Και εγένετο η πρώτη… ηθική τράπεζα στην Ελλάδα

0

Μπορούν να υπάρξουν ηθικές τράπεζες εντός ενός καπιταλιστικού συστήματος; Και αν ναι, που βρίσκονται αυτές, ποιους εξυπηρετούν, σε ποιες κατευθύνσεις δανείζουν τα χρήματά τους και πως εμπλέκονται στο οικονομικό γίγνεσθαι; Για μια διεθνή ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 2001 και συνασπίζει 28  τέτοιου είδους τράπεζες από 15 διαφορετικές χώρες, η ηθική τράπεζα της Ελλάδας εδρεύει στην Καρδίτσα και από τον Σεπτέμβριο του 2015 πιστοποιήθηκε για την προσέγγιση και την αντιμετώπιση των πελατών της.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών FΕΒΕΑ (European Federation of Ethical and Alternative Banks) ηθική θεωρείται μια τράπεζα η οποία ενισχύει την τοπική κοινωνία προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και κατευθύνοντας παράλληλα τα χρήματα εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται. Παρότι τα μέλη της ένωσης έχουν διαφορετικές νομικές μορφές πρέπει να προωθούν εξίσου  τη διαφάνεια, να συμβάλουν στον δημόσιο διάλογο περί οικονομίας και να αντιμετωπίζουν εύστοχα τις αδυναμίες της. Εξασφαλίζοντας όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις η FEBEA οραματίζεται και εργάζεται προς την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εργαλείων ικανών να συνδράμουν υπάρχουσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο πεδίο της εναλλακτικής χρηματοοικονομικής.

Το πιο πρόσφατο μέλος της ένωσης ξεκίνησε τη δραστηριότητα του πριν από είκοσι χρόνια ως πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Καρδίτσας και αυτή τη στιγμή έχει τέσσερα καταστήματα εντός του νομού. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ξυπηρετεί σήμερα 7.000 μέλη και 20.000 πελάτες, και είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που κατόπιν επιτόπιου ελέγχου μπήκε στην οικογένεια της FEBEA και όπως εξηγεί ο Διευθυντής της, Παναγιώτης Τουρναβίτης, η διάκρισή της αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως στόχος της δεν είναι αποκλειστικά το κέρδος αλλά η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής στην οποία λειτουργεί. «Ηθική είναι μια τράπεζα η οποία κοιτάει τον πελάτη στα μάτια και όχι στην τσέπη. Μια τέτοια τράπεζα ενδιαφέρεται για το που ακριβώς πηγαίνουν τα δάνειά της καθώς και η προέλευση των χρημάτων των καταθετών της. Μια ηθική τράπεζα λοιπόν διακατέχεται στον πυρήνα της από μια φιλοσοφία και μια κουλτούρα που την διαφοροποιεί από τις άλλες».

Εν μέσω κρίσης, η τράπεζα έχει αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της κατά 60%, τη στιγμή που οι δυνατότητες των επιχειρήσεων της περιοχής -ακόμη και των πιο εξαγωγικών- έχουν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά. «Στηρίζουμε έμπρακτα την περιοχή και τις επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας. Καθώς η επιβίωση μιας επιχείρησης γίνεται με την παροχή πιστώσεων και όχι με ευχές και τα προβλήματα της Καρδίτσας έχουν να κάνουν με το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στα χρόνια της ύφεσης, οφείλουμε να βρούμε σύντομα μια λύση και μια προοπτική γι’ αυτούς που δυσκολεύονται για να μη μπούμε σε ένα σπιράλ ακόμη πιο βίαιο από το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε. Σε αυτή τη λογική, η τράπεζα μας καταβάλει προσπάθεια επεκτείνοντας τη συνεργασία της  και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου ακριβώς να καταφέρει να κατευθύνει ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής μας και να να τους δώσει μια διέξοδο ώστε να καταφέρουν  να τοποθετηθούν καλύτερα στον τομέα που δραστηριοποιούνται έναντι του ανταγωνισμού».

Αναδημοσίευση από το www.popaganda.gr

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.