Τι πρέπει να προσέξουν φέτος όσοι έχουν εισοδήματα με δελτίο παροχής υπηρεσιών

0

epixeirisi_gr07

Ως «μισθωτοί» και όχι ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογηθούν φέτος οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι εργάστηκαν το 2013 με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας και κατά την είσπραξη των αμοιβών τους εξέδωσαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια» γράφει το money-money.gr.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του συνολικού καθαρού εισοδήματος που απέκτησαν από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, καθώς θα ληφθεί υπόψη η πιο ευνοϊκή φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και προβλέπει μηδενικό φόρο για ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ.

Όμως η μεταχείριση αυτή δεν είναι ευνοϊκή για όλους, ιδιαίτερα για όσους έχουν ταυτόχρονα και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Η κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών προβλέπει, συγκεκριμένα, την επιβολή φόρου 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, αλλά και έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά, για ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, με συνέπεια όλα τα εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ στα οποία αντιστοιχεί κανονικά φόρος μέχρι 2.100 ευρώ, να παραμένουν αφορολόγητα.

Όσοι έχουν “μπλοκάκι” μπορούν να φορολογηθούν ως μισθωτοί, εφόσον:

α) είχαν συνάψει έγγραφες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τους εργοδότες στους οποίους παρείχαν τις υπηρεσίες τους

β) εργάστηκαν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας έως και σε 3 εργοδότες

γ) εργάστηκαν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους από 3 εργοδότες, αλλά ποσοστό τουλάχιστον 75% των αμοιβών που εισέπραξαν προήλθε από έναν μόνο εργοδότη.

Η “παγίδα” για όσους έχουν και εισόδημα ως μισθωτοί

Στο σημείο αυτό ωστόσο, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα πρέπει να προσέξουν το εξής: η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών δεν τους επιτρέπει να κάνουν χρήση των δαπανών που «πέρασαν» στα βιβλία τους. Δεν επιτρέπει δηλαδή καμία έκπτωση δαπάνης από τις αμοιβές που εισέπραξαν. Η μόνη δαπάνη που επιτρέπεται να αφαιρεθεί από τις αμοιβές, ώστε να μειωθεί το καθαρό ποσό εισοδήματος που θα υπαχθεί τελικά σε φόρο, είναι αυτή που αφορά στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση οι δαπάνες που «πέρασε» στα βιβλία του ο κάθε εργαζόμενος με «μπλοκάκι» θα έχει ως συνέπεια να πληρώσουν επιπλέον φόρο όσοι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» εργάζονται ταυτόχρονα και σε άλλους εργοδότες ως μισθωτοί.

Κι αυτό διότι το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που θα φορολογηθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα φορολογείτο αν εξέπιπταν κανονικά όλες οι δαπάνες. Ταυτόχρονα, το εισόδημα αυτό δεν θα φορολογηθεί αυτοτελώς με την κλίμακα των μισθωτών αλλά αθροιστικά μαζί με το εισόδημα από μισθούς, με συνέπεια να υπαχθεί σε υψηλότερη φορολόγηση.

Το συμπέρασμα είναι ότι η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών δεν έχει όφελος για όσους έχουν και εισοδήματα ως μισθωτοί από ένα ύψος και πάνω.

Αναδημοσίευση από http://www.newmoney.gr/

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.