“Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξοικείωσης με την Αναπηρία, στα σχολεία

0

Οι διακρίσεις στηρίζονται σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Την κοινωνία μας χαρακτηρίζουν προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις για την διαφορετικότητα και την αναπηρία. Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας.

Όλες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνουν ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών αλλά και γενικά ενός ευρύτερου συνόλου, απέναντι στα άτομα με αναπηρία:
– Διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις
– Ισχυροποιεί το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”  απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο σχολικό πλαίσιο και σε διδακτική ώρα.

Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από εμψυχωτές/ομιλητές με αναπηρία, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα επιδίωκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα:

– Προετοιμάζει τον μαθητή στην αποδοχή της διαφορετικότητας
– Αναδεικνύει την σημασία της μοναδικότητας του καθενός μας

Το πρόγραμμα αποτελεί το έναυσμα για την δημιουργία ενός σχολείου ως πλαίσιο ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, τον διάλογο, την συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός.




Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σ.Κ.Ε.Π.: 

–  Έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας
–  Συντονίζονται από στελέχη και συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π., με & χωρίς αναπηρία
–  Έχουν πανελλαδική εμβέλεια
–  Παρέχονται δωρεάν

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία στα σχολεία “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”,
δείτε
 εδώ.

Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Πηγή: https://www.skep.gr/





Comments are closed.