα μπιστρό εσωτερικό του με τις βίνταντζ πολυθρόνες και τις ρετρό λεπτομέρειες φιλοξενεί αχνιστά καφεδάκια, ζεστά ροφήματα και πίτες ημέρας.

Τα παριζιάνικα μπιστρό Petite Fleur είναι όλα τους άκαπνα και σερβίρουν μερικές από τις πιο ιδιαίτερες ζεστές σοκολάτες Valrhona σε κάθε πιθανή και απίθανη βερσιόν – με ροζ πιπέρι, με ρούμι, λευκή κ.α. στο πανέμορφο εσωτερικό τους.

Πολύ κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Dtale θυμίζει σπιτάκι και διακοσμεί το cosy εσωτερικό του με αντικείμενα τα οποία μπορείτε να αγοράσετε επί τόπου (ή να παραγγείλετε). Σερβίρει μυρωδάτα χαρμάνια καφέδων, ζεστή και κρύα σοκολάτα Valrhona, αλλά και γλυκά ημέρας όπως φρέσκα cheesecakes, sandwich, σούπες ημέρας, σαλάτες, ομελέτες και τάρτες.

Στα δύο καταστήματα Gazi College στον Πειραιά και το Γκάζι πέρα από ωραιότατο καφεδάκι σε άκαπνο περιβάλλον, το μενού περιλαμβάνει… τα πάντα: από brunch με ομελέτες και croque madamme, μέχρι χυμούς, burger, sandwich και ό,τι τραβάει η όρεξή σας για κάθε στιγμή της ημέρας.

Εστιατόρια και μπυραρίες

Το Gusto Divino σερβίρει νοστιμότατη ιταλική κουζίνα από την οποία ξεχωρίζουμε την τραγανή και λεπτή του πίτσα, η οποία ψήνεται με βάση την ιταλική παράδοση στον ξυλόφουρνο και περιλαμβάνει εκδοχές όπως Salame di Napoli με ναπολιτάνικο σαλάμι και φρέσκια μοτσαρέλα, Al Pesto με πέστο βασιλικού και σάλτσα ντομάτας και Buffala με ντοματίνια, βουβαλίσια μοτσαρέλα και λάδι τρούφας. Τα ζυμαρικά του είναι επίσης χειροποίητα σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές όπως τα λινγκουίνι με γαρίδες σβησμένες σε κρασί και μπισκ ή τα σπαγγέτι με αντζούγιες, κάπαρη και ελιές (20-25€/ άτομο με κρασί).

Στο Άνετον (φωτό) του Βασίλη Καλλίδη στο Μαρούσι η δημιουργική κουζίνα έχει τον πρώτο λόγο, με πιάτα τα οποία βασίζονται σε εποχιακές πρώτες ύλες και αλλάζουν κάθε μήνα. Αυτήν την περίοδο θα δοκιμάσετε πιάτα όπως μοσχαρίσιο ταρτάρ με ανθό αλατιού και ξύσμα λεμονιού, καραμελωμένα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με τσίλι, φιλέτο μυλοκόπι στο φούρνο με πλιγουροσαλάτα και αβοκάντο και ζυμαρικά φουσίλι με ψητά μανιτάρια, κολοκύθα, πιπεριές και ντοματίνια σαντορίνης. (30-35€/ άτομο με κρασί).



Συνέχεια με γεύσεις της Λεβεντογέννας στο Αρισμαρί, ένα παραδοσιακό εστιατόριο στο Χαλάνδρι το οποίο αγαπά την κρητική κουζίνα και σερβίρει νοστιμιές όπως ζυγούρι στη λαδόκολλα με γραβιέρα, ανθότυρο και πιπεριές, χοχλιούς στιφάδο, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα, κόκκορα με γιαούρτι στην κατσαρόλα και αρκετά πιάτα ημέρας μαζί με κάποια μαγειρευτά (15-20€/ άτομο με ρακές).

Στα Εξάρχεια, ο Ατίταμος είναι ένα τίμιο «φαγητοπωλείο» το οποίο σερβίρει νόστιμα μαγειρευτά, παραδοσιακούς μεζέδες και ψητά της ώρας. Εδώ δοκιμάζουμε πίτα σφακιανή με μέλι, χωριάτικο λουκάνικο σχάρας Καρπενησίου, κεμπαπάκια χειροποίητα Φλωρίνης, κολοκυθάκια τηγανιτά, τηγανιές, γαριδομακαρονάδα και κάποια πιάτα θαλασσινών. Τις γεύσεις συνοδεύουν ούζα, ρακές, κρασάκι και τσικουδιά, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Οι φαν τις μπύρας έχουν αρκετές άκαπνες επιλογές για να απολαύσουν ζύθο χωρίς κάπνα σε προάστια και κέντρο. Η Lazy Bulldog στο Γκάζι σερβίρει εκτός από δυσεύρετα taps και χοραστικότατα burgers, η Local Pub στο Χαλάνδρι το ίδιο (εκτός φαγητού, αλλά μπορείτε αν θέλετε να παραγγείλετε ντελίβερι και να το καταναλώσετε εκεί!), η βαυαρέζικη Munchen – My way by Erichστο Μαρούσι σερβίρει μεταξύ άλλων νοστιμότατο κότσι, ενώ στην γειτονιά του Μακρυγιάννη, το Bock Beer Restaurant είναι ο Παράδεισος του μπυροφαν και του καλοφαγά με χορταστικές ποικιλίες, νόστιμα ορεκτικά και πληθώρα ετικετών σε βαρέλι και μπουκάλια. Σε όλες υπολογίστε περί τα 15-20€ για πλήρες γεύμα με 1-2 pints μπύρας.

Το Frankie (φωτό) στο Κολωνάκι από την ομάδα του Nice ‘n Easy είναι μια από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην ιταλική γαστρονομία του κέντρου με ωραιότατη χειροποίητη πίτσα και φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και πληθώρα επιλογών σε καφέδες, brunch και κοκτέιλ (από 25€/ άτομο με κρασί).

Στη γειτονιά του Ψυρρή, το PO’BOYS ξεκίνησε ως pop up φαγάδικο αλλά σύντομα απέκτησε τον δικό του μοντέρνο και άκαπνο χώρο, στον οποίο απολαμβάνουμε αυθεντικά αμερικάνικα πιάτα με επιλογές όπως ζουμερά burgers, pulled pork, χειροποιητο λουκάνικο Andouille, tacos, Briskets, short ribs και χοιρινα παϊδάκια ψημένα με την παραδοσιακή τεχνική του Southern BBQ.

Σε μια γωνία της Μητροπόλεως, το Σερσέ λα Φαμ αποτίει φόρο τιμής στα παραδοσιακά καφενεία παλαιότερων δεκαετιών συνδυάζοντας την παράδοση με ολίγη από παριζιάνικη γοητεία. Εκτός από ελληνικό καφεδάκι στη χόβολη με συριανό λουκούμι, εδώ θα δοκιμάσετε πρωινό, και κάποια μικρά πιατάκια μεζέδων όπως μαριναρισμένο λουκάνικο, στριφτόπιτα με φέτα, πράσινη σαλάτα με ξινομυζήθρα, ψαρονέφρι με λευκή σάλτσα και κρασί κ.α. (20-30€/ άτομο).

Μπαρ άκαπνα;

Κι όμως υπάρχουν! Ως επί το πλείστον βέβαια ανήκουν στην κατηγορία των wine bars, αλλά αυτό δεν μας χαλάει καθόλου. Άλλωστε το καλό κρασί αναδεικνύεται καλύτερα σε άκαπνο περιβάλλον.

Ο Κάρολος στην Νέα Σμύρνη (φωτό), για παράδειγμα, είναι ένα πανέμορφο wine bar με ατμόσφαιρα 60s και ετικέτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας τις οποίες συνοδεύουμε με επιλογές ελληνικού τσιμπολογήματος ως τυριά και αλλαντικά μικροπαραγωγών, όσπρια από τα Γιάννενα μαζί με πέστροφα κ.α.




Το κρυμμένο 8 Le Bistro σε μια γουστόζικη γωνιά στην Ηλιούπολη διαθέτει πληθωρική κάβα με ελληνικές και ξένες ετικέτες, ενώ το μενού του έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις: σκαλοπίνια με κόλλιανδρο και σάλτσα γιαουρτιού με μέλι, ταλιάτα λεπτοκομμένη με βούτυρο μυρωδικών, κότσι σιγομαγειρεμένο με πατάτες φούρνου και αυγά σε καυτερή σάλτσα ντομάτας με σουτζούκι και φέτα.

Τέλος, το Warehouse στα Εξάρχεια είναι και wine bar, αλλά και μπαρ σερβίροντας πλην εντυπωσιακής ποικιλίας ετικετών κρασιού και αρκετά ποτά και κοκτέιλ. Και εδώ, η κουζίνα συμπληρώνει υποδειγματικά τις οινικές ή αλκοολικές επιλογές με πιάτα όπως καρπάτσιο μοσχαριού με μοσχολέμονο και λάδι τρούφας και νιόκι με απάκι σε σάλτσα μανιταριών(ε).

πηγή: www.in2life.gr



Comments are closed.