Πάνω από 15εκατ. € τα έσοδα από το τέλος για την πλαστική σακούλα

0

Περισσότερα από 15.000.000 ευρώ είναι τα έσοδα που έχουν βεβαιωθεί από το περιβαλλοντικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες για την πλαστική σακούλα. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων, αρχής γενομένης από τους δήμους Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου, στους οποίους τίθεται τις επόμενες ημέρες σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα διανομής 48.000 τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.156 πάνινων και 2.380 καροτσιών.

Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 80% και στα υπόλοιπα καταστήματα κατά 60%. Σε αρκετά μεγάλα καταστήματα, μάλιστα, δεν διατίθεται καθόλου πλαστική σακούλα.




Δωρεάν διανομή 10.800.000 τσαντών

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως ο στόχος που έχει τεθεί είναι η χρήση 90 πλαστικών τσαντών ανά άτομο έως το τέλος του έτους.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πάνω από τις 100 σακούλες ανά άτομο, όταν πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων καταναλώνονταν 242 με 363 ανά άτομο. Αν δεν πετύχει ο στόχος που έχουμε θέσει έως το τέλος του έτους, τότε θα επανεξετάσουμε τα μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Η προσπάθεια θα ενθαρρυνθεί με τη δωρεάν διανομή 10.800.000 τσαντών εντός της επόμενης τριετίας σε όλη την Ελλάδα μέσω των δήμων. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό ύψους 13.000.000 ευρώ, προωθείται από τον Εθνικό Οργανισμός Ανακύκλωσης και αναμένεται να προκηρυχθεί την άνοιξη.

Πηγή: https://www.dikastiko.gr/




Comments are closed.