Συνοψίζοντας… Δευτέρα 21 Μαρ. 2016

0

Εαρινή ισημερία σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, και μία νέα εβδομάδα ξεκινά. Μια εβδομάδα που στην αφετηρία της βρίσκει το κλιμάκιο των θεσμών να έχει αποχωρήσει από την Αθήνα χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία και με τις αποστάσεις  να ήταν –σύμφωνα με τα ρεπορτάζ- πολύ μεγάλες για να επέλθει σύγκληση.

Βέβαια, η δυσκολία ακόμη και έμπειρων δημοσιογράφων να βγάλουν… άκρη για το τι πραγματικά συμβαίνει στο καυτό αυτό θέμα είναι μαγέλη. Και αυτό γιατί μόλιες λίγες ώρες από την αποχώρηση του κλιμακίου των θεσμών από την Αθήνα, και ενώ διαφαινόταν μεγάλης έκτασης απόσταση μεταξύ των δύο,  Κομισιόν και ΔΝΤ εμφανίστηκαν με επίσημες ανακοινώσεις τους ιδιαιτέρως  ικανοποιημένες από την…πρόοδο που παρουσιάστηκε στη διαδικασία των συνομιλιών.

Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Γερούν Ντάισεμπλουμ ενώ οι Σόιμπλε και Σοπέν, προκαλώντας τουλάχιστον αίσθηση, έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα!  «Ναι έχουμε εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσαν από κοινού οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας  σε κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Europe1 και την τηλεόραση itele.

Την ίδια στιγμή η συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας για το προσφυγικό φαίνεται ότι μόλις είναι να περάσει στη φάση της υλοποίησής της. Τα μέσα παρουσιάζουν την υλοποίηση της  αβέβαιη από το πρώτο κιόλας 24ωρο. Σχεδόν 50.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί πλέον «επίσημα» στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα  η Αυστρία θέτει θέμα κλεισίματος και της διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων -«προειδοποιώντας» ότι 1,1 εκατ. άνθρωποι θα μπορούσαν δυνητικά να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην κεντρική Ευρώπη.

Οι πρώτες ώρες έδειξαν ήδη το μέγεθος της πρόκλησης με εκατοντάδες πρόσφυγες να φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, τη στιγμή που πληθαίνουν τόσο οι αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή της συμφωνίας από διοικητικής άποψης, αλλά και οι αντιδράσεις σχετικά με τη νομική υπόσταση μαζικών επαναπροωθήσεων. Ταυτόχρονα, τουρκικά μαχητικά και μάλιστα οπλισμένα έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με αποτέλεσμα να έχουμε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες με τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.