Πάμε σινεμά; Οι ταινίες της εβδομάδας (22-12-2018)

0

Η μουσικοχορευτική κομεντί «Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει» είναι η καλύτερη πρόταση για κινηματογραφική έξοδο την περίοδο των Χριστουγέννων

του Γιάννη Ζουμπουλάκη*

«Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει»
(«Mary Poppins returns», ΗΠΑ, 2018) του Ρομπ Μάρσαλ

Χάρισε στην Τζούλι Αντριους το Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, αλλά αυτό έγινε παραπάνω από μισόν αιώνα πριν. Ετσι η σημερινή επιστροφή της «Μαίρη Πόπινς», με τη μορφή της Εμιλι Μπλαντ, που προβάλλεται (και ξεχωρίζει) στις αίθουσες, ανανεώνει δημιουργικά ένα πολύ αγαπημένο στόρι: εκείνο της καλοσυνάτης μάγισσας η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα νταντάς σε μια τυπική βρετανική φαμίλια, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Με καλό τρόπο, αν και η αλήθεια είναι ότι με τις πρωτοποριακές ιδέες της παρεξηγείται από τους πάντες. Μιούζικαλ και πάλι, η ταινία «Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει» φέρει τη σφραγίδα του Ρομπ Μάρσαλ, νέα τραγούδια, σε μουσική Μαρκ Σάιμαν και στίχους του ιδίου και του Σκοτ Γουίτμαν, και νέα πρόσωπα, όπως μια τρελοθεία της Πόπινς την οποία υποδύεται μια απολαυστική Μέριλ Στριπ.



Η ιστορία της νέας ταινίας θέλει τον Μάικλ Μπανκς (Μπεν Γουίσο), τον μικρό που μεγάλωσε δίπλα στη Μαίρη Πόπινς, να έχει κάνει πια τη δική του οικογένεια και να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Βρισκόμαστε στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1930, το οικονομικό κραχ έχει δείξει τα δόντια του και ο Μάικλ, που είναι χήρος, αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα για την Αναμπελ, τον Τζον και τον Τζόρτζι, τα παιδιά του.

Η τύχη τους θα αρχίσει να αλλάζει όταν μια αινιγματική κυρία με μοναδικές μαγικές δεξιότητες μπαίνει στη ζωή τους μετατρέποντας καθετί συνηθισμένο και καθημερινό σε φανταστική περιπέτεια. Η συγγραφέας της πρωτότυπης «Μαίρη Πόπινς» την εισήγαγε στο κοινό το 1934 και στα επόμενα 50 χρόνια έγραψε επτά ακόμα μυθιστορήματα με ηρωίδα τη Μαίρη.

Το σενάριο της ταινίας του Μάρσαλ είναι ένας συνδυασμός στοιχείων από όλα τα βιβλία της Π. Λ. Τράβερς. (Η ταινία «Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει» παίζεται σε περισσότερες από 240 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα, μεταγλωττισμένη ή με υποτίτλους.)

«Ποιος θα σου τραγουδήσει»
(«Quién te cantar», Iσπανία/Γαλλία, 2018) του Κάρλος Βερμούτ

Λίγο πριν από τη μεγάλη επιστροφή της στο τραγούδι ύστερα από απουσία περίπου μιας δεκαετίας, μια διάσημη ισπανίδα τραγουδίστρια (Νάγιουα Νίμρι) πέφτει θύμα τροχαίου και χάνει τη μνήμη της. Η σχέση της με μια νεότερη τραγουδίστρια, ειδική σε εκτελέσεις τραγουδιών της πρώτης, πυροδοτεί το παράξενο αυτό ψυχολογικό δράμα, όπου το στοιχείο της μουσικής είναι έντονο, φτιάχνοντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα, κάτι σαν ένα κοκτέιλ εικόνων από ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς και του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Η επόμενη μέρα μιας σχέσης»
(«Geu-hu», Ν. Κορέα, 2017) του Χονγκ Σανγκ-Σου

Συρραφή μιας σειράς από μονοπλάνα στα οποία παρακολουθούμε την προσπάθεια ενός εκδότη να τα βγάλει πέρα με τρεις γυναίκες – κάτι μάλλον δύσκολο, όχι μόνο για εκείνον αλλά και για εμάς. Η πρώτη είναι η γυναίκα του, η δεύτερη η ερωμένη του και η τρίτη μια νεοπροσληφθείσα υπάλληλος που παρεξηγείται από τη σύζυγο ως ερωμένη. Καλή δουλειά από τους ηθοποιούς, αλλά η όλη εικόνα πέφτει στην παγίδα της μονοτονίας και της επανάληψης. Ενδιαφέρον έχει η λαμπερή ασπρόμαυρη φωτογραφία του Χιουνγκ Κου Κιμ και η επιλογή των πολύ δυνατών κομματιών κλασικής μουσικής που περιέργως δίνουν στην ιστορία μια δραματική διάσταση μεγαλύτερη από αυτήν που ταιριάζει στο θέμα. Παίζουν: Γιουνχί Τσο, Κι Γιοαμπάνγκ, Μιν Χι Κιμ.




Επίσης

Η μείξη τρόμου και μουσικοχορευτικού τινέιτζερ θεάματος στη βρετανική ταινία «Η Αννα και η Αποκάλυψη» («Anna and the Apocalypse», Αγγλία, 2017) είναι τόσο απογοητευτική που τελικά προσβάλλει τόσο το μιούζικαλ όσο και τις ταινίες τρόμου, ιδίως τις ταινίες ζόμπι. Η σκηνοθεσία είναι του Τζον Μακ Φέιλ και παίζουν οι Eλα Χαντ, Μάλκομ Κάμινγκ, Σάρα Σγουάιρ κ.ά.

Παίζεται επίσης η ελληνική κωμωδία «Bachelor 3» (2018) του Γιάννη Παπαδάκη που ακολουθεί τα ίχνη των δύο προηγούμενων «Bachelor» (οπότε τα σχόλια περιττεύουν), καθώς και η περιπέτεια φαντασίας του Τράβις Νάιτ «Bumbelbee» (ΗΠΑ, 2018), η ιστορία ενός κάθε άλλο παρά συνηθισμένου Σκαραβαίου Φολκβάγκεν που αργότερα έγινε γνωστός ως «ήρωας» της σειράς περιπετειών φαντασίας «Transformers».

Στο «Bachelor 3» παίζουν οι Γιάννης Τσιμιτσέλης, Νίκος Βουλιώτης κ.ά. και στο «Bumbelbee» οι Χέιλι Στάινφελντ, Τζον Σένα κ.ά.



Comments are closed.