Συνοψίζοντας… Τρίτη 08 Μαρ. 2016

0

Η Τρίτη 8 Μαρτίου, είναι εκτός από ημέρα της γυναίκας και η επομένη της Super Monday. Η οποία ωστόσο δεν βρήκε τη Ευρώπη να έχει δώσει λύσει στη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει. Τα ξημερώματα η Σύνοδος κορυφής έληξε και το μετά από το «τούρκικο παζάρι» από τη μία και το διαρκές βέτο από τις χώρες του Βίζεγκραντ (Αυστρία, Ουγγαρία μεταξύ αυτών) από την άλλη να μην αφήνουν περιθώρια και ως εκ τούτου οι οριστικές αποφάσεις πάνε για τη Σύνοδο της 17ης και 18ης Μαρτίου και πάλι στις Βρυξέλλες.  Στο πλαίσιο αυτό και οι δηλώσεις του  προέδρου Τουσκ “Μου ανατέθηκε από τους ηγέτες να προωθήσω τις προτάσεις αυτές και να καταγράψω τις λεπτομέρειες μαζί με την τουρκική πλευρά πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, κατά την καταληκτική συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Στο μεταξύ η Αθήνα υποδέχθηκε τα αποτελέσματα της Συνόδου με συγκρατημένη αισιοδοξία, σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ αλλά και από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα: «Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά» ανέφερε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει επιχειρώντας να αποσαφηνίσει τη συζήτηση με την Τουρκία, «η συζήτηση μπήκε στη σωστή βάση, η οποία είναι πως θα έρθουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσει το δράμα με τους διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και οι άνθρωποι να πνίγονται, ενώ σημείωσε, πως το αποτέλεσμα της Συνόδου ικανοποιεί το πλαίσιο που τέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οι προτάσεις έθεταν όρους και ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη, αλλά και επειδή ορισμένες από τις προτάσεις ήταν υπερβολικές».
Ταυτόχρονα, χθες δια στόματος Ντάισεμπλουμ ουσιαστικά άνοιξε  η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Καθώς στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση του eurogroup ο Ολλανδός πολιτικός, αφού ανακοίνωσε την επιστροφή του «κουαρτέτου στην Αθήνα»  τόνισε μεταξύ άλλων οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έχουν δεσμευθεί να εξετάσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους εφόσον επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται. Ωστόσο, απέφυγε να ορίσει χρονικά πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό που έκανε όμως είναι να ταυτίσει κατά κάποιο τρόπο το τέλος της αξιολόγησης με την έναρξη της συζήτησης αυτής.

Τα δύο λοιπόν αυτά θέματα είναι που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του συνόλου του ημερήσιου τύπου.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.