Απίστευτη γκάφα «φορτώνει» φόρο στις πλάτες των ΑμεΑ

2

Ένα σημαντικό λάθος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην προσυμπλήρωση συγκεκριμένων κωδικών του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 έχει γίνει αιτία να κινδυνεύουν να φορολογηθούν άδικα αλλά και να χάσουν δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες φορολογούμενοι με βαριές αναπηρίες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευση του «Ελεύθερου Τύπου»:

1) Στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 που έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς χιλιάδων αναπήρων φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑXISnet, η ΓΓΔΕ έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015.

Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο ποσά εισοδημάτων απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, τα οποία επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Όμως τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων που έχει προσυμπληρώσει η ΓΓΔΕ στους κωδικούς 619-620 δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά είναι επιδόματα και βοηθήματα τα οποία έχουν δοθεί σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες φορολογουμένων ως κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών αναγκών στις οποίες αυτοί υποβάλλονται.

Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα:

* το προνοιακό επίδομα τυφλότητας

* το διατροφικό επίδομα που δίνεται στους νεφροπαθείς, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών,

* τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας και ενεσοθεραπείας που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους δικαιούχους ασφαλισμένους,

* η μηνιαία οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή αιμορραγική διάθεση, με βαριά αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω και σε κωφάλαλα άτομα, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών συντήρησης και περίθαλψής τους, καθώς και για την κάλυψη, εν γένει, των ειδικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας τους.

Τα ποσά αυτά προσυμπληρώθηκαν από τη ΓΓΔΕ κατά λάθος στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με αποτέλεσμα να θεωρούνται αυτομάτως ως εισοδήματα φοροαπαλλαχθέντα ή φορολογηθέντα με ειδικό τρόπο επί των οποίων πρέπει να επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στο σοβαρό αυτό θέμα απάντησε η ΓΓΔΕ με Δελτίο Τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει :
 “….Τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, αλλά δεν απαλλάσσονται απαραίτητα και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013.
Ειδικά, απαλλάσσονται και από την  Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, οι περιπτώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και συγκεκριμένα τα εισοδήματα των ολικά τυφλών, καθώς και των προσώπων, που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω. Συνεπώς, δεν υφίσταται θέμα λάθους συμπλήρωσης των κωδικών της δήλωσης Ε1 από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.). Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, που απαλλάσσονται, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 905-906 στον πίνακα 2 της δήλωσης εισοδήματος με τα πληροφοριακά στοιχεία. Μόλις συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί, το πρόγραμμα της εκκαθάρισης αυτόματα καταχωρεί τα εισοδήματά τους στους κωδικούς 617-618 της δήλωσης (σε περίπτωση μη ηλεκτρονικής πληροφόρησης τους 657-658), έτσι ώστε να μην υπολογιστεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης…¨”

Είναι σημαντικό όμως, να διαβάσουμε το Άρθρο του κ.Αν Μπαρδάκη που ασχολείται επισταμένως και με ιδιαίτερη ευαισθησία, με τα φορολογικά θέματα των ΑΜΕΑ και στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Κάνετε πολύ σοβαρό λάθος!
Τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ ΔΕΝ είναι μισθοί ή συντάξεις. Δεν αποτελούν ανταποδοτική παροχή και σύμφωνα με επανειλημμένες θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος.
Πουθενά στο άρθρο 14 του Ν.4172 δεν αναφέρονται τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ και όσον αφορά αυτά που αναφέρονται στις παραγράφους δ) και ε) δεν αφορούν τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε αναπήρους διότι τα προνοιακά επιδόματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΗ με μισθούς, συντάξεις, ούτε καν με το εξωιδρυματικό το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως επίδομα τύπου σύνταξης με το αρ.πρωτ.Φ7/1342/6-11-81 έγγραφο του τότε Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1094 17/04/2015 Υπουργείο Οικονομικών, ΓΓΔΕ:
«…Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση – βοήθημα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, άτομα με ψυχωτικές παθήσεις, άστεγους, άπορους, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ), από το Δημόσιο, ή από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οργανισμούς, ιδρύματα, κοινωφελείς περιουσίες του ν. 4182/2013, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ.), δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος του άρθρου 7 και επομένως δεν φορολογούνται.»
Επομένως, ερμηνεύετε τον νόμο κατά το δοκούν!

Όταν επιμένετε τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ να δηλώνονται σε οποιονδήποτε από τους κωδικούς 659, 619, 657, ή 617 τότε:
Κάποιοι δεν θα μπορέσουν να δικαιωθούν το οικογενειακό επίδομα (έντυπο Α21), καθώς επίσης και δεν θα μπορούν να έχουν το νόμιμο δικαίωμά τους για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (μείωση 100% στα Αμεα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω).
Επίσης, θα έχουν πρόβλημα με το να αποδείξουν στον ασφαλιστικό τους φορέα ότι στο συνολικό εισόδημά τους αδίκως περιλαμβάνεται και κάποιο ποσό από προνοιακό επίδομα, με κίνδυνο να χάσουν και το ΕΚΑΣ.
Τα προνοιακά επιδόματα πρέπει να δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 προκειμένου να μην συναθροίζονται στο συνολικό εισόδημα, διότι δεν θεωρούνται εισοδήματα.

 

 

2 Σχόλια

  1. Σιγούρος Γιάννης on

    Είμαι ένας από τους παθόντες γονείς, που αναφέρατε παραπάνω. Έχω δύο παιδιά ΑΜΕΑ και παίρνουμε τα προνοιακά επιδόματα. Θεωρούμαστε μονογονεική οικογένεια. Βάσει των επιδομάτων το εισόδημα γίνεται 14.000+10.000= 24.000, όπου και ξεπερνάμε το όριο. Γνωρίζετε αν έχουν γίνει διαβήματα ή νομικές αντιδράσεις από γονείς που να μπορεί να συμμετάσχει κανείς; Μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο συνήγορο του παιδιού;
    Σύμφωνα με νέο νόμο οι γονείς εκπαιδευτικοί με παιδί ΑΜΕΑ εξισώνονται στις παροχές με τους πολυτέκνους. Αν αυτό ισχύει, έχει κάποια χρησιμότητα στην περίπτωσή μου;
    Συγγνώμη, αν σας κούρασα.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.