Κόκκινα Δάνεια : Κατατέθηκε το 1ο Νομοσχέδιο (Διαβάστε το)

0

kokkina-daneia

Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το Νομοσχέδιο που αφορά στο 1ο μέρος της παραχώρησης των Μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) , σε εταιρείες  ειδικού σκοπού (funds) . Παρουσιάζουμε την αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου.

Το Νομοσχέδιο που έχει τον τίτλο “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων” ,αναμένεται να ψηφιστεί τελικά τη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το http://www.naftemporiki.gr/ , το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ανώνυμων εταιριών με έδρα την Ελλάδα ή χώρα της Ε.Ε., που θα λειτουργούν με βάση άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος και στις οποίες θα μπορεί να ανατίθεται η διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Στις ίδιες ανώνυμες εταιρίες θα μπορούν να πωλούνται επίσης δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση 90 ημερών και ενώ έχει προηγηθεί ( για δώδεκα μήνες) η ειδοποίηση του οφειλέτη να ρυθμίσει την οφειλή του.

Η δυνατότητα αυτή αφορά, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, τα επιχειρηματικά δάνεια (για εταιρείες που έχουν τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ), ενώ εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια καθώς και οι πιστώσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για τις κατηγορίες αυτές των δανείων που εξαιρούνται, θα υπάρξει νέο πλαίσιο το οποίο θα αποφασισθεί ως τις 15 Φεβρουαρίου 2016.

Περαιτέρω οι προϋποθέσεις για την εξαίρεσή , που αφορούν στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια καθώς και οι πιστώσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις  θα καθοριστούν με νέα ρύθμιση , στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Υπολογίζεται ακόμα , ότι τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο ότι θα “παραχωρηθούν” τώρα , αποτελούν το 40% των συνολικών κόκκινων δανείων δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων.

Διαβάστε την “Αιτιολογική Έκθεση στο Σχέδιο Νόμου”  από το http://www.hellenicparliament.gr/

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.