Λεφτά υπάρχουν και τα λένε…bitcoins (μέρος Β’)

0

Ακούμε ολοένα και πιο συχνά για το Bitcoin: για την ακραία άνοδο και πτώση στην αξία του, για επιχειρήσεις που το υιοθετούν σαν τρόπο πληρωμής, για επενδύσεις, για ψηφιακές ληστείες. Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε τι είναι το Bitcoin, πώς δημιουργήθηκε, και τη σύντομη αλλά εντυπωσιακή ιστορία του.

Το Bitcoin είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και έναν αιώνα. Μεγαλύτερη, ενδεχομένως, και από την πρώτη εμφάνιση των πιστωτικών καρτών.

Για να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα κατανοητό το πρωτοποριακό αλλά και περίπλοκο αυτό σύστημα, με τα δυνατά του σημεία και τις αδυναμίες του, θα σπάσω τον παρόντα οδηγό σε “εύπεπτα” κομμάτια, που θα δημοσιευτούν σε συνέχειες.

Το σημερινό άρθρο είναι το πρώτο μέρος.

Τι είναι το Bitcoin

Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα.

Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, και η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Για να είμαστε πιο ακριβείς και επιστημονικοί, το Bitcoin είναι ένα peer-to-peer σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.

Ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία cryptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Εντούτοις, χρειάστηκαν δέκα χρόνια, και ίσως η κατάρρευση της Lehman Brothers, μέχρι να υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις πρακτικής εφαρμογής αυτής της ιδέας.

Το 2008, πιθανότατα με έμπνευση την οικονομική κρίση, έγινε η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που περιέγραφε το bitcoin.

To 2009 το Bitcoin έκανε την πρώτη του λειτουργική εμφάνιση, με την κυκλοφορία του πρώτου client ανοιχτού κώδικα, και την δημιουργία των αντίστοιχων Bitcoins.

Ο συγγραφέας της δημοσίευσης και δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού παρέμεινε ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα.

Φυσικά, επειδή το internet λατρεύει ένα καλό μυστήριο, πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο αυτό.

Ανάμεσα στην πληθώρα θεωριών, αρκετές είναι σχετικά λογικές, υποδεικνύοντας υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα: μαθηματικές ιδιοφυΐες, επιστήμονες των υπολογιστών, οικονομικούς κοινωνιολόγους με γνώσεις προγραμματισμού, και ομάδες κρυπτογράφων.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που υποστηρίζουν  ότι οι εταιρείες Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola κρύβονται πίσω από το Bitcoin. Γιατί δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν, ολόκληρες πολυεθνικές, από το να παίζουν με ψηφιακά νομίσματα…

Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Satoshi Nakamoto για μεγάλο διάστημα έδινε το παρόν σε διάφορα forum σχετικά με το Bitcoin, απαντώντας σε ερωτήσεις.Ύστερα, την άνοιξη του 2012 εξαφανίστηκε από προσώπου Internet, και έκτοτε δεν έχει ξαναδώσει ψηφιακά σημεία ζωής.

Η θυελλώδης πορεία του bitcoin και η πίτσα των… εκατομμυρίων

πό το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια.

Εκείνο το διάστημα έγινε και η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα. Στις 18 Μαΐου το μέλος του Forum BitcoinTalk.org, Laszlo Hanyecs προσέφερε 10.000 bitcoins σε όποιον του παρήγγειλε δυο πίτσες.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, το μέλος Jarcos δέχτηκε τη συναλλαγή, και ο Laszlo έλαβε τις δύο πίτσες “The Works” από την αλυσίδα Papa John’s.

Δεν θα μπορούσε να μαντέψει πως την άνοιξη του 2011, τα 10.000 εκείνα bitcoin θα έφταναν να αξίζουν 272.329 δολάρια.

Αυτό συνέβη μετά από ένα άρθρο του Forbes για το crypto-currency και μια δημοσίευση στο Gawker σχετικά με τη χρήση του bitcoin από εμπόρους ναρκωτικών.

Τα άρθρα αυτά, εκτός του ότι ενημέρωσαν τον κόσμο πως υπάρχουν τα Bitcoins, ανέβασαν το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για το νέο νόμισμα, και άρα την αξία του.

Πάντως ο Laszlo δεν ένιωσε άσχημα για την αγορά του. Όπως δήλωσε, “Η πίτσα ήταν πολύ καλή”.

Αν αυτό σας φαίνεται εντυπωσιακό, τότε αναλογιστείτε πως στα στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1200-1400 δολαρίων το καθένα (αναλόγως του Bitcoin Exchange), κάνοντας την πίτσα εκείνη να αξίζει περίπου όσο ένα ιδιωτικό νησί.

Στον αντίποδα, βέβαια, στα μέσα Δεκεμβρίου και μέσα σε λιγότερη από μία ημέρα, η αξία του bitcoin έπεσε κάτω από τα 550 δολάρια.

Στο επόμενο μέρος θα δούμε πώς παράγονται τα Bitcoins, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε απεριόριστα Bitcoins παρ’ ότι είναι ψηφιακά, πώς γίνονται οι συναλλαγές, και ποιοι είναι οι κίνδυνοι του νέου αυτού συναλλάγματος!

Δείτε το: 
Λεφτά υπάρχουν και τα λένε…bitcoins (μέρος Α’)

Λεφτά υπάρχουν…Τα bitcoins και πώς γίνονται οι συναλλαγές (μέρος Γ’)

Του Άγγελου Κυρίτση. Αναδημοσίευση από το www.pcsteps.gr

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.