Δείτε πώς είναι να διαβάζεις ένα κείμενο, έχοντας δυσλεξία

0

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, κατά την οποία καθυστερεί ή εμποδίζεται η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης  από παιδιά που έχουν όλες τις ικανότητες και δυνατότητες για τις εργασίες αυτές. Είναι δηλαδή παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη, χωρίς προβλήματα στην όραση ή στην ακοή. Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάζουν πολλούς τομείς της μάθησης και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Περίπου το 10-15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζει δυσλεξία με την αναλογία αγοριών και κοριτσιών να είναι 4 προς 1.

Το σημαντικό είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος, προτού δηλσδή το παιδί φτάσει στο Γυμνάσιο.

Όπως προαναφέρθηκε η δυσλεξία δεν έχει καμία σχέση με τη νοητική υστέρηση, καθώς αρκετά από τα δυσλεκτικά άτομα είναι ευφυή και ταλαντούχα.,Για παράδειγμα,δυσλεκτικοί ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ!

Με αφορμή αυτό το πρόβλημα ένας  προγραμματιστής, ο  Βίκτος Γουάιντελ. έφτιαξε μια προσομοίωση για πως είναι να διαβάζει κανείς ένα κείμενο, όταν έχει δυσλεξία.

Δείτε την προσομοίωση εδώ.
Έτσι θα  καταλάβετε την δυσκολία που συναντούν άτομα με δυσλεξία.

Πηγή www.topontiki.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.