ΑΠΟΨΗ: Τι γυρεύει η Μονή Λαμίας στην Δυτική Αθήνα;

0

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πετρούπολη και συνολικά η Δυτική Αθήνα εδώ και δεκαετίες είναι οι διεκδικήσεις – καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (Μονή Λαμίας) και από άλλους ιδιώτες. Αυτά βρίσκονται στο Ποικίλο όρος, στον δήμο μας, στην περιοχή Πεύκα Βέρδη και σε γειτονικούς δήμους (Περιστέρι, Χαϊδάρι ως και τον Ασπρόπυργο).

Με πρόσφατη αγωγή της,  κατά του ελληνικού δημοσίου, του Δήμου Πετρούπολης και ιδιωτών, η Μονή Λαμίας διεκδικεί αδόμητη έκταση 60.472 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.Έχει υποβάλει ήδη στο Κτηματολόγιο δηλώσεις κυριότητας 7.200 στρεμμάτων στη Δυτική Αθήνα, από τα οποία 3.200, αδόμητα και δομημένα, βρίσκονται στην πόλη μας και τα υπόλοιπα 4.000 σε γειτονικούς μας δήμους. Έχει υποβάλει δε ενστάσεις και διεκδικεί 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι) και 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου. Η Μονή Λαμίας επανέρχεται με εντονότερο και συστηματικότερο τρόπο σε επιδιώξεις και πρακτικές που έχει αναπτύξει όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση της δημόσιας και δασικής έκτασης, αλλά στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον των δήμων της δυτικής Αθήνας  και συμπολιτών μας, διεκδικώντας ιδιοκτησίες και κοινόχρηστους χώρους. Κύρια επιδίωξη όλων, ‘Μονής Λαμίας’ και ιδιωτών, είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου – δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή της, η οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της.

Να υπενθυμίσουμε τη απόφαση του 2004, με την οποία το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας παραχώρησε έκταση 262 στρεμμάτων στη Μονή Λαμίας, απόφαση που αναγκάστηκε να ανακαλέσει τελικά το 2008.

Η …ιστορία είναι παλιά

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και του δημοσίου που δεν έχουν δώσει λύση σ’ αυτό το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, Είναι γνωστές οι έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του πετροπουλιώτικου λαού ενάντια στις διεκδικήσεις Μονής και ιδιωτών, με κορύφωση την προηγούμενη δεκαετία, μέχρι να οδηγηθούμε στην άρση της παραχώρησης των 262 στρεμμάτων (στην Αγ. Τριάδα) στη Μονή από το Υπουργείο Οικονομικών, το 2008.

Από τότε, δηλ. το 2008, υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής της Αγίας Τριάδας, με την οποία επιχειρείται να προστατευθεί αδόμητη έκταση 100 στρεμμάτων. Εκκρεμεί προκλητικά η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομίας παρά το από 10/4/2012, με αριθμ πρωτ. 18626, έγγραφο ΥΠΕΚΑ/ Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας προς τα Υπουργείο Οικονομίας που μεταξύ άλλων αιτείται την κατάργηση του συγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Αγίας Τριάδας με τον χαρακτηρισμό του ως δάσος εκτός σχεδίου πόλης.

Στο μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια αρκετοί συμπολίτες μας είχαν πέσει θύματα των εκπροσώπων της Μονής, η οποία τους απέσπασε παράνομα χρήματα, για να μην δουν τα σπίτια τους και τα οικόπεδά τους να αλλάζουν σε μια μέρα κυριότητα, περνώντας στην κυριότητα της Μονής. Η παρανομία αυτή αποκαλύφτηκε με παρέμβαση του Δήμου, των φορέων και των κινημάτων της πόλης μας και μετά από καταγγελία και σχετική επερώτηση στη Βουλή προκλήθηκε διαχειριστικός έλεγχος εις βάρος της Μονής και παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου (την ίδια εποχή που αποκαλύπτονταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου). Για δεκαετίες οι «κληρονόμοι» πουλάνε οικόπεδα και έχουν πουλήσει πολλαπλάσια έκταση από αυτή που «κληρονόμησαν».

Δεκάδες είναι οι αγωγές και τα δικαστήρια εις βάρος των αιρετών της πόλης μας, αλλά και ενεργών συμπολιτών μας. Με παλαιότερη αγωγή η Μονή Λαμίας, διεκδικούσε μέχρι και 10.000 στρέμματα. Με το πόρισμα 64/1990 του τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών και μετέπειτα εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά αποδεικνυόταν ότι υπήρχε μεθόδευση συστηματική και χρησιμοποιήθηκαν όλα εκείνα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι καταπατητές για να ιδιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί. Η ιστορική απόφαση 7636/1996 του εφετείου Αθηνών έκρινε, σύμφωνα με το πόρισμα Σανιδά, την έκταση δημόσια και δασική. Όλες οι δικαστικές αποφάσεις και διοικητικές πράξεις που έπονται της απόφασης 7636/1996 θα όφειλαν να είχαν ευθυγραμμιστεί με αυτήν, πράγμα που δεν έγινε.

Απαιτούμε και επιβάλλεται:

  • το ελληνικό δημόσιο να δηλώσει στο εθνικό κτηματολόγιο όλες τις δημόσιες εκτάσεις (αδόμητες και ελεύθερους χώρους)
  • να χαρακτηριστούν οι αδόμητες εκτάσεις δασικές
  • να συντονίσει η Περιφέρεια Αττικής τον αγώνα (δήμων, φορέων, πολιτών)
  • να μην ολιγωρήσει η Δημοτική Αρχή και να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες οργανώνοντας την αντίσταση φορέων και πολιτών στην πόλη μας.

Ο Νίκος Σακούτης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης
και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Οι δημοσιεύσεις Άρθρων Γνώμης , δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις της Ομάδας foroline.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.