Οι μισθοί και ο δείκτης του… χάμπουργκερ

0

Τα τελευταία χρόνια είναι διάχυτη η άποψη πως πραγματοποιείται ένας οικονομικός πόλεμος ή πιο σωστά ένας νομισματικός πόλεμος, με διακύβευμα το ποιο νόμισμα θα επικρατήσει. Σύμφωνα δε με κάποια διεθνή δημοσιεύματα, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ενιαίο νόμισμα.

Οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε μία χώρα έχουν άμεση επίδραση και στις υπόλοιπες, διαμορφώνοντας ανάλογα και τις νομισματικές ισοτιμίες. Πέραν των επίσημων συναλλαγματικών ισοτιμιών υπάρχει κι ένας ανεπίσημος δείκτης ο οποίος δείχνει την πραγματική ισοτιμία μεταξύ δύο νομισμάτων. Ο δείκτης αυτός είναι ο Big Mac σύμφωνα με τον οποίο δείχνει πόσο κοστίζει το γνωστό Big Mac Burger των MacDonald’s σε διάφορες χώρες.

Ο συγκεκριμένος ανεπίσημος δείκτης δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986 από την οικονομική συντάκτρια του οικονομικού περιοδικού The Economist, Pam Woodall, σε μια προσπάθεια της να μετρήσει την αγοραστική δύναμη μεταξύ δύο νομισμάτων.

Ο συγκεκριμένος δείκτης χρησιμοποιείται και από διάφορους τουριστικούς οδηγούς ώστε οι τουρίστες να έχουν μία εκτίμηση σχετικά με το κόστος ζωής της χώρας την οποία πρόκειται να ταξιδέψουν.

Έκτοτε υπήρξαν διάφορες παραλλαγές για τον συγκεκριμένο δείκτη, όπως πόσες ώρες εργασίας χρειάζεται κάποιος για να αγοράσει το συγκεκριμένο burger σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα λοιπόν με τους Financial Times o  δείκτης του ελάχιστου ωρομισθίου «Big Μac», αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημαBigmac  Με αυτήν την αμοιβή ένας εργαζόμενος μπορεί να αγοράσει ένα χάμπουργκερ «Big Μac», αφού έχει εργαστεί 26 λεπτά έναντι 41 λεπτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και 32 λεπτών στην Ιαπωνία. Την ίδια ακριβώς δυνατότητα έχει και ένας συνάδελφός του στην Ιρλανδία και στη Γερμανία, ενώ σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται ένας Αυστραλός (18 λεπτά) και ένας Δανός (16 λεπτά).

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.