Νέα παγκόσμια κρίση από κατάρρευση της Deutche Bank;

0

Σε δεινή θέση φαίνεται πως βρίσκεται η γερμανική Deutsche Bank  με αποτέλεσμα οι οικονομικοί αναλυτές ανά τον κόσμο να φοβούνται κατάρρευση τύπου Lehman Brothers και ξέσπασμα νέας παγκόσμιας κρίσης, μέσα στο 2016, ίδιας ή χειρότερης από αυτήν του 2008.

Κάτι τέτοιο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα, η οποία είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης.

Τα ανησυχητικά σημάδια για την κατάσταση της τράπεζας είναι τα εξής:

  • Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ζημιές €6 δισ.για το 2015
  • Το κόστος των προβλέψεων για διαγραφή «τοξικών» στοιχείων του ενεργητικού της αγγίζει τα€10 δισ.
  • Η έκθεση της στις αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία, Μεξικό, Ρωσία, Κίνα κ.αλ.) με παράγωγα προιόντα φτάνει τα €55 τρισ.!!! Να σημειωθεί ότι, το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι €2,7 τρισ. και όλης της Ευρώπης €14 τρισ.
  • Μετά τοπρόστιμο μαμούθ $2,5 δισ.που της επιβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τις Αμερικάνικες και Βρετανικές αρχές για χειραγώγηση των επιτοκίων LIBOR, το Αμερικάνικο δημόσιο πριν λίγες ημέρες προέβη σε αγωγή εναντίον της για μη κάλυψη των υποχρεώσεών της προς ενυπόθηκα δάνεια ύψους $3,1 δισ.
  • Η μετοχή της έχει μειωθεί κατά 50%μέσα σε 3 μήνες. Κυμαίνεται σήμερα σε $15 δολάρια έναντι $30 τον Οκτώβριο 2015. Η σχέση τιμή μετοχής προς λογιστική αξία τράπεζας ανέρχεται σε μόλις 0,34. Δηλαδή οι επενδυτές υποθέτουν ότι τα 2/3 του ενεργητικού της είναι επισφαλή.
  • Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’sυποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από A- σε ΒΒΒ
  • Τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα περίφημα CDS) έχουν εκτοξευτείγια την περίπτωση της

Όλα αυτά θυμίζουν έντονα την ιστορία της Lehman Brothers.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο αντίκτυπος για την Γερμανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα αστάθειας, θα είναι τεράστιος.

Όσο για την Ελλάδα, μια τέτοια εξέλιξη , θα φέρει νέα ταμιακή ασφυξία λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης και της είσπραξης της δόσης των €5,7 δισ. Που εκκρεμεί από το Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Ιούλιο λήγουν δάνεια προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ συνολικού ύψους σχεδόν €8 δισ.

  • Παράλληλα, η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας μας μέσω του ESM (με σχεδόν €60 δισ.) αν βρεθεί σε δύσκολη θέση θα σκληρύνει ακόμα πιο πολύ τη στάση της, ώστε να δικαιολογηθεί απέναντι στους πολίτες της.

Πηγή www. Huffingtonpost.gr

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.