Φορολογική δήλωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει

0

.Όπως είναι γνωστό, οι σύζυγοι υποχρεούνται, σύμφωνα με το νόμο, να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση

Στην περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης,βέβαια,το ζευγάρι παύει να έχει αυτήν την υποχρέωση.Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσκόμιση δικαιολογητικών.

Παρακάτω παρατίθενται χρήσιμα αποσπάσματα από άρθρο του Δημήτρη Σταματόπουλου, τ. Γενικού Διευθυντή Φορολογίας Υπουργείου Οικονομικών, Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου και Συγγραφέα φορολογικού δικαίου



«Διαζευγμένοι ή σε διάσταση. Χωριστή δήλωση συζύγων. Δικαιολογητικά

Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον:

  • έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή
  • ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ (Μητρώο) με τις παραπάνω μεταβολές. (Απόφαση ΠΟΛ.1041/2016).

Για την απόδειξη της διάστασης των συζύγων, απαιτείται:

  • αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο,

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τη χωριστή διαβίωση των συζύγων π.χ. χωριστή στέγη που θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση μισθωτηρίου, λογαριασμών ΔΕΗ κ.λπ.,

Εάν ο ευρισκόμενος σε διάσταση φιλοξενείται μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό την αντίστοιχη αναγραφή στην προσωπική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Αντίστοιχο δικαιολογητικό εάν διαμένει με δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Εν τέλει κάθε δικαιολογητικό το οποίο μπορεί να αποδείξει την χωριστή διαβίωση το οποίο ως πραγματικό γεγονός κρίνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ..



 Παραθέτουμε επιπλέον σχετικά με το άρθρο μας αυτό και τα ακόλουθα από τις συχνές ερωτήσεις- απαντήσεις που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών για τη δήλωση φορολογικού έτους 2015 (δήλωση 2016):

α. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Στην συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.

β. Είναι υποχρεωτική η κοινή υποβολή δήλωσης για τα μέρη συμφώνου συμβίωσης;

Τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον έχουν ενημερώσει το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.(Μητρώο). Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

γ. Είμαι σε κατάσταση πτώχευσης. Θα υποβάλω κοινή δήλωση με τον/την σύζυγό μου;

Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση.

Η δήλωση που αφορά την πτωχευτική περιουσία υποβάλλεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. από τον σύνδικο πτώχευσης.

Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον φορολογούμενο.




δ. Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν την υποβολή της δήλωσης ;

Δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ (Μητρώο) και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις . Ο εν ζωή σύζυγος υποβάλει την δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον αποβιώσαντα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Για την ηλεκτρονική δήλωση του εν ζωή συζύγου στη διαδικασία επιβεβαίωσης ισχύει ότι έχει αναφερθεί στις περιπτώσεις του χωρισμού.

Κατοικία συζύγων σε διαφορετική χώρα

 Τελειώνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα της κοινής δήλωσης των συζύγων, που είναι μεν γνωστό σε μας τους ειδικευμένους, αλλά αναδείχτηκε έντονα σε πρόσφατο σεμινάριο (12-4-2016) του forin.gr με θέμα: «Φορολογικές Υποχρεώσεις Κατοίκων Εξωτερικού για εισοδήματα Ελλάδος και Εξωτερικού καθώς και Ελλάδος για εισοδήματα αλλοδαπής. Φορολογία ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα».

Πάρα πολλές περιπτώσεις αναφέρθηκαν σχετικά με το θέμα αυτό και παραδειγματικά αναφέρουμε:

Ο ένας σύζυγος είναι κάτοικος Ελλάδος (π.χ. με ατομική επιχείρηση στην Ελλάδα, μέλος ΟΕ, Δημόσιος Υπάλληλος κ.λπ.) και ο άλλος κάτοικος Εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση και των δύο συζύγων πρέπει να υποβληθεί στην Ελλάδα (και για τον αλλοδαπό σύζυγο, δηλαδή η Ελλάδα διεκδικεί τον τόπο φορολογίας του συγκεκριμένου ατόμου).

Πολύ περισσότερο αναδεικνύεται το θέμα αυτό στις περιπτώσεις όπου δημόσιοι υπάλληλοι Έλληνες που υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς έχουν σύζυγο κάτοικο εξωτερικού. Τονίζουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να μεταφέρουν νομικά τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. (άρθρο 4 παρ.1β ΚΦΕ).

Το θέμα όλων αυτών πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά δεδομένης και της διεθνοποίησης της χώρας και των κατοίκων της, καθώς και του ενιαίου του χώρου εργασίας εντός της ΕΕ. Μια λύση που θεωρούμε δόκιμη είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής κοινής δήλωσης στους συζύγους και όχι υποχρέωση.

Εξάλλου μετά την χορήγηση τέτοιας δυνατότητας στους έχοντες σύμφωνο συμβίωσης θα τεθεί θέμα αντίστροφης ισότητας για το σύνολο».

Πηγή:www.forin.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.