Αρχιτεκτονικά στολίδια σε αφανισμό (Β’ μέρος)

0

Η ευαισθησία για τα μνημεία της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα μας εκδηλώνεται στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με πρωτεργάτες, όπως σημειώνει η κ. Μαυροειδή, τον Στέλιο Παπαδόπουλο, ψυχή του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος της ΕΤΒΑ (Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς στη συνέχεια), από πανεπιστημιακά ιδρύματα και κυρίως το ΕΜΠ και το ΑΠΘ, καθώς και τους σκαπανείς του Βιομηχανικού Μουσείου της Σύρου Βασίλη Παναγιωτόπουλο, Αγγελική Φενερλή και Χριστίνα Αγριαντώνη.

Εθνικός φορέας της προστασίας και της διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς με τις κατά τόπους Εφορείες Νεοτέρων Μνημείων είναι το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διάσωση και την ανάδειξη μνημείων της βιομηχανικής κληρονομιάς διαδραματίζει το ελληνικό τμήμα του TICCIH, το οποίο ιδρύθηκε το 1992, ενώ το θεσμικό πλαίσιο ορίζεται το 2002 με τον νόμο 3028 για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής κληρονομιάς.




Το 2003 η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνέταξε μια διακήρυξη, στην οποία συμπεριελήφθησαν οι αρχές της βιομηχανικής κληρονομιάς λαμβάνοντας τη μορφή χάρτας, τη «χάρτα του Νίζνι Ταγκίλ» για τη βιομηχανική κληρονομιά.

Σύμφωνα με αυτήν «η βιομηχανική κληρονομιά είναι τα κατάλοιπα του βιομηχανικού πολιτισμού που έχουν ιστορική, τεχνολογική,αρχιτεκτονική και επιστημονική αξία.

Αυτά τα κατάλοιπα αποτελούνται από κτίρια και μηχανήματα, εργαστήρια, μύλους και εργοστάσια, μεταλλεία, χώρους μεταποίησης και διύλισης, χώρους φύλαξης και αποθήκευσης, τόπους όπου παράγεται, μεταφέρεται και χρησιμοποιείται ενέργεια, μεταφορές με όλη την υποδομή τους, καθώς και τόποι φιλοξενίας κοινωνικών δραστηριοτήτων σχετικές με τη βιομηχανία, όπως οι κατοικίες των εργαζομένων, οι θρησκευτικοί χώροι και τα εκπαιδευτήρια».

Το επίδικο σε κάθε περίπτωση αφορά την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ διατήρησης και μεταβολής. Κι αυτό καθώς πολλά είναι τα παραδείγματα αποτυχημένων επαναχρήσεων που περιόρισαν έως και απάλειψαν το βάρος της ιστορικής μνήμης.

Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής
Λαύριο, μεταλλοπλύσιο της Γαλλικής ΕταιρείαςΛαύριο, μεταλλοπλύσιο της Γαλλικής Εταιρείας | Επιτροπή Αγώνα Φιλοσοφικής 902.gr

Η προσέγγιση της βιομηχανικής κληρονομιάς και αρχαιολογίας δεν μπορεί παρά να είναι διεπιστημονική. Και αυτό καθώς αφορά μια περίοδο με καταιγιστικές αλλαγές σε τεχνολογικό, ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Εν ολίγοις απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τονίζει η κ Μαυροειδή με «σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων».

Και εδώ ακριβώς παρεισφρέει ο ρόλος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της διεύρυνσης και συμπερίληψης στο Δ.Σ του TICCIH πολιτών με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι για τα κατάλοιπα της βιομηχανικής κληρονομιάς όπως του Ηρακλή Φασουράκη, ο οποίος είναι μαζί με την Μαρία Δανιήλ, τον Χρήστο Λαμπρόπουλο και τη Μαριλένα Βακαλοπούλου οι διαχειριστές της ιστοσελίδας των Βιομηχανικών Δελτίων Απογραφής (ΒΙΔΑ).

Στόχος της ΒΙΔΑ, που άρχισε να λειτουργεί το 2017, είναι να αποτελέσει -σημειώνουν οι διαχειριστές της- «με την εθελοντική συνεισφορά όλων μας μια έγκυρη και αναλυτική βάση δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία στην Ελλάδα. Αυτός ο ιστότοπος ελπίζουμε ότι θα συνεισφέρει θετικά στην έρευνα και στην ενεργοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, της ανάγκης διάσωσης και αποκατάστασης των βιομηχανικών μνημείων. Είναι προφανές ότι η προσπάθεια αυτή δεν σταματά στην απλή καταγραφή και ανάδειξη των μνημείων αυτών, αλλά εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια διάσωσης της μνήμης των επαγγελμάτων, των δραστηριοτήτων που εξαφανίστηκαν, καθώς και στην ιστορική καταγραφή του κάθε βιομηχανικού χώρου, συνεισφέροντας έτσι στην ευρύτερη γνώση του τεχνικού πολιτισμού μας».

Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας, πλην της Μ. Δανιήλ που είναι αρχιτέκτονας, «ο μέντορας μας», όπως αναφέρει ο κ. Φασουράκης, ασκούν εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα.

«Ο Χρήστος και η Μαριλένα παρακολούθησαν σεμινάρια Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε εργαλείο μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλοντας έτσι στην καταγραφή και πίεση για την προστασία των βιομηχανικών μνημείων. Εγώ λόγω επαγγέλματος ταξιδεύω σε όλη την Ελλάδα και το πάθος μου είναι η φωτογραφία. Αρχίσαμε λοιπόν την καταγραφή και ζητήσαμε τη συμμετοχή του κόσμου. Και η ανταπόκριση είναι όντως εντυπωσιακή», προσθέτει ο κ Φασουράκης.

Καθόλου τυχαίο αν το αναλογιστεί κανείς. Σε εποχές με καταιγιστικές αλλαγές και μια πραγματικότητα τόσο ρευστή, η αναγκαιότητα διατήρησης της συλλογικής μνήμης και η αίσθηση της συνέχειας συνιστούν πολύτιμες σταθερές.

Μέσα από τα Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής
Καταγραφή εμβληματικών κτιρίων που διασώθηκαν
ή απειλούνται ή χάθηκαν για πάντα

Μεταλλεία Λαυρίου. Πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία επανάχρησης (πολιτιστική εν προκειμένω) των ορυχείων – μεταλλείων.

ΛαύριοΛαύριο | Αρχειο Kokkinosfakelos blogspot

Το 1992 τα μεταλλεία με τη βαριά Ιστορία αγοράζονται έπειτα από πολλές και μακράς διάρκειας ενέργειες του Πολυτεχνείου, του δήμου και της τοπικής κοινωνίας από το Δημόσιο για να παραχωρηθούν στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να ιδρυθεί το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο.

Το συγκρότημα των 40 βιομηχανικών κτιρίων της γαλλικής εταιρείας, που συντηρήθηκαν ή που προγραμματίζεται να συντηρηθούν, εκτείνονται σε μια έκταση 250 στρεμμάτων. Δεσπόζουν τα κλιμακωτά μεγαλοπρεπή και εμβληματικά υψηλά κτίρια του υδρομηχανικού εμπλουτισμού «μεταλλοπλύσιο».

Καταγράφονται όμως και αυτά που δεν διασώζονται:

Καπνοβιομηχανία Βασίλη Καραβασίλη. «Το καπνεργοστάσιο της οδού Φιλαδελφείας (στον σταθμό Λαρίσης) υπήρξε το πρώτο αυτόνομο ιδιωτικό καπνεργοστάσιο στην Αθήνα που συστήθηκε από την Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Βιομηχανίας Καπνού το 1918.

Καραβασίλης, καπνεργοστάσιοΚαραβασίλης, καπνεργοστάσιο | Πανελλήνιο Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδας

Το 1924 η εταιρεία περιήλθε στην ιδιοκτησία της καπνοβιομηχανίας «Β. Καραβασίλης Α.Ε». Το συγκρότημα αποτελούνταν από τρία συνεχόμενα κτίρια. Ηταν εξοπλισμένο με 22 σιγαροποιητικά μηχανήματα, από τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Λειτούργησε ως καπνοβιομηχανία μέχρι την πτώχευση της εταιρείας το 1959, οπότε και εκποιήθηκε σε δημόσιο πλειστηριασμό και περιήλθε στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας. Κατεδαφίστηκε το 2006 από την ΕΤΕ και το οικόπεδο πωλήθηκε το 2007 σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία ανήγειρε στη θέση του πολυώροφο κατάστημα.

Το εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας «ήταν βιομηχανική μονάδα της ελληνικής εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1910. Από την έναρξη της λειτουργίας του από τον Ν, Κανελλόπουλο έως και το 1946, που αγοράστηκε από τον Μποδοσάκη – Αθανασιάδη, το εργοστάσιο κυριαρχούσε στην οικονομική ζωή του Πειραιά.

Υπέστη μεγάλες ζημιές την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά παρέμεινε εν λειτουργία και τη δεκαετία του ’50 γνώρισε νέα μεγάλη άνθηση. Στα 1993 η εταιρεία υπήχθη στη διαδικασία εκκαθάρισης, το εργοστάσιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας ωστόσο το 1999 έπαυσε να λειτουργεί.

Σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης εγκατάλειψης. Δημοτική αρχή και τοπική κοινωνία διεκδικούν την επανάχρησή του ως δημόσιου χώρου.

ΠΥΡΚΑΛ. Η εταιρεία προήλθε από τη συγχώνευση το 1908 της εταιρείας Ελληνικού Πυριτιδοποιείου Χημικών και Βιομηχανικών Προϊόντων στο Αιγάλεω και της εταιρείας των Αφων Μαλτισινιώτη στο Ψυχικό.

ΠΥΡΚΑΛΠΥΡΚΑΛ | Μ. Βακαλοπούλου

Το 1934, μετά την παρέμβαση του διοικητού της Εθνικής Τράπεζας, αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης ο Π. Μποδοσάκης. Ο ίδιος αγοράζει τα επόμενα χρόνια μεγάλη έκταση στην περιοχή της Βλύχας, στα ανατολικά του κόλπου της Ελευσίνας… Η εταιρεία μετατρέπεται σε βιομηχανία κατασκευής οβίδων και φυσιγγίων. Την περίοδο της κατοχής το εργοστάσιο καταστρέφεται.

Μεταπολεμικά η λειτουργία της ΠΥΡΚΑΛ ξανάρχισε το 1951 με την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο η πορεία της επιχείρησης δεν ήταν ικανοποιητική: η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη, εν μέσω του Ψυχρού πολέμου δεν είχε πλέον τη δυνατότητα ελεύθερων επιλογών όσον αφορά την πώληση και αγορά πολεμικού υλικού.

Το 1982 η ΠΥΡΚΑΛ κρατικοποιήθηκε. Το 2004 συγχωνεύτηκε με την ΕΒΟ. Το 2017 εξαγοράστηκε από τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ, τα οποία σχεδιάζουν την κατεδάφιση των ιστορικών βιομηχανικών κτισμάτων και των παρακείμενων καταφυγίων χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παρέμβει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να διασωθεί αυτό το ιστορικό βιομηχανοστάσιο.

Τον Ιανουάριο του 2018, ύστερα από παρέμβαση της Monumenta, επετεύχθη η ανάκληση των αδειών κατεδάφισης.

Ταπητουργείο Μωράλογλου- Βύρωνας Αττικής. Με την ίδρυση του συνοικισμού Βύρωνα το 1924, κατασκευάστηκε μεταξύ άλλων και το ταπητουργείο για να βρουν απασχόληση οι νεαρές πρόσφυγες.

TαπητουργείοTαπητουργείο | Αρχείο Τοπούζης Το ταπητουργείο ανήκε στην οικογένεια Μωράλογλου από τη Σπάρτη Πισιδία

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Ιωακειμίδου – http://www.efsyn.gr/

Διαβάστε επίσης

Αρχιτεκτονικά στολίδια σε αφανισμό (Α’ μέρος)






Comments are closed.