Αντικειμενικές : Επιστροφές φόρων και με τον Νόμο

0

Άμεση ήταν η έκδοση της απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών, που σχετίζεται με τις Νέες μειωμένες, κατά κύριο λόγο, αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τους φόρους που ήδη έχουν καταβληθεί  στις μεταβιβάσεις ακινήτων με αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρεται στις υποθέσεις που αφορούν θανάτους, που έχουν συμβεί, και συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων από οποιαδήποτε αιτία, που έχουν συνταχθεί, από 21-5-2015 και εφεξής καθώς και υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με χρόνο θανάτου ή σύνταξης του συμβολαίου πριν την 21-5-2015, αλλά στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 21-5-2015.

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι πρόσφατα με την απόφαση ΠΟΛ 1009/2016 ισχύουν  νέες αντικειμενικές αξίες(στη πλειοψηφία τους μειωμένες), με αναδρομική ισχύ από 21-05-2015.

ΟΙ φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις, θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση με την οποία θα συνυποβάλλουν και τα έντυπα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί με την ΠΟΛ 1009/2016 , δηλαδή με τις νέες αξίες, στις Δ.Ο.Υ.
Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης και εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους  από το φορολογούμενο φόρους με το προς επιστροφή ποσό, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς μέσα σε προθεσμία ενενήντα (90) ημερών.

Για τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται  δεν επιβάλλονται  πρόστιμα , δεδομένου ότι ο φορολογούμενος δεν έχει διαπράξει παράβαση κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης.

Όλη την απόφαση (ΠΟΛ 1019/2016) αναλυτικά που αφορά την αντιμετώπιση υποθέσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων μετά την αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, μπορείτε να τη κατεβάσετε και να τη διαβάσετε ΕΔΩ

Τέλος θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι για στο θέμα αυτό, είχαμε αναφερθεί στο Άρθρο μας Αντικειμενικές : Μειώσεις με Επιστροφές ? στις 20 Ιανουαρίου 2016.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.