Ανασφάλιστοι: υγειονομική περίθαλψη μόνο με το ΑΜΚΑ

1

Τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, ελαχιστοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφηκε, με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης :Οι παροχές πουδιασφαλίζονται για τους ανασφάλιστους είναι ισότιμες με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, καθώς προβλέπεται υπηρεσία νοσηλείας, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα κλπ. Οι ανασφάλιστοι πολίτες μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και χωρίς καμία άλλη διαδικασία θα δικαιούνται ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας όπως και οι ασφαλισμένοι.

Επίσης, καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές, καθώς και κάθε οικονομική επιβάρυνση για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία. Όσον αφορά τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, εισάγεται ένα σύστημα συνδυασμού εισοδηματικών, κοινωνικών και κλινικών κριτηρίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο έλεγχος αυτών των κριτηρίων θα γίνεται κατά κύριο λόγο αυτόματα και σε real time μέσω της «συνομιλίας» των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της ΓΓΔΕ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη οι δικαιούχοι θα μπορούν να απευθύνονται στα ιδιωτικά φαρμακεία με ιατρική συνταγή, με εξαίρεση τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, θα προβλέπεται εξαίρεση από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία εξηγούνται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Επίσης, μέσω της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών που θα χορηγείται από τα νοσοκομεία, θα καλύπτονται όλες οι ευάλωτες ομάδες των μεταναστών/προσφύγων που έχουν ανάγκη συστηματικής φροντίδας και διαβιούν στη χώρα, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, όπως έγκυες, ανήλικοι, χρόνιοι ασθενείς, ψυχικά ασθενείς, ασθενείς με βαριά νοσήματα, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.ά.

Διαβάστε & κατεβάστε  εδώ όλη την απόφαση

1 Σχόλιο

  1. Γεώργιος Χατζηαντωνίου on

    Ουσιαστικά η ΚΥΑ αναφέρεται στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, αφού η πωτοβάθμια έχει καταργηθεί από το 2014 με την απάλλειψη όλων των πράξεων κλινικης ιατρικής.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.