Σημαντικές τροπολογίες πριν την έναρξη των δηλώσεων (Παραδείγματα)

0

Τρεις σημαντικές τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή, πριν ανοίξουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις  που αφορούν στο Φορολογικό έτος 2015 (01/01-31/12/2015) και οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν άμεσα.

1.Προστασία περιστασιακά απασχολούμενων – ανέργων με πολύ μικρά εισοδήματα

Η Τροπολογία  αναφέρει :
Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2015 (ίσχυε για το 2014) η διάταξη της παρ. 35 του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. που προβλέπει ότι, όταν το πραγματικό εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ). Ο ανωτέρω τρόπος φορολόγησης εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παραδείγματα
Α.Φοιτητής απασχολήθηκε περιστασιακά κατά το 2015 πχ. μοιράζοντας διαφημιστικά φυλλάδια και απέκτησε εισόδημα από την απασχόληση αυτή 5.500€ όλο το χρόνο, το οποίο ήταν και το μοναδικό του εισόδημα.
Το εισόδημα αυτό θα φορολογείται για φέτος ως εξής :
5.500€ Χ 22% = 1.210€ από το ποσό αφαιρούνται 2.100€ (μείωση φόρου κλίμακας μισθωτών-συντ/χων)
Το εισόδημα του  είναι αφορολόγητο.
Β. Άνεργος άγαμος δεν είχε κανένα εισόδημα κατά το 2015 , διέμενε σε σπίτι ιδιοκτησίας του 60τμ με τιμή ζώνης έως 2799€ και διέθετε αυτοκίνητο 1200 κυβικών με έτος κυκλοφορίας πριν το 2005.
Το τεκμαρτό-μόνο- εισόδημα αυτό θα φορολογείται για φέτος ως εξής :
Ελάχιστη δαπάνη λόγω της οικογενειακής κατάστασης: 3000€
Τεκμήριο ακινήτου: 2400€
Τεκμήριο αυτοκινήτου: 2000€
Σύνολο Τεκμαρτού εισοδήματος : 7.400€
Άρα 7.400€ Χ 22% = 1.628€ από το ποσό αφαιρούνται 2.100€ (μείωση φόρου κλίμακας μισθωτών-συντ/χων)
Το τεκμαρτό εισόδημα του  είναι αφορολόγητο.

2.Φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα

Η Τροπολογία  αναφέρει :
Προβλέπεται διαφορετική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Παράδειγμα
Φυσικό πρόσωπο που κατά το 2015 συμμετείχε σε Ομόρρυθμη εταιρεία που τηρούσε διπλογραφικά -Β’ κατ.- Βιβλία και ανεξάρτητα αν έχει άλλα εισοδήματα , μπορεί να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση μετά την ημερομηνία  υποβολής της δήλωσης της Ομόρρυθμης εταιρείας στην οποία συμμετέχει και από την οποία έλαβε το αναλογούν εισόδημα από τα Κέρδη που η εταιρεία διένειμε στις 31-12-2015.

3. Κοινή φορολογική δήλωση από πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

Η Αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρει :
Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 2, δίνεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους έγγαμους, εκτός εάν έχει ορισθεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης.

Με το τρόπο αυτό λύνεται ένα πρακτικό αλλά σοβαρό θέμα που αφορά στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης που αντιμετωπίζονται φορολογικά ως έγγαμοι, ενώ τους δίνεται και η δυνατότητα επιλογής, δηλαδή να συνεχίσουν να υποβάλλουν και χωριστά φορολογική δήλωση αν έτσι έχουν ορίσει στο σύμφωνο συμβίωσης.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.