Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις παγίδα στα κρυφά εισοδήματα

0

Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις παγίδα στα κρυφά εισοδήματα

Της Μαρίας Βουργάνα  http://www.imerisia.gr/

«Μπλόκο» στα «κρυφά» και αδήλωτα εισοδήματα στήνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος. Τον δρόμο για την υποβολή προσυμπληρωμένων δηλώσεων ανοίγει η απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με την οποία όλες οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι και τις 28 Μαρτίου.

Από τη στιγμή που η ΓΓΠΣ θα διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή τις βεβαιώσεις αποδοχών στις οποίες αναγράφονται ποσά μισθών, συντάξεων, λοιπών παροχών και αμοιβών καθώς οι φόροι που παρακρατήθηκαν και αναλογούν θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τα στοιχεία αυτά στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Έτσι τα περισσότερα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή τα εισοδήματα, ο φόρος που παρακρατήθηκε, ο φόρος που αναλογεί για μισθωτές υπηρεσίες, η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και στοιχεία που αφορούν στις κατοικίες και τα αυτοκίνητα θα είναι προσυμπληρωμένα από τη ΓΓΠΣ.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα ξεχάσουν τελείως τη φορολογική δήλωσή τους. Την περίοδο υποβολής των δηλώσεων θα πρέπει να εισέλθουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet με τους κωδικούς τους, να δουν τα στοιχεία της δήλωσής τους τα οποία θα είναι προσυμπληρωμένα και να δηλώσουν αν συμφωνούν ή όχι. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τυχόν πρόσθετα στοιχεία.

Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι καθώς θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίοι όπως έχει δείξει η διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων είτε δήλωναν μικρότερα ποσά από αυτά που εισέπρατταν είτε? ξεχνούσαν να τα δηλώσουν. Μάλιστα εκτιμάται ότι μόνο από τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις των συνταξιούχων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ θα εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη:

[1] Τα στοιχεία που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις οικονομικού έτους 2014, υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στον δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ, ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του ΚΦΑΣ που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

[2] Οι βεβαιώσεις υποβάλλονται ενιαία και υποχρεωτικά με το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών, στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις από εμπορικές επιχειρήσεις που καταβλήθηκαν καθώς και με τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών και του ποσού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες.

[3] Εξαιρείται η υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού και των κατώτερων πληρωμάτων.

[4] Τα υποβαλλόμενα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.

[5] Μετά την αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις, ως αποδεικτικά υποβολής θα εμφανίζονται και θα εκτυπώνονται:

  • Το οικονομικό έτος αναφοράς.
  • Ο αριθμός δήλωσης TAXISnet.
  • Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία δηλούντος.
  • Ο ΑΦΜ δηλούντος.
  • Το σύνολο των ακαθαρίστων αποδοχών.
  • Το σύνολο των καθαρών αποδοχών.
  • Το σύνολο των αναλογούντων φόρων, προκειμένου για αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες.
  • Το σύνολο των παρακρατηθέντων φόρων.
  • Το σύνολο των παρακρατηθέντων ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου για αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες.

Εως 28 Μαρτίου

Ολες οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι και τις 28 Μαρτίου.

Τα περισσότερα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή τα εισοδήματα, ο φόρος που παρακρατήθηκε, ο φόρος που αναλογεί για μισθωτές υπηρεσίες, η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και στοιχεία που αφορούν στις κατοικίες και τα αυτοκίνητα θα είναι προσυμπληρωμένα από τη ΓΓΠΣ.

Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, καθώς θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.