Κατάρρευση: Διαμερίσματα με 250 ευρώ το τετραγωνικό!

0

Σε περιδίνηση βρίσκεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας την τελευταία επταετία, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την απεριόριστη προσφορά και την πολύ ισχνή ζήτηση. Από το 2007 έως και σήμερα οι κατοικίες και τα διαμερίσματα έχουν χάσει σχεδόν το 40% της αξίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμερίσματα που πωλούνται προς 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αγοραπωλησίες πέρυσι κυμάνθηκαν μεταξύ 10.000 και 15.000, ενώ η αγορά οικοπέδων κατά το 2015 ήταν πρακτικά ανύπαρκτη.

Καθώς η παρατεταμένη ύφεση έχει αφήσει κενά χιλιάδες διαμερίσματα, υπολογίζονται πάνω από 200.000, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν περαιτέρω πτώση των τιμών στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο  Σύλλογος Συμβολαιογράφων υπολογίζει ότι οι πλειστηριασμοί «θα ρίξουν» στην ήδη κορεσμένη αγορά τουλάχιστον 60.000 ακίνητα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για την πορεία της αγοράς ακινήτων το 2015 και τις προοπτικές της για το 2016, στο σύνολο της χώρας οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 6,7% το 2015.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εμφανίζουν τα μεγάλα ακίνητα, ενώ μεγάλες χαμένες είναι οι συνοικίες ή οι πόλεις που είχαν πολλά απούλητα νεόδμητα κατά την έναρξη της κρίσης. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη για τα “παλαιά” διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών: -42,2%) από ό,τι για τα “νέα” (ηλικίας έως 5 ετών: -39,6%), καθώς και στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας (-45,4% και -43,4% αντίστοιχα), έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-39,2%) και των λοιπών περιοχών (-36,9%).

Η κρίση έχει πλήξει και την αγορά εξοχικής κατοικίας. Το ενδιαφέρον είναι μικρό και προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από αλλοδαπούς, κυρίως σε καλές περιοχές με θέα κοντά σε παραλία, καλής ποιότητας κατασκευές και σε τιμές ευκαιρίας. Όπου υπάρχει έλλειψη παρόμοιων κατοικιών, υπάρχει κάποια (μικρή) δραστηριότητα για ανέγερση εξοχικών κατοικιών από αλλοδαπούς (και για εκμετάλλευση). Ουσιαστικά αγοραστική κίνηση καταγράφεται μόνο στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και σε μικρά νησιά των Κυκλάδων (Φολέγανδρο, Ίο, Μικρές Κυκλάδες).

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.