Ανάλωση Κεφαλαίου πρ. ετών : Μια υπενθύμιση !!!

0

Θα αναφερθούμε και πάλι στο θέμα της Ανάλωσης Κεφαλαίου προηγούμενων ετών , δηλαδή στη δυνατότητα να επικαλεστούμε εισοδήματα παλαιοτέρων ετών , χωρίς χρονικό περιορισμό , για τη κάλυψη τρεχουσών τεκμηρίων…

Ένα σημαντικό εργαλείο που διέθεταν οι φορολογούμενοι , την Ανάλωση Κεφαλαίου προηγούμενων ετών, για κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων , έρχεται επιτέλους να ξεκαθαρίσει με εγκύκλιο της η ΓΓΔΕ ως προς τις δυνατότητες του.

Η Ανάλωση Κεφαλαίου προηγούμενων ετών δεν είναι μια καινούργια διαδικασία που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) του Ν.4172/2013 . Προϋπήρχε και στον προηγούμενο ΚΦΕ , αλλά στη πράξη «σκόνταφτε» στην δυστοκία τη φορολογικής αρχής ως προς την εφαρμογή του και συγκεκριμένα ως προς τη δυνατότητα των φορολογουμένων να επικαλεστούν αποκτηθέντα εισοδήματα του παρελθόντος , χωρίς χρονικό περιορισμό.

Τι συνέβαινε λοιπόν μέχρι 31-12-2013…

Ο φορολογούμενος και πάλι μπορούσε να επικαλεστεί αποκτηθέντα εισοδήματα του παρελθόντος , αλλά για τα έτη που είχε επέλθει η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου , θα έπρεπε να αποδείξει με δικαιολογητικά την απόκτηση των εισοδημάτων (φορολογητέων ή αφορολόγητων) και δεν αρκούσε η καταγραφή τους απλά στις φορολογικές δηλώσεις του , άρα και στα εκδοθέντα εκκαθαριστικά.
Έτσι αν και ο προηγούμενος ΚΦΕ δεν έθετε χρονικό περιορισμό στην επίκληση εισοδημάτων προηγούμενων ετών , στη πράξη ήταν ανέφικτο να επικαλεστεί ο φορολογούμενος τις χρήσεις που είχαν παραγραφεί γιατί απλά οι Δ.Ο.Υ δεν διέθεταν στοιχεία (δηλώσεις και δικαιολογητικά) , αφού  μετά το πέρας της  δεκαετίας τα είχαν , καταστρέψει.

Τι ισχύει πια από 01-01-2014…

«…Περαιτέρω, με τις ισχύουσες διατάξεις δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των δαπανών με ανάλωση κεφαλαίου, συνεπώς για την κάλυψη της διαφοράς μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για φορολογικά έτη για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής αποτελούν πλήρη απόδειξη για τα αναγραφόμενα σε αυτά ποσά χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση λοιπών δικαιολογητικών. Τα δεδομένα φορολογικών δηλώσεων που δεν αναγράφονται στο εκκαθαριστικό λαμβάνονται υπ” όψη μόνο μετά από διασταύρωση…» (Σελίδα 23 της εγκυκλίου)

Η αναφορά αυτή στην εγκύκλιο 1076 , που διευκρινίζει το άρθρο 34 του νέου ΚΦΕ , δίνει επιτέλους επίσημη λύση στο πρόβλημα αφού επί της ουσίας ο φορολογούμενος πια μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί από το φόρο , με μοναδικό δικαιολογητικό, για φορολογικά έτη για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής, τα Εκκαθαριστικά σημειώματα των ετών αυτών.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε την Εγκύκλιο 1076

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.