Διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού…

0

Του Τάσου Αδρασκέλα

Η ατμόσφαιρα στη διαπραγμάτευση,μεταξύ του «κουαρτέτου» των δανειστών και των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με όλε τις πληροφορίες, είναι βαριά και οι πιθανότητες να καταλήξουμε άμεσα σε συμφωνία είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπιστώνουν δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δις ευρώ και απαιτούν επιπρόσθετα μέτρα με μειώσεις στις κύριες συντάξεις και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα ύψους 50%. Τουλάχιστον αυτές ήταν οι χθεσινές απαιτήσεις της  Ντέλιας Βελκουλέσκους, εκπροσώπου του Δ.Ν.Τ., η οποία εμφανίζεται άτεγκτη. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού έχει αφενός να αντιμετωπίσει το μέτωπο των δανειστών, αφετέρου δε το εσωτερικό μέτωπο με όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της χώρας να βρίσκονται επί ποδός πολέμου.

Γεγονός πάντως είναι πως η κυβέρνηση επιθυμεί να τρέξουν τα πράγματα και σε κάθε περίπτωση να υπάρχουν εξελίξεις πριν την 15η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει το καθεστώς που απαγορεύει την πώληση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» σε funds. Ωστόσο, η κυβερνητική αυτή επιθυμία πολύ δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα αφού, όπως είναι πλέον σε όλους γνωστό, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί  όπου οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα βρίσκονται με το πιστόλι στον κρόταφο και θα δεχθούν τα πάντα.

Αναφορικά τώρα με το νέο φορολογικό η ελληνική πλευρά έλαβε προθεσμία για  αύριο ώστε να καταθέσει τις προτάσεις της προς του δανειστές. Προτάσεις οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.