Άρθρο 99 και για τις βιώσιμες επιχειρήσεις

0

Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, που παραπαίουν, δυνατότητες σε εκείνες που αντιμετωπίζουν σύνθετα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και διαδικασίες άμεσης πιστοποίησης του επιχειρηματικού «θανάτου» για όσες, παρά την προσπάθεια, δεν τα κατάφεραν, εγγυώνται οι διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ο τελευταίος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο νομοπαρασκευαστικής εργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην Καθημερινή,οι επικείμενες μεταβολές που συγκροτούν ένα ευρύ φάσμα διατάξεων (το νέο νομοθέτημα είναι εκτενές και με πολλά άρθρα), περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ταχείας εκκαθάρισης πτωχευμένων επιχειρήσεων, που συνιστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες και άλλους εμπλεκομένους να απαλλάσσονται από τις επιχειρήσεις που έχουν ουσιαστικά «πεθάνει», παράγοντας τοξικές καταστάσεις στην οικονομία. Αντίθετα σε εκείνες που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού» ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρέχονται εργαλεία για δεύτερη ευκαιρία, προκειμένου να ανακάμψουν προς όφελος των ιδίων αλλά και των εργαζομένων.

Οι 5 αλλαγές και το άρθρο 99

Σημαντικές είναι οι μεταβολές που επιχειρούνται, με τις νέες διατάξεις, στο γνωστό σε όλους μας άρθρο 99 (προέβλεπε διαδικασία προστασίας της προβληματικής επιχείρησης για ένα διάστημα από τους πιστωτές της). Ειδικότερα, στο εξής η διάσωση θα αφορά επιχειρήσεις που μπορεί να είναι βιώσιμες –«να το παλέψουν»– με την πρόβλεψη της διαδικασίας άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης (διαδικασία «pre-pack», όπως θα λέγεται).

Hδη οι επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει δικαστικά για υπαγωγή τους στο άρθρο 99 ξεπερνούν τις 2.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τα 60 και πλέον πρωτοδικεία της χώρας. Με τις νέες διατάξεις στη διαδικασία διάσωσης θα μπορούν να προσφύγουν όχι μόνον επιχειρήσεις που είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας αλλά και εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και μπορούν με τις νέες διατάξεις να βοηθηθούν.

Θεσπίζεται νέο επάγγελμα, του λεγόμενου διαχειριστή Αφερεγγυότητας, ο οποίος θα ασκεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του συνδίκου, του μεσολαβητή και του ειδικού εκκαθαριστή, με πρακτικές που ισχύουν από χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. (οι λεπτομέρειες για την άσκησή του θα καθοριστούν ενδεχομένως με προεδρικό διάταγμα)

Προβλέπεται επίσης δραστική μείωση της διαδικασίας αλλά και του χρόνου για να ολοκληρώνεται στο εξής η πτωχευτική διαδικασία, η οποία με το ισχύον καθεστώς διαρκούσε χρόνια, ξεπερνώντας πολλές φορές και τα 10. Η συντόμευση των πτωχευτικών διαδικασιών προβλέπεται λεπτομερώς με αυστηρές προθεσμίες για κάθε φάση των δικαστικών κινήσεων.

Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την απαλλαγή των συνεπειών της πτώχευσης μετά παρέλευση τριών ετών, προκειμένου, έτσι, να δίδεται η δυνατότητα και η ευκαιρία σε όσους επιχειρηματίες ατύχησαν και θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν, να έχουν ένα νέο ξεκίνημα (fresh start).

Επίσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες που ακολουθούν την πτωχευτική διαδικασία και σχετίζονται με την αναδιάρθρωση της επιχείρησης.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.