120 δόσεις: Ποιους ασφαλισμένους συμφέρει ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής

0
Η οφειλή τους για το χρονικό διάστημα από 2002 μέχρι το τέλος του 2016 μπορεί να επανυπολογιστεί με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά το ίδιο θα συμβεί και για τις συντάξιμες αποδοχές.




Πολύ καλά πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα οι ασφαλισμένοι με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία πριν αποφασίσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση ώς και 120 δόσεων με επανυπολογισμό της οφειλής τους με το σύστημα ΕΦΚΑ.

Κι αυτό γιατί ο επανυπολογισμός οδηγεί σε μείωση της σύνταξης. Ετσι, ο κάθε οφειλέτης θα πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες της… τσέπης του, με βάση τις τρέχουσες υποχρεώσεις του τις οποίες πρέπει να εξυπηρετεί με απόλυτη συνέπεια για να μην απολέσει τη ρύθμιση, μεριμνώντας και για το μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, είναι στη διακριτική ευχέρεια του οφειλέτη να ενταχθεί στη ρύθμιση χωρίς επανυπολογισμό, για να επωφεληθεί από τον μεγάλο αριθμό των δόσεων και το «κούρεμα» κατά 85% των προσαυξήσεων.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η δυνατότητα επανυπολογισμού των δόσεων θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες εγκλωβισμένους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ να απαλλαγούν από τον βραχνά ληξιπρόθεσμων οφειλών και (εν αναμονή της αντίστοιχης ρύθμισης για χρέη στην εφορία) να κάνουν επανεκκίνηση ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας ή να συνταξιοδοτηθούν, καθώς πολλοί, λόγω της κρίσης, αναγκάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια να διακόψουν τη δραστηριότητά τους.

Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει ότι ο εθελοντικός επανυπολογισμός των οφειλών της περιόδου 2002-2016 θα γίνει με βάση υπολογισμού των ποσοστιαίων ασφαλίστρων του ΕΦΚΑ τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ, που σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν τον επανυπολογισμό θα οφείλουν πλέον την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου.

Δηλαδή, 157 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για τους προερχόμενους από τον πρώην ΟΑΕΕ (ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη και υγεία), 222 ευρώ/μήνα για δικηγόρους, μηχανικούς (των πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΑΝ) εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη από το σύνολο των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για κύρια σύνταξη, υγεία, επικουρική και πρόνοια).

Για τους γιατρούς του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, το ποσό διαμορφώνεται στα 181 ευρώ/μήνα, εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη από το σύνολο των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για κύρια σύνταξη, υγεία και πρόνοια).

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές πριν από το 2002 και μετά το 2016, δηλαδή αυτές που αφορούν τα έτη έως και το 2001 και τα έτη 2017, 2018, δεν επανυπολογίζονται αλλά θα γίνεται «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85%.

Από τον επανυπολογισμό εξαιρούνται οι οφειλές των 300.000 αγροτών (περίπου 1,5 δισ. ευρώ), ωστόσο το κούρεμα των προσαυξήσεων φτάνει στο 100%, ενώ η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ – έναντι 50 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ – Άρτεμις Σπηλιώτη






Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.