Φορολογικές δηλώσεις 2016: Λίγο πριν από τη σέντρα…

0

Με τη δήλωση του κ. Αλεξιάδη, ότι οι δηλώσεις ξεκινούν, μετά τη σημερινή ημέρα Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και χωρίς να έχει διευκρινιστεί χρονικά η λήξη τους,. θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια ιδιαίτερα σημεία σε σχέση με τις περσινές δηλώσεις του 2015.
Τονίζουμε διαδικαστικά και ουσιαστικά, ότι και φέτος τα “φιλόδοξᔨσχέδια για έγκαιρη έναρξη υποβολής των δηλώσεων, “έπεσαν στο κενό”, εκθέτοντας για  ακόμα μια φορά τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για φέτος, σε σχέση με πέρυσι :

1, Δεν υπάρχει φέτος, για Μισθωτούς και Συνταξιούχους, η υποχρέωση αναγραφής ποσού αποδείξεων στον κωδικό 049 του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1 γιατί  η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος είχε ισχύ μόνο για το φορολογικό έτος 2014 και τις περσινές δηλώσεις του 2015.
Η διάταξη αυτή  δεν ανανεώθηκε για το φορολογικό έτος 2015 και τις φετινές δηλώσεις.
Άρα Μισθωτοί και Συνταξιούχοι δικαιούται την έκπτωση φόρου των 2.100€ , χωρίς την αναγραφή και προσκόμιση αποδείξεων και,”κερδίζουν” το αφορολόγητο των 9.500€ χωρίς την συλλογή αποδείξεων.

2. Ισχύει και φέτος το  ότι, φορολογούμενοι που το πραγματικό εισόδημα τους, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ).
Αυτό αναμένεται βέβαια να ψηφιστεί ως τροπολογία σήμερα ή αύριο και αποτελεί επανάληψη περσινής (αργοπορημένης) διάταξης, που ωφελεί κυρίως Ανέργους και περιστασιακά απασχολούμενους.

3. Ρυθμίζεται η υποβολή κοινών δηλώσεων των φορολογούμενων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους έγγαμους, εκτός εάν έχει ορισθεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης, με διάταξη-τροπολογία που έχει κατατεθεί και αναμένουμε και αυτή να ψηφιστεί σήμερα ή αύριο.

4. Για τη φορολόγηση των ενοικίων, ισχύουν μέχρι τούτη την ώρα οι περσινές διατάξεις, ήτοι μέχρι 12.000€ αυτοτελής φορολόγηση με ποσοστό 11% και για το υπερβάλλον  με ποσοστό 33%.
Ευελπιστούμε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν θα “βγάλει λαγό” … Άρα τα ποσοστά για τα εισοδήματα από ενοίκια να παραμείνουν ως έχουν και δεν θα αυξηθούν(βεβαίως-βεβαίως) αναδρομικά από 01-01-2015.Για το 2016… “Αγνωσται αι βουλαί” Θεσμών και Πολιτικής ηγεσίας.
Υπενθυμίζουμε και πάλι, ότι φέτος υπάρχει ειδική ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια, την οποία  μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο Άρθρο μας, εδώ .

5. Αλλαγή θα υπάρξει και στη υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν σε Νομικά πρόσωπα-οντότητες, με βάση διάταξη-τροπολογία που περιμένουμε να ψηφιστεί μαζί με τις παραπάνω.Η διάταξη αναφέρει ότι :  Προβλέπεται διαφορετική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Τέλος για όλα τα θέματα, που αφορούν στις δηλώσεις 2016, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μας ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016 , η οποία ανανεώνεται συνεχώς, με όλα τα τρέχοντα ζητήματα για τη φετινή μας δήλωση.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.