Ανησυχία: «Υπάρχουν επιχειρήσεις το ίδιο ισχυρές με τα κράτη»

0

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία του καπιταλισμού, βλέπουμε επιχειρήσεις που σχεδόν είναι το ίδιο ισχυρές με Κράτη», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποιώντας  για  την  υπερβολική  συγκέντρωση κεφαλαίων  από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις στον κόσμο

 Ο Λεμέρ, ανέφερε τις περιπτώσεις εταιρειών που διαθέτουν «χρηματιστηριακή αξία ύψους 800, 900 ή 1000 δισεκατομμυρίων δολαρίων» και απηύθυνε έκκληση να «αποκατασταθεί η ισορροπία».
Πολύ ψηλότερη από ΑΕΠ κρατών

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χρηματιστηριακή αξία της Amazon και της Apple υπερέβη προσωρινά τον περασμένο χρόνο τα 1000 δισεκατομμύρια δολάρια, προτού καταγράψει μείωση (σήμερα στα 735 δισεκατομμύρια για την Apple και 815 δισεκατομμύρια για την Amazon, ακριβώς πίσω από τη Microsoft στα 820 δισεκατομμύρια).

Εντούτοις, η αξία αυτών των επιχειρήσεων παραμένει πολύ υψηλότερη σε σχέση με το ΑΕΠ πολλών κρατών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέρχεται στο επίπεδο του ΑΕΠ της Ολλανδίας, της 18ης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως με 825 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 2,583 τρισεκατομμυρίων της Γαλλίας.

Κατά την άποψη του Γάλλου υπουργού, αυτή η κατάσταση «θέτει μια πραγματική δυσκολία, καθώς η κεφαλαιακή συγκέντρωση ορισμένων επιχειρήσερων μπορεί να οδηγήσει στην πολιτική επικράτησή τους», αναφέροντας το παράδειγμα εταιρειών που «δημιουργούν το δικό τους νόμισμα», οικειοποιούμενες «μια δύναμη συγκρίσιμη με εκείνη των Κρατών».


Comments are closed.