«Αίολος», το πέτρινο πυργόσπιτο στην Καλλιδρομίου

0

Το παλαιό πέτρινο πυργόσπιτο στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια δεσπόζει επιβλητικό. Χτισμένο στο λόφο του Στρέφη στο ψηλότερο σημείο της οδού θυμίζει στον περαστικό πως ήταν η περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Πάνω από την κύρια είσοδο του χαρακτηριστικού κτιρίου των Εξαρχείων υπάρχει γραμμένο σε μάρμαρο το όνομά του: «Αίολος». Ενα όνομα που πήρε λόγω των ανέμων που το χτυπούσαν καθώς βρισκόταν σε ύψωμα.



Τα Εξάρχεια άλλαξαν. Και πλέον στους περισσότερους οι ιδιοκτήτες του ιδιαίτερου αυτού πυργόσπιτου, είναι άγνωστοι. Κάποιοι παλαιοί κάτοικοι των Εξαρχείων υποστηρίζουν ότι σε αυτό το επιβλητικό αρχοντόσπιτο ζούσαν δίδυμα αδέλφια, τα οποία έφυγαν από τη ζωή πριν από πολλά χρόνια. Το κτίριο σήμερα στέκει όρθιο στα Εξάρχεια, σε πείσμα του φθοροποιού χρόνου και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει. Αν και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με φορέα υλοποίησης του έργου το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, τα προηγούμενα χρόνια έγινε στέκι τοξικομανών.

Πέρυσι μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο εσωτερικό του κτιρίου των Εξαρχείων, προκάλεσε ακόμα περισσότερες φθορές στο εντυπωσιακό κτίριο.

Το πέτρινο σπίτι από την πλαϊνή πλευρά με γκράφιτι στο κάτω μέρος.

Η βίλα Αίολος χτίστηκε την δεκαετία του 1920. Στον κατάλογο διατηρητέων κτισμάτων υπάρχει πλήρης περιγραφή της.

Το σπίτι στην Καλλιδρομίου με γκράφιτι στους τοίχους του.
 
«Αξιόλογο κτίριο με χαρακτηριστική τοπογραφική θέση. Κτισμένο πάνω σε βράχο του Στρέφη με πρόσβαση από πέτρινη σκάλα. Στο επίπεδο του ισογείου δημιουργία βεράντας με κιγκλιδωτό στηθαίο μεταξύ μικρών στηλών. Η όψη επί της Καλλιδρομίου με δύο τμήματα. Ένα αντιστοιχεί σε τρία ανοίγματα. Στον άξονα συμμετρίας. Θύρα εισόδου και εξώστης στον όροφο. Τα άλλο υποδηλώνεται με ελαφρότατη προεξοχή που αντιστοιχεί σε ένα άνοιγμα με εξώστη στον όροφο και καταλήγει σε δωμάτιο πάνω στο δώμα καλυμμένο με στέγη. Πλαίσια στα ανοίγματα, συνεχή γείσο σε εκείνα του ορόφου με γεισίποδες που τους συναντάμε και στο γείσο επίστεψης. Συμπαγές στηθαίο στο δώμα με ενισχύσεις που διαμορφώνονται πλαστικά στη γωνία. Επιχρίσματα με οριζόντιους αρμούς. Ανάλογη διαμόρφωση των άλλων όψεων. Απαιτείται αποκατάσταση επιχρισμάτων και άλλων στοιχείων».

Το συγκεκριμένο κτίριο των Εξαρχείων, είναι μόνο ένα από τα περίπου 1700 διατηρητέα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που θα μπορούσαν να δώσουν άλλη αίγλη στην πρωτεύουσα. Ομως όπως και πολλά άλλα πλέον είναι υπό κατάρρευση, εστία μικροβίων και επικίνδυνο για την περιοχή και τους κατοίκους.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.