Οκτάμηνη, πλέον, η Κοινωφελής Εργασία (Όλες οι πληροφορίες)

0

Από τους Δήμους ξεκινά το Πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για το 2016. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Αντωνοπούλου, εγκρίθηκε αίτημα του Υπουργείου προς την ΕΕ και πλέον η διάρκεια των προγραμμάτων θα είναι 8μηνη και όχι πεντάμηνη όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, έχει στόχο να καλύψει συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας που θα κοστίσουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ,
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα προγράμματα θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο, και θα αφορούν 18.500 θέσεις εργασίας σε 49 Δήμους.  Η αρχή, θα γίνει με 6.000 προσλήψεις σε 17 δήμους που συγκεντρώνουν τα τρία πιο δυσμενή χαρακτηριστικά της ανεργίας, δηλαδή έχουν ταυτόχρονα, υψηλό ποσοστό ανέργων, υψηλό ποσοστό μακροχρόνια –άνω των 12 μηνών- ανέργων ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον της απασχόλησης είναι δυσμενείς. Αργότερα θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο για 12.500 θέσεις σε 32 δήμους όλης της χώρας.

Οι πρώτοι 510 άνεργοι θα προσληφθούν από το Δήμο Περάματος, όπου η μακροχρόνια ανεργία αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, ενώ ψηλά στην λίστα είναι και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Κερατσινίου.

ΑΜΟΙΒΗ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Η αμοιβή θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή στα 495 ευρώ καθαρά το μήνα για τους άνω των 25 ετών και 419 ευρώ το μήνα για τους κάτω των 25. Ωστόσο για πρώτη φορά  θα καταβάλλονται επιδόματα για  νυχτερινή εργασία καθώς και σε όσους ασχολούνται σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών.

Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με κριτήριο την ηλικία (κατά προτεραιότητα θα συμμετάσχουν όσοι είναι άνω των 45 ετών), το διάστημα ανεργίας, αλλά και τη μοριοδότηση που θα εξασφαλίζουν ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ

Οι προσληφθέντες έχουν δικαίωμα να απουσιάζουν δύο εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος. Οι εργαζόμενες που βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας ή λοχείας δικαιούνται 13 εργάσιμες ημέρες απουσίας. Επίσης, κάθε γονέας παιδιού ηλικίας από 4 έως 18 ετών δικαιούται να απουσιάζει δύο ημέρες, είτε συμπληρώνοντάς τες σε ώρες, είτε  ολόκληρη μέρα κάθε φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί για την ενημέρωση της σχολικής επίδοσης του παιδιού του .Ωστόσο, πρέπει πρώτα να κατατεθεί σχετική αίτηση προς  έγκριση από τον επιβλέποντα φορέα. Για τις παραπάνω ημέρες απουσίας δεν θα περικόπτονται οι αποδοχές..

Τέλος, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα  θα υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ και θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.