Οι «καμπάνες» της Επιθεώρησης Eργασίας

0

Βαριές κυρώσεις περιμένουν τους εργοδότες που καταπατούν την εργατική νομοθεσία, με τους Επιθεωρητές Εργασίας σε συγκεκριμένες παραβάσεις να μην μπορούν παρά να επιβάλουν συγκεκριμένα πρόστιμα που σχετίζονται και με τον αριθμό των εργαζομένων μιας επιχείρησης.

Πρόκειται για τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, το ύψος των οποίων έχει ρητώς καθοριστεί από το υπουργείο Εργασίας. Με υπουργική απόφαση λοιπόν έχει καθοριστεί ρητά και εκ των προτέρων, χωρίς αξιολόγηση κριτηρίων παρά μόνο με τον αριθμό των εργαζομένων, το ύψος του προστίμου.

Τα πρόστιμα είναι συγκεκριμένα και ξεχωριστά για κάθε παράβαση τα οποία ο Επιθεωρητής Εργασίας είναι υποχρεωμένος (δέσμιος) να επιβάλει και χωρίς ο εργοδότης να προσέλθει για παροχή εξηγήσεων. Τα πρόστιμα για συγκεκριμένες παραβάσεις αναλυτικά είναι τα εξής:

1. Μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, χωρίς προσαύξηση τριετιών, επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο υπάλληλο και το ημερομίσθιο επί 403 ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη ανάλογα με την ηλικία.

Δηλαδή 586,08 x 18 = 10.549,44 ευρώ για υπάλληλο άνω των 25 ετών και 510,95 x 18 = 9.197,10 ευρώ για υπάλληλο κάτω των 25 ετών. Για εργατοτεχνίτη άνω των 25 ετών 26,18 x 403 = 10.550,54 ευρώ και κάτω των 25 ετών 22,83 x 403 = 9.200,49 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης-εργοδότη επιβάλλεται πέραν των ανωτέρω προστίμων προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας.

2. Για τέσσερις συγκεκριμένες παραβάσεις τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε μια επιχείρηση. Τα πρόστιμα αυτά ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν στα 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το ύψος είναι:

• 300 ευρώ για επιχειρήσεις 1-10 εργαζομένων.

• 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις 11-50 εργαζομένων.

• 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις 51-150 εργαζομένων.

• 3.000 ευρώ για επιχειρήσεις 151-250 εργαζομένων.

• 5.000 ευρώ για επιχειρήσεις 251 και άνω εργαζομένων.

Οι παραβάσεις αυτές είναι: α) Μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών. β) Μη επίδειξη βιβλίου ημερήσιων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων. γ) Μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας. δ) Μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο.

3. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που οι δραστηριότητές τους ενθυλακώνουν κίνδυνο, για μη επίδειξη πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες επιβάλλεται πρόστιμο που είναι:

• 7.200 ευρώ για επιχείρηση χαμηλής επικινδυνότητας.

• 10.000 ευρώ για επιχείρηση μεσαίας επικινδυνότητας.

• 15.000 ευρώ για επιχείρηση υψηλής επικινδυνότητας.

Αντίστοιχα για μη επίδειξη πιστοποιητικού ελέγχου ανυψωτικών μηχανημάτων ανά μηχάνημα έργου επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ.

Σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου παρέχεται έκπτωση 30%. Ο εργοδότης υποχρεούται εντός 5 ημερών από την επομένη της καταβολής του προστίμου να καταθέσει στην υπηρεσία του ΣΕΠΕ το πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης. Πάντως, μπορεί να προβλέπεται δυνατότητα δικαστικής συνδρομής αλλά ακόμη και αν καταθέσει ο εργοδότης προσφυγή πρέπει να πληρώσει το επιβαλλόμενο πρόστιμο.

Αναδημοσίευση από http://www.efsyn.gr/

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.