Η τελευταία ευκαιρία για συμβιβασμό με την εφορία

0

Του Κωστή Πλάντζου www.newmoney.gr

«Όποιος προλάβει, πρόλαβε» για μειώσεις στα πρόστιμα που του έχει επιβάλει η εφορία. Ενώ όμως από τη μια η κυβέρνηση «ανοίγει παράθυρο» για να έρθει σε συμβιβασμό με κάποιους λίγους  φορολογουμένους που χρωστούν πολλά στην εφορία, από την άλλη απαγορεύει ουσιαστικά σε όλους τους άλλους να λύσουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά ή και στα δικαστήρια!

Με νέα τροπολογία που κατέθεσε χθες βράδυ προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάννης Στουρνάρας, ορίζεται πως θα έχουν ένα μήνα διορία για να κάνουν αίτηση όσοι είχαν ήδη μπει στη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης και συμβιβασμού των προστίμων, στην επιτροπή του άρθρου 70Α (αφορά υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ).

Επειδή η συγκεκριμένη Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών καταργήθηκε την 31.12.2013, το υπουργείο δίνει το δικαίωμα σε όσους είχαν ήδη προσφύγει σε αυτήν να κάνουν αίτηση για να κριθούν από τη νέα Επιτροπή Εσωτερικής Επανεξέτασης που συστήθηκε στη θέση της, η οποία όμως λειτουργεί εντελώς διαφορετικά διενεργεί επανέλεγχο και δεν κάνει συμβιβασμό.

Με βάση τη νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, ειδικά όσοι είχαν μπει στη διαδικασία της Επιτροπής του 70Α αλλά δεν πρόλαβε να εξεταστεί η περίπτωσή τους, θα μπορούν να μεταφερθούν στην νεοσύστατη Επιτροπή Επανεξέτασης με τους παλαιούς όρους με τους οποίους έκαναν την αρχική αίτησή τους, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις που προβλέπει για τους υπόλοιπους το ισχύον πλέον καθεστώς.

Ωστόσο αν οι υποθέσεις τους θα έχουν κριθεί από τη νέα Επιτροπή μέχρι τα μέσα Απριλίου, δηλαδή 2 μήνες μετά την δημοσίευση της διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα θεωρηθεί ότι έχει απορριφθεί “σιωπηρώς”!

Η κυβέρνηση σπεύδει να «αναστήσει» την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών γιατί σε αυτήν «λιμνάζουν» υποθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού για κάθε φορολογούμενο οι πρόσθετοι φόροι που έχουν καταλογιστεί από τον έλεγχο ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Γεννάται όμως ζήτημα, ποίων τελικώς οι υποθέσεις θα επιλεγούν πρώτες για επανέλεγχο. Όπως προκύπτει από την τροπολογία, η κατάθεση της αίτησης δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ότι η υπόθεση θα κριθεί.

Επιπλέον στην Επιτροπή Επαναξέτασης μετέχουν πλέον μόνο εφοριακοί υπάλληλοι και όχι ανεξάρτητοι δικαστικοί ή εκπρόσωποι της αγοράς (επιμελητήρια κλπ) όπως ίσχυε στην Επιτροπή Επίλυσης. Έτσι, ακόμα και στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται πως δύσκολα θα μπορούσαν οι ελεγκτές που την απαρτίζουν, να βγάλουν άχρηστους ελέγχους που έχουν διενεργήσει συνάδελφοί τους.

“Ούτε κιχ” αν δεχθείς πρόστιμο!…

Για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους πάντως, που δεν μπορούν να κριθούν μέχρι τον Απρίλιο με τους παλαιούς όρους, το νέο σύστημα φαντάζει απαγορευτικό.

Αν ένας φορολογούμενος μετά από έλεγχο έχει δεχθεί πρόστιμο πχ 300.000 ευρώ αλλά θεωρεί ότι αδικήθηκε, τότε οι εναλλακτικές που έχει:

–          να καταφύγει στην Επιτροπή Εσωτερικής Επανεξέτασης και να προκαταβάλει άμεσα το 50% του προστίμου, αναμένοντας να διαπιστώσει αν θα δικαιωθεί ή όχι από την επιτροπή.

–          να προσφύγει στα δικαστήρια αλλά για να μπορέσει να το κάνει, να …προκαταβάλει στην εφορία το 100% του προστίμου (300.000 ευρώ)!

–          να πληρώσει χωρίς να φέρει αντιρρήσεις στην εφορία το 100% του προστίμου (300.000 ευρώ) και να «γλιτώσει» ταλαιπωρία, δικαστικά έξοδα και τόκους υπερημερίας, ζητώντας και διακανονισμό πληρωμής σε δόσεις.

Γίνεται ολοφάνερο πάντως ότι τα χρηματικά ποσά που με το νέο καθεστώς απαιτείται  να καταβάλει προκαταβολικώς ο φορολογούμενος, είναι πρακτικά αδύνατον για έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά τους να τύχει νομικής συνδρομής απέναντι στις απαιτήσεις της εφορίας. Και όσοι ακόμα έχουν την οικονομική άνεση για να το πράξουν, θα πρέπει να αισθάνονται κατάφωρα αδικημένοι για να αναλάβουν το ρίσκο να μπουν σε τέτοιες διαδικασίες, με την ελπίδα πως θα εισακουστεί το δίκιο τους.

Αναδημοσίευση: Η τελευταία ευκαιρία για συμβιβασμό με την εφορία και μειώσεις στα πρόστιμα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/39073/i-teleytaia-eykairia-gia-symvivasmo-me-tin-eforia-kai-meioseis-sta-prostima#ixzz2soJnER82

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.