«Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια»

0

«Ιστορία πραγματικής φαντασίας ή φανταστικής πραγματικότητας» χαρακτηρίζει με το ιδιότυπο χιούμορ του ο ίδιος ο συγγραφέας (αλλά και εικονογράφος) το δεύτερο αυτό έργο του που απευθύνεται, αυτή τη φορά, κυρίως σε παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας.

liga logia

EVITA NIKHSE BOOK RGB 15FEB16 LRΤα στοιχεία ωστόσο που το καθορίζουν και το ξεχωρίζουν δεν είναι απλά η πλούσια φαντασία ή το χιούμορ ― χαρακτηριστικά που δεν λείπουν από πολλά βιβλία για παιδιά. Είναι πρώτα πρώτα η ευρηματικότατη και εξαιρετικά πρωτότυπη «ονοματοποιία», που διέκρινε και το πρώτο του έργο «Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες», με το οποίο έκανε την εντυπωσιακή πρώτη του εμφάνιση στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.
Το στοιχείο αυτό μελετήθηκε και αναλύθηκε διεξοδικά στο άρθρο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρου Ν. Ακριτόπουλου, με τίτλο «Ονοματοποιία και ποιητική: Ονόματα χαρακτήρων σε ένα σύγχρονο παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα» (Διαδρομές, τ. 106, Καλοκαίρι 2012, σελ. 24-32).
Με την Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια, επιβεβαιώνεται περίτρανα η ιδιαίτερη αυτή ικανότητα του Κωστή Μακρή και γίνεται δικό του αποτύπωμα, κάνοντας τα γραπτά του να ξεχωρίζουν αμέσως.
Άλλο στοιχείο που διακρίνει το βιβλίο αυτό είναι η γνήσια τρυφερότητα που καταγράφεται στη σχέση της μικρής ηρωίδας με τον παππού και τη γιαγιά, μακριά από εύκολες γλυκερότητες και επιφανειακούς συναισθηματισμούς.
Μεταξύ πολλών ακόμα «προσόντων» του βιβλίου, ας υπογραμμίσουμε τον ευφυή και διασκεδαστικό έμμεσο τρόπο με τον οποίο παρακινεί, χωρίς ίχνος διδακτισμού, τους μικρούς αναγνώστες να μην αποθαρρύνονται με τις όποιες δυσκολίες συναντούν στη ζωή ― κάτι που το έχουν ανάγκη οι αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Περιοδικό Διαδρομές, Τεύχος 119, Φθινόπωρο 2015

Κείμενο και εικόνες: Κωστής Α. Μακρής
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, Αθήνα, Ιούλιος 2015

Layout 1

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.