Ασφαλιστικό : Ποιές  αλλαγές φέρνουν οι αντιδράσεις

0

Σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό προχωράει  ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνονται:

– Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες να ισχύει στα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,58 ευρώ για την υγεία που θα έχουν οι αγρότες (ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ).

– Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος που το σχέδιο νόμου όρισε στο 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή να μπουν «κόφτες», χαμηλότερη αντιστοιχία (4πλάσιο, 6πλάσιο) ανά ύψος εισοδήματος.

– Να τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές (που εκπίπτουν ως δαπάνη) και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος (55% – 60% ανάλογα με το εισόδημα).

– Να ισχύσουν κλειστές κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και του 6,95% για ασθένεια.

Ειδικά για τους αγρότες που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές το νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει την άμεση αύξηση κατά 42,85% και από το 2017 (οπότε θα συνδεθούν τα ασφάλιστρα με το εισόδημα) να καταβάλλουν το 14% υπέρ σύνταξης, το 2018 το 17% και από το 2019 και μετά το 20%, προβλέποντας ωστόσο ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού της εισφοράς στα 468,80 ευρώ τον μήνα για οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.

Χαρακτηριστικοί πάντως είναι οι Πίνακες- Παραδείγματα,  με τις επιβαρύνσεις που δημοσίευσε χθες στο site του το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και αφορούν στο ασφυκτικό περιβάλλον που επιβάλλει το συγκεκριμένο προσχέδιο του Ασφαλιστικού, αν εφαρμοστεί όπως παρουσιάστηκε.
Πατήστε εδώ για να δείτε πίνακες με παραδείγματα.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.